Aktuális

Megtelt több budapesti hajléktalanszálló

A legnagyobb veszélyben azok vannak, akik elutasítják a segítséget. A hajléktalanellátó szervezetek mindenkit el tudnak helyezni, aki az ellátást elfogadja.

Nyolcvanöt százalékos volt a hajléktalanszállók kihasználtsága Budapesten az elmúlt éjszaka – közölte a Menhely Alapítvány munkatársa kedden.

Tizenkilenc fővárosi szállóban 1961 férőhely van, és körülbelül háromszáz maradt üresen. Ezek többsége az öt legnagyobb szálláson van, mert a sok embert befogadó és a város szélén lévő intézmények kevésbé népszerűek. A kisebb, városközponthoz közelebb lévő, főleg civil fenntartású szállókban 99,6 százalékos volt a kihasználtság, tehát ezek gyakorlatilag megteltek – mondta el Gurály Zoltán a távirati irodának.

Ezekre a hajléktalan-szálláshelyekre bárki bemehet az utcáról, az utcai szolgálatok, krízisautók is bevihetnek vagy a diszpécser is irányíthat embereket ilyen szállásokra.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat keddi közleményében azt írta: a legnagyobb veszélyben azok a hajléktalan emberek vannak, akik ilyenkor is elutasítják a segítséget. A szeretetszolgálat utcai gondozószolgálata a téli krízisidőszakban éjjel-nappal működik, a szociális munkások rendszeresen felkeresik a szabadban éjszakázókat, az öntudatlan vagy kommunikációra képtelen emberekhez mentőt hívnak.

Kérik, hogy aki kihűlés veszélyének kitett embert lát, értesítse a hajléktalanellátás 24 órában működő diszpécserszolgálatát, az rövid időn belül krízisautót küld a helyszínre, és a szakemberek megfelelő segítséget nyújtanak. Budapesten a 338-4186-os számon lehet bejelentést tenni, vidéken pedig a helyi ellátó szervezeteket vagy a mentőket lehet hívni.

A hajléktalanellátó szervezetek mindenkit el tudnak helyezni, aki az ellátást elfogadja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top