Aktuális

Még mindig A kőszívű ember fiainál tartunk

Amikor én általános iskolába jártam, akkor is A kőszívű ember fiai volt a kötelező olvasmány hetedikben, most a lányomnak is ugyanezt kellett elolvasnia. Csak közben eltelt 30 év, de ez senkinek nem tűnik fel?

Az egész osztály kiakadt, amikor elkezdték olvasni. Nem Jókai miatt, ő ugyanis remek író, csak nem feltétlenül 13 éveseknek szól a regénye. És a nyelvezete sem kifejezetten gyerekbarát, lássuk már be végre. Kedvet nem kapnak a gyerekek az olvasáshoz ettől, ebben valahogy biztos vagyok. Legalábbis a gyerekem és az osztálytársai hamar feladták, igazából a legtöbben még a rövidített változatot sem olvasták el, ami csak 220 oldal. Mi megnéztük a filmet, ami igazi klasszikus, de ez sem aratott osztatlan sikert. Unalmas – véleményezte 13 éves gyermekem, és intenzíven húzta a száját. Másnap megkapták a felkészülő kérdéseket a dolgozatra, és persze én ültem felette vagy másfél órát, mire sikerült megfejtenem, hogy melyik Baradlay fiúnak melyik lány a szerelme, ki kelt át a sztyeppén, ki ugrott ki Bécsben a hintóból, és ki nevelte fel Alfonsine törvénytelen gyerekét. Némi Google-segítséggel aztán sikerült kibogozni a szálakat, és az Eugen, Edmund névcserére is fényt derítettünk, mert emlékeztem arra, hogy a kivégzés egy véletlen névcsere miatt történt. A gyerekem hiába nézte meg a filmet, ő nem emlékezett, nyilván oda sem figyelt rá…

Anyaként csak azt nem értem, hogy miért nem lehet olyan kötelező olvasmányt feladni a gyerekeknek, amit élveznek és szívesen elolvasnak. Esetleg egy ilyen könyvvel rá lehetne venni azokat a gyerekeket is az olvasásra, akik egyébként soha nem vesznek könyvet a kezükbe, csak ha kötelező. Egyébként tévedés azt hinni, hogy ez a korosztály nem olvas, csak egészen más dolgokat, és szinte biztosan nem könyvet. Mindent számítógépen, telefonon, laptopon intéznek, tévét régen nem néznek, de azért még érdeklődő, helyes gyerekek…

A magam részéről egyébként egy kicsit sem bánom, hogy újragondoltam A kőszívű ember fiait, mert nem rémlik, hogy bármelyik tanárom valaha is felhívta volna a figyelmemet arra, hogy milyen erős nőalakok szerepelnek a regényben. Kezdve az özveggyel, aki tudatosan szembemegy a férje kegyetlen végakaratával azért, hogy a fiai boldogok lehessenek. És ott van a Plankenhorst-ház asszonya is, aki ugyan gonosz, de ez nem csökkenti sem az erejét, sem a határozottságát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top