Aktuális

Elvehetik a gyógyszereidet a határon?

Még a fájdalomcsillapítónkat is elkobozhatják – ha nem vigyázunk.

Egy ismerősünk családja horvátországi nyaralásra készült, de a határon “lekapcsolták” őket. Már ez meglepő, hiszen mostanában legfeljebb átintegetik az embert a tisztségviselők, ha egyáltalán ül ott valaki, de inkább az se. Ez nem azt jelenti, hogy megszűnt az ellenőrzés. “Kockázatelemzés” alapján éppenséggel megállíthatnak, és átnézhetik, mit is vinnénk, hova is, és egyáltalán… kik vagyunk mi.

Szóval megállították őket, átnézték a csomagokat, és elkobozták az összes gyógyszert, kezdve a lázcsillapítótól a fejfájásra adotton át a széntablettáig – nem mintha veszélyes anyagoknak látszanának pedig.

Bár az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azt javasolja, hogy helyre kis útipatika nélkül el se induljunk, azért jó tudni, mit vihetünk a csomagtartóban és mit nem.
Az ÁNTSZ szerint szabad az út például ezeknek: sebfertőtlenítő oldat, sebtapasz, láz- és fájdalomcsillapító, bélfertőtlenítő, hányinger elleni készítmény, spré vagy kenőcs csípésre, leégésre,
valamint mindazok a gyógyszerek, amelyeket rendszeresen szedünk.

Az ÁNTSZ javallata elég nagyvonalú, ennyire nem laza a helyzet. Néhány, Magyarországon vény nélkül kapható gyógyszer ugyanis Horvátországban kábító hatásúnak minősül. Ilyenek lehetnek a nyugtatók, a fájdalomcsillapítók, sőt még a gyomorsavlekötő szerek is, bár a magyar vámosok szerint évente legfeljebb ha tízszer fordul elő, hogy megfosztják az embert a mindennapi betevő savlekötőjétől.

Amit inkább szigorúan szabályoznak, az a receptköteles gyógyszerek köre. Aki folyamatos kezelés alatt áll, az természetesen viheti a gyógyszereit, de csak az orvosa által előírt mennyiségben – ezt pedig papírokkal kell igazolnia. Az (Igazolás gyógyszerkészítmények birtoklására kezelés alatt álló utazók számára című doksi letölthető az ÁNTSZ honlapjáról).

A nyugtató, élénkítő vagy hallucinogén szerek eggyel komolyabb kategóriát képviselnek. Ezek kiviteléhez további engedély szükséges a kábítószerügyi főosztálytól.

Ha távolabbi államba utazunk, akkor azért érdemes érdeklődni a magyar képviseleten…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top