Aktuális

Sok külföldi jár bliccelni hozzánk

A külföldiek körében gyakori, hogy nem váltanak e-matricát autópályáinkon. A magyaroknál a kategória- vagy megyeválasztásból adódnak gondok.

Leginkább a román autósok gondolják úgy, hogy nem kell matricát venniük a magyar autópálya használatakor: minden harmadik külföldi bliccelés román rendszámmal történik. Helyszíni ellenőrzések szerint a magyar rendszámúak három, míg a külföldiek négy százaléka jogosulatlanul hajt fel a sztrádára.

Sok külföldi jár bliccelni hozzánk

Az országon áthaladó külföldiek jellemzően tíznapos matricát vesznek – tavaly összesen ötmillió darabot.  A bliccelőknek a NÚSZ levelet küld, tavaly több mint félmilliót. Ennek kétharmadát magyarországi, egyharmadát külföldi címre. A beszedett pótdíjak megoszlása hasonló: a 4,46 milliárd hetvenhét százaléka magyaroktól, huszonhárom százalék – több mint egymilliárd forint – pedig külföldről folyt be.

Külföldi behajtó irodák segítségével ötven százalékra sikerült növelni a külföldi behajtás hatékonyságát. A hazai bliccelőknél ez az arány eléri a nyolcvan százalékot. A NÚSZ jelenleg 23 országban (köztük Ausztria, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Svédország, Lengyelország, Szlovákia, hamarosan Románia) tud eljárni a bliccelőkkel szemben. Tavaly jelentősen, negyedével nőtt a külföldi behajtásra átadott pótdíjas esetek száma, ez az összes 2015-ös eset huszonnyolc százaléka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top