Aktuális

Drónnal küldik haza a túlórázó japánokat

Mostantól drónnal pásztázhatják végig az irodákat a japán munkáltatók, és akár haza is küldhetik vele a túlórázó dolgozókat.

Japánban nem csak a társadalom elöregedése jelent gondot, hanem az is, hogy a munkahelyeken az emberek halálra dolgozzák magukat. Erre talált most megoldást a Taisei nevű cég, ami kisméretű drónt fejlesztett amivel azon túl, hogy egész nap megfigyelhetők a dolgozók, haza is lehet küldeni őket a nap végén.

A zseniális japán mérnökök ugyanis nemcsak kamerát szereltek a kvadrokopterre, hanem hangszórót is. A „T-Friend” névre keresztelt eszköz a munkatársak megfigyelésén túl a munkaidő végén jelzi a dolgozóknak, hogy ideje hazamenni. A kis repülő szerkezet képes tájékozódni a zárt terekben, így könnyen visszatalál az automata töltőállomásra, még mielőtt üres akkumulátorokkal lezuhanna.

Azt, hogy ez nem vicc, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a fejlesztők már az arcfelismerő funkció drónba építésén is dolgoznak: ennek segítségével a cégek ellenőrizni tudnák, hogy ki mikor dolgozik, és az illetéktelen behatolók kiszűrése is lehetségessé válna.

A cég a Blue Innovation nevű drónfejlesztő és az NTT East nevű telekomcéggel együttműködve áprilisban akarja piacra dobni a terméket, amit eleinte bérbe adnának. Ez a terv szerint egy hónapra 500 ezer jenbe (nagyjából 1 millió 180 ezer forintba) kerülne – írja az Index.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top