nlc.hu
Aktuális
Mecsetből távozó muszlimok közé hajtott egy furgon Londonban, sok sérült

Mecsetből távozó muszlimok közé hajtott egy furgon Londonban, sok sérült

Egy ember meghalt, és tucatnyian megsérültek, miután egy furgon gyalogosok közé hajtott London északi részén. A gázoló sofőrt őrizetbe vették.

Gyalogosok közé hajtott egy furgon egy észak-londoni mecset közelében. Egy ember meghalt és többen megsérültek. Úgy tudni, a terrortámadás legtöbb sérültje a helyi mecset közösségének tagja, a Ramadán böjtjét követő esti imádságról távoztak.

A BBC arról ír, hogy a furgon sofőrjét a helyszínen őrizetbe vették. Az Evening Standard című londoni napilap online kiadásának értesülése szerint a gázolás után a furgon vezetője, egy fehér férfi kiszállt a járműből, és legalább egy embert megkéselt. Egy életveszélyes és tucatnyi súlyos sérültről számol be a brit sajtó.

A támadás a Finsbury Park közelében működő mecset muszlim kulturális központja mellett történt a Seven Sisters Roadon.

Theresa May brit miniszterelnök rettenetes incidensnek nevezte hétfő hajnali nyilatkozatában a történteket.

Furgon Walesből

A The Sunnak nyilatkozó szemtanúk közül egyesek azt mondták: úgy látták, hogy az őrizetbe vett férfi két társa elfutott a helyszínről.

Egybehangzó médiaértesülések szerint a furgont egy walesi haszonjármű-kölcsönző cégtől bérelték. Ezeket az értesüléseket a londoni rendőrség hétfő hajnalig nem erősítette meg.
    
A furgon vezetőjét szemtanúk szerint a járókelők a földre teperték, és a kiérkező rendőrök őrizetbe vették.

Volt már hasonló terrortámadás

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. Ebben a támadásban nyolcan életüket vesztették, 48-an megsérültek.

Március 22-én egy magányos támadó, az 52 éves Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét. A merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.

Egy fajgyűlölő imám     

A Finsbury Park mecsetjének imámja volt két évtizede a gyújtó retorikájáról hírhedt hitszónok, Abu Hamza el-Maszri, akit azonban saját közössége távolított el a mecset éléről 2003-ban.
    
Az egyiptomi születésű Abu Hamzát 2006-ban hét év fegyházra ítélték Nagy-Britanniában, egyebek mellett fajgyűlölő ideológia terjesztése és erőszakra felbujtó prédikációi miatt.
    
A brit hatóságok Abu Hamzát 2012-ben kiadták az Egyesült Államoknak, ahol terrorizmus vádjával két éve életfogytiglani börtönre ítélték. Abu Hamza tevékenységét annak idején a Brit Muszlim Tanács több nyilatkozatban is elítélte.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top