Aktuális

Először büntettek nikábot viselő nőt Dániában

Dániában kiszabták az első bírságot a „burkatörvény” megsértése miatt, augusztus elsejétől ugyanis tilos teljes arcot elfedő kendőt viselni.

A dán rendőrség pénteken kiszabta az első bírságot egy olyan nő ellen, aki megsértette az augusztus 1-jén életbe lépett, „burkatörvényként” emlegetett, az arcot eltakaró ruhadarabok viseletét tiltó jogszabály rendelkezéseit.

A nikábot viselő 28 éves nőt ezer korona (átszámítva mintegy 43 ezer forint) bírsággal sújtották. A teljes arcot eltakaró kendőt viselő nő egy másik nővel veszekedett egy horsholmi bevásárlóközpontban. Az összetűzés során a nikáb lehullott, de amikor kiérkeztek a rendőrök, a nő már visszahelyezte az arcára.

A rendvédelmi szervek fényképet készítettek a nikábot viselő nőről, s lefoglalták a megfigyelőkamerák felvételeit az incidensről, hogy megállapíthassák, szándékosan rántották-e le a kendőjét. A két nő ellen rendzavarás miatt is vizsgálatot indítottak a kiszabott bírság mellett.

A most életbe lépett törvény kivételt tesz bizonyos esetekre azzal, aki az arcát elfedő ruhadarabot visel, ilyen például a hideg időben hordott símaszk vagy a dán közlekedési szabályok által a motorbiciklizéshez előírt bukósisak, akárcsak a karneváli maszk. Az első alkalommal kiszabható bírság ezer korona (43 ezer forint), de a többszöri szabálysértők akár 10 ezer koronás (430 ezer forint) pénzbírsággal vagy 6 hónapig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top