Aktuális

Élő paintballcélpont havi 1,2 millióért?

Fájdalom, zúzódások, kín – mindezért busásan megfizetnének az angolok minden jelentkezőt. Vagy kamu az egész?

Megjelent egy hír néhány héttel ezelőtt a Telegraph oldalán, mely szerint a UK Paintball nevű cég embereket keres új lövedékei teszteléséhez. Az egyik feltétel az volt, hogy védőfelszerelés nem használható, hogy a legrosszabb forgatókönyv is kiderüljön. A várható fájdalomról, zúzódásokról, egyéb kellemetlenségekről Jason Toohig, a cég alapítója ezt mondta: “Olyan embereket várunk, akiknek magas a fájdalomküszöbük, a félelem pedig teljesen ismeretlen számukra.”

A hírrel tele lett a brit sajtó, a “fantasztikus” lehetőségről a vs.hu is beszámolt. “Álommeló havi 1,2 millióért” – így aposztrofálták a történetet, amiben nekem egy sor dolog nem stimmelt. Ha félre is tesszük a morális és a jogi szempontokat, van az évi 40 ezer fontos fizetés meglobogtatásának bármi értelme? Hiszen nem valószínű, hogy minden nap oda lehet állni a paintballgolyók elé, pláne nem védőfelszerelés nélkül. Akkor pedig hogyan is nézhet ez ki a gyakorlatban? Kimegy valaki Angliába (már ha nem kamu az egész), az első nap eseményeinek fényében másnap nagy valószínűséggel feladja, megkapja a napidíját és ennyi. Vagyis az egész hatalmas pénzösszeg ígérete (is) totálisan félrevezető.

Élő paintballcélpont havi 1,2 millióért?

Mivel a sztori csak nem ment ki a fejemből, két dolgot csináltam: 1. Írtam a brit cégnek, előadva, hogy egy fiatal, egészséges, erős pasi vagyok, felkeltette a figyelmem a lehetőség, így azonnal ki is utaznék. 2. Felhívtam egy szakembert, és megkérdeztem, szerinte lehet-e a hírnek bármilyen valóságalapja.

Szélsőséges és valószínűtlen

“A cikk szerint a tesztalanyon a golyó becsapódási tulajdonságait akarják tesztelni egészségügyi és biztonsági szempontból. Az egészségügyi szempontokat laborban kell tesztelni, nem a pályán, és nem a játékszervezőnek, hanem a gyártónak és a felügyeleti szerveknek” – magyarázza Oláh Mihály, az Extrém Paintball Kft. szakembere.

A gyártószalagot kizárólag bőr- és környezetbarát, biológiailag lebomló, a ruhából is egyszerűen kimosható anyagokból készült paintballgolyók hagyhatják el – késő is volna, ha bármilyen ilyen jellegű probléma csak használat közben derülne ki, ennek tesztelése tehát a pályán nem lehetséges, és egyben felesleges is. A biztonsági szempont elsősorban a fegyver helyes beállítását kell hogy takarja, nem a golyó milyenségét. (Bár szélsőséges esetben előfordulhat olyan kemény golyó, amelyik visszapattan a célról, sőt magán a célponton is erősebben pattan, ez azonban minőségi helyen nem történhet meg.) 

A cikkben azt állítják, hogy “a védőfelszerelés által nem védett testfelületen keletkező sérüléseket akarják felmérni”. A paintballban alapvető fontosságú szabály a teljes testfelületet védő felszerelés használata, eléggé szélsőséges dolog volna tehát enélkül, vagy hiányos védőfelszerelésben odaállítani egy embert tesztalanyként, bármennyi fizetést kapjon is.

“Holnap indulnék!”

Levelemben, amit az érintett cégnek küldtem, kihangsúlyoztam, hogy minden szempontból alkalmas jelöltnek tartom magam, nagy szükségem van a pénzre, ezért akár holnap elindulnék. Ennek több hete. A mai napig nem érkezett SEMMILYEN válasz tőlük.

Kamu gyanússá teszi az ügyet az is, hogy novemberben még egy szó sem volt a UK Paintball honlapján a szóban forgó álláshirdetésről. Meglepetésemre ma megtaláltam a részletes ajánlatot, de a végén az állt, hogy az álláshirdetésre már nem lehet jelentkezni… (Ezzel sem stimmelt minden, az álláshirdetés ugyanis nem közvetlenül a cég honlapján található, egy brit újságba volt csak belinkelve.)

Igaz, hamis…

Oláh Mihály szerint a hír vagy kacsa, vagy része a marketingstratégiának. “Volt pár évvel ezelőtt egy hatásos, profi videóval beharangozott, új termékként hirdetett óriás paintballgolyó, ennek is rengetegen bedőltek, majd hamarosan kiderült, hogy pusztán az oldalára akarta vonzani a látogatókat az érintett cég. Ez az álláshirdetés is működhet marketingfogásként, hiszen megfelelően kommunikálva az eljárás sokak számára hordozhatja azt az üzenetet, hogy milyen ügyfélközpontú a pálya üzemeltetőjének hozzáállása, hiszen csak a legbiztonságosabb márkákat engedi át a szűrőn, mind egészségügyi, mind biztonsági szempontból. Az már csak kevesek számára lesz nyilvánvaló, hogy erről szó sincs.”

Bizonyítani persze nem tudjuk, hogy melyik verzió igaz, én a magam részéről a kettő kombinációjában hiszek. Kamu az egész, pusztán minél több embert szerettek volna a honlapjukra irányítani. Vagyis teljesen fölöslegesen adták le a brit és a magyar lapok, az álláshirdetésből egyszerűen egyetlen szó sem igaz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top