nlc.hu
Aktuális
Meghalt Harper Lee

Meghalt Harper Lee

A Ne bántsátok a feketerigót című regény szerzője Harper Lee szülővárosában, az Alabama állambeli Monroeville-ben halt meg, 89 éves korában.

Harper Lee főműve a Pulitzer-díjas To Kill a Mockingbird, magyarul Ne bántsátok a feketerigót volt.

Az 1926-os születésű Nelle Harper Lee könyve 1960-ban jelent meg. Az önéletrajzi elemekkel tarkított írás a harmincas években, egy alabamai kisvárosban játszódik. A gyermek Scout Finch által elmesélt történet főhőse a fiú apja, az ügyvéd Atticus (erősen emlékeztet Harper Lee saját apjára), aki Tom Robinson, egy fehér nő megerőszakolásával vádolt fekete férfi védelmét látja el.

Meghalt Harper Lee

A könyv a faji kérdés mellett a hagyományos osztály- és nemi szerepeket is új szemszögből értelmezte. Az Egyesült Államok számos iskolájában kötelező olvasmány. Lee Pulitzer-díjat kapott érte 1961-ben. A könyv 1962-es filmváltozatában Gregory Peck alakította Atticus Finchet. A film három Oscar-díjat nyert.

Az egyedül, visszavonultan élő írónő 2007-ben költözött haza New Yorkból szülővárosába, stroke-ja után. A Feketerigó második része To go set a Watchman címmel, tavaly jelent meg, többek gyanúja szerint a szerző jóváhagyása nélkül. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top