Aktuális

Szerdán ne repülj – 876 járatát törölte a Lufthansa

Káosz várható szerdán a légi közlekedésben, miután a Lufthansa Csoport több mint nyolcszáz járatát törölte a pilóták szakszervezetének egész napos sztrájkja miatt. A menetrend változása a budapesti forgalmat is érinti.

A Lufthansa vállalatcsoport szerdai menetrendjében igencsak óriási változások lesznek, hiszen a tervezett közel 3 ezer járat közül 876-ot töröltek. A változtatást közel 100 ezer utast, és magyar járatokat is érint. Törölték a négy Budapest–München és a négy Budapest–Frankfurt között közlekedő Lufthansa-járatpárt.

A légitársaság bejelentette, a sztrájk miatt a frankfurti munkaügyi bírósághoz fordult, kérve a munkabeszüntetés megtiltását, egyúttal kifogásolták, hogy a pilóták szakszervezete nem hajlandó munkaügyi közvetítő bevonásával rendezni a vitát.

A szakszervezet éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kért a kollektív szerződés lejártával 2017 áprilisi lejártát követően a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és az Eurowings diszkont légitársaság 5400 pilótájának. A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánlott, ami a szakszervezet szerint elfogadhatatlan.

A szakszervezet a bérmegállapodás mellett a korai nyugdíjazási rendszer átalakításával és a vállalatvezetés költségcsökkentési törekvéseivel kapcsolatban is konfliktusba került a légitársasággal. A tárgyalások először 2014 tavaszán rekedtek meg, azóta tizenháromszor sztrájkoltak a Lufthansa pilótái.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top