Aktuális

Korábbi elnökök búcsúztatták John McCaint, Trump addig golfozni ment

Eltemették az egy hete meghalt John McCain arizonai szenátort. A búcsúztatáson az amerikai politikai élet több egykori és jelenlegi vezetője megjelent, ám Donald Trump nem volt ott.

Donald Trump jelenlegi amerikai elnök távollétében tartották meg John McCain néhai arizonai szenátor búcsúztatását a washingtoni Nemzeti Székesegyházban szombaton. Az elhunyt lánya, Meghan McCain a szertartás kezdetét jelző gyászbeszédében azt mondta: apjával együtt Amerika nagyszerűsége is sírba került.

Azért gyűltünk itt egybe, hogy meggyászoljuk az amerikai nagyszerűség halálát. A valódi dolgot, nem az olcsó retorikát, amelyet azok a férfiak hangoztatnak, akik soha még a közelébe sem kerülhetnek annak az áldozatnak, amelyet ő önként vállalt

– mondta Meghan McCain. 

Trump kampányszlogenjére utalva hozzátette: „Nincs szükség rá, hogy John McCain Amerikáját újra naggyá tegyék, mert Amerika mindig is nagy volt.”

Meghan McCain, John McCain arizonai szenátor, volt republikánus amerikai elnökjelölt lánya apjának az amerikai parlament washingtoni épülete Rotundájában tartott búcsúztatásán 2018. augusztus 31-én (MTI/EPA pool/Kevin Lamarque)

Az egy héttel korábban elhunyt politikust Barack Obama és George W. Bush előző amerikai elnökök búcsúztatták. Obama – aki 2008-ban legyőzte McCaint az elnökválasztáson – azt mondta: McCain jobbá tette a szenátust és az országot, és őt is jobb elnökké tette.

McCain családja egyértelművé tette, hogy a néhai szenátorral fagyos viszonyban álló Donald Trump nemkívánatos vendég a megemlékezéseken. Médiaértesülések szerint maga az elhunyt sem akarta, hogy az elnök részt vegyen a temetésén.

Donald Trump a szombati szertartás közben az egyik, fővároshoz közeli golfklubjában töltötte az időt

A szertartáson azonban az elnök lánya, Ivanka Trump és férje, Jared Kushner, valamint a Fehér Ház több alkalmazottja is részt vett. Összesen több mint 3000 vendég volt jelen, az amerikai politikai és társasági élet krémje, illetve külföldi vezetők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top