Aktuális

Egyre drágábbak a gyógyszerek

A patikák árai között óriási különbségek mutatkoznak, de összességében drágultak a gyógyszerek. Egyes készítmények ára a tízszeresére emelkedett az elmúlt években.

Egy bizonyos fajta B12-injekció tíz éve még csak 663 forint volt, most ugyanez 5055 forintba kerül. Méghozzá úgy, hogy nem fejlesztették, de bizonyos ráktípusoknál kiegészítő terápiaként írja fel az orvos. A patikus nem adhatja ki recept nélkül, de az egészségbiztosító nem térít egy forintot sem az árából – adta hírül a Népszabadság.

Az áremelkedést azzal indokolta a gyártó Richter Zrt., hogy az alapanyag és az injekciógyártás költségei lényegesen megemelkedtek. A szabadáras gyógyszerekre ajánlott fogyasztói árat tesznek közzé a gyártók, de a gyógyszertárak általában többet kérnek értük. Végeredményben a patikák és a gyógyszernagykereskedők a nem támogatott készítményekért annyit kérnek, amennyit akarnak.

Érdemes több gyógyszertárban is körülnézni

Nemrégiben több mint száz patika 14 ezer vásárlási adatait vizsgálták meg az árak szempontjából. Ebből az derült ki, hogy attól függ a gyógyszerek ára, hogy milyen a környék vásárlóképessége. A gyógyszertárakat ugyanis semmi sem kötelezi arra, hogy az áraikat jól látható módon kiírják.

Egyre drágábbak a gyógyszerek

Komoly különbségek

A Népszabadság tesztje szerint a 30 darabos Béres Actival multivitamint 1701 forinttól 2600 forintig kínálják, az Algoflex Forte ára 738 forinttól akár 2250 forintig terjed, az 500 milligrammos Cetebe ára 1403 és 2564 között mozog, az 50 szemes Magne B6 vitamin pedig 1167 forintért, de akár 2140-ért is kapható.

A gyógyszerárakról itt olvashatsz többet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top