Aktuális

Ha egy korhadt mászóka miatt meghal egy gyerek, ott biztosan mulasztott valaki

Bárhol sérül meg a gyerekünk, vagy veszítjük el, az feldolgozhatatlan tragédia. De ha az óvodában történik vele baj, még érthetetlenebb: hogyan fordulhat elő ilyesmi?

Az ember kénytelen bízni benne, és hiszi, hogy napközben az óvodában biztonságban van a gyermeke. Aztán jön egy hívás: halálos baleset történt. Csütörtökön egy kislány vesztette életét Csányban egy elkorhadt mászóka miatt – erre pedig nem mondhatjuk azt, hogy bárkivel megtörténhet – hiszen senkivel sem szabadna megtörténnie.

Miért nem vette észre senki, hogy ennyire instabil egy játék?

Minden szülő rémálma, ami egy Csány községben élő családdal történt: hatéves kislányukra rádőlt az egyik óvodai mászóka, a helyszínre érkező mentősök pedig hiába küzdöttek egy órán át az életéért, a kisgyerek nem élte túl a balesetet. Az óvodai dolgozókra, vezetőkre hatalmas nyomás nehezedik, hogy minden gyermek biztonságban tölthesse napjait az intézményekben, azonban pont emiatt vonatkoznak rájuk különösen szigorú előírások, legyen szó akár a csoportszobáról, akár az udvarról.

A csányi intézmény már az 1900-as éves első felétől kezdve óvodaként működött, állítólag jelenleg is tart a felújítása, és a közeljövőben került volna sor az óvoda udvari játszóterének megújítására – ami persze nem mentség arra, hogy ilyen súlyos baleset történhetett. Ha egy gyermek alatt ilyen könnyedén kidől az elkorhadt mászóka, akkor, ha egy felnőtt kicsit is odafigyel az ellenőrzésére, meg kellett volna hogy lássa, mennyire instabil a játék, és azonnal cselekszik. Szülői szemmel az is egyértelmű, hogy ha felújítás alatti részekről van szó, azokra különösen ügyelni kell, hiszen vélhetően éppen azért kerül sor a javításra, mert már nem biztos, hogy használhatók a mostani állapotukban. A józan ész azt diktálja, hogy ilyen játékokra már nem engednek fel pici gyerekeket.

A kidőlt mászóka a csányi óvoda udvarán (Fotó: Police.hu)

A polgármester reméli, meglesz az ügy felelőse

Az óvoda telefonszáma a tragédia óta átmenetileg nem kapcsolható. Nekünk is csak Csány község polgármesterét sikerült elérnünk, aki szűkszavúan nyilatkozott, és jelezte: nem ismeri az ide vonatkozó óvodai dokumentációt, amelyet a hatóság azóta magához vett, de bízik benne, hogy a hivatalos eljárás ki fogja deríteni, ki a felelős az ügyben. (Az eset után többen is az önkormányzat épülete elé vonultak, és a településvezető lemondását követelték.)

Medve István polgármester a balesetről annyit mondott, hogy a kültéri játék a föld felszíne alatt volt elkorhadva, így valószínűleg nem voltak látható nyomai annak, hogy instabil lenne, de ilyen súlyú eseménynél természetes, hogy a hivatalos eljárási rend szerint a rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz. Kérdésünkre elmondta: úgy tudja, hogy a másik két gyermek már jobban van, az ő sérüléseik nem voltak annyira súlyosak, mint a tragédiában elhunyt kislányé. „Megpróbáljuk mindenben támogatni a családot, egyrészt most gyorssegélyt állapítottunk meg a részükre,  illetve utána a temetésben is igyekszünk segíteni. Később a képviselő-testület dönt a további támogatás lehetőségéről, próbálunk mindenben mellettük állni” – tette hozzá a vezető.

Naponta kell dokumentálni a játékok ellenőrzését

Az óvodai játékok beszerzésének, felállításának és rendszeres ellenőrzésének nagyon szigorú szabályai vannak. Nem csak az önkormányzat felelőssége, hogy minden rendben legyen, az intézmény is sokat tehet azért, hogy ne történjenek a csányihoz hasonló balesetek. Lakner Brigitta, a vecsési Bálint Ágnes Óvoda vezetője azt mondja, a fajátékok korhadása bármelyik óvodában természetes folyamat – náluk is előfordult, hogy egy ideig a gyerekek nem tudták használni a fészekhintát, mert a felső tartógerenda elkorhadt, de ők, ahogy észlelték ezt a napi ellenőrzésük során, azonnal lezárták a játék területét, és addig nem használhatta senki, amíg ki nem javították a hibát. 

Csak olyan cégtől lehet új játékokat vásárolni, amelyik rendelkezik a megfelelő tanúsítvánnyal, és csakis a megfelelő jogkörrel rendelkező szervezetek végezhetik az időszakos ellenőrzést – nálunk ezt négyévente teszi meg a fenntartó, vagyis az önkormányzat. Emellett viszont van egy napi ellenőrzési kötelezettségünk is, amit a saját karbantartónk végez. Ezt is mindennap dokumentálni kell, és ha bármiféle hibát talál, azt azonnal ki kell javítani – a kisebb munkákat ő végzi el, ha komolyabb javításra van szükség, azt a velünk szerződött cég. Emellett van negyedéves és éves ellenőrzésünk is.

Nagyon komoly előírásoknak kell megfelelni, minden játék részletes leírással, méretekkel és fotókkal dokumentálva szerepel a tanúsítványban, és új játékot is csak úgy lehet telepíteni, ha rögtön bekerül az ellenőrzési listába. Lemérik a játékok közti távolságokat, az esési magasságot, de még a létrafokok közti centimétert is, valamint ellenőrzik az ütéscsillapítást.

Vagyis az elméleti háttér, a szabályozás rendben van, és kellően szigorú, ami el is várható egy olyan területtől, ahol ennyire fontos a biztonság. Ezért különösen fájdalmas, ha valaki azért veszíti el a gyerekét, mert a meglévő szabályokat nem alkalmazza rendesen az, akinek a feladata volna, és akár kimondott hanyagság miatt sérülnek meg gyerekek. Persze nem tudjuk, jelen esetben ez történt-e, a rendőrségi eljárás még folyik.

Ritkább lett az ellenőrzés

A játszótéri eszközök biztonságosságáról, azok időszakos ellenőrzéséről egy 2003-ban született, gazdasági és közlekedési minisztériumi rendelet határoz. Ennek alapján a legfeljebb négyévente kötelező ellenőrzést kizárólag olyan kijelölt szervezetek végezhetik, amelyek rendelkeznek a megfelelő jogosultsággal. Az üzemeltetők őket keresik meg, hogy elvégezzék a feladatot, és jegyzőkönyvet készítsenek az eszközök állapotáról. Tarcsi József, a Magyar Szabványügyi Testület tanúsítási menedzsere szerint korábban gyakrabban kellett elvégezni az időszakos ellenőrzést – évente, majd kétévente – de most, hogy négy évre tolták ki az időszakot, az eszközök állapota jelentősen megváltozhat ezen idő alatt.

Egy kijelölt szervezetnek az ellenőrzés során a vonatkozó szabványban előírt követelmények alapján kell az eszközt megvizsgálnia, például hogy nincs-e fej- vagy ujjbeszorulásnak hely, ki van-e alakítva az eszköz köré az ütéscsillapító talaj, és kötelező ellenőrizni az eszköz stabilitását, szerkezeti szilárdságát is.

Így a kérdés jelen esetben az, hogy az érintett önkormányzat eleget tett-e a jogszabályi előírásoknak és elvégeztette-e ezt az időszakos ellenőrzést. Ez valószínűleg utólag visszakereshető lesz, mert korábban a területileg illetékes fogyasztóvédelmi hatóság felé meg kellett küldeni a játszótéri eszközök állapotfelméréséről készült jegyzőkönyvet, ez alapján kötelezhették az üzemeltetőt, hogy elvégezze a szükséges javításokat, hogy újra biztonságos legyen az eszköz” – erősíti meg a gyanúnkat a szakember: valakinek mulasztania kellett ahhoz, hogy ilyen borzasztó eset előforduljon.

Hogy megtudjuk, mikor volt aktuális a csányi óvodában a kültéri játékok legutolsó időszakos átvizsgálása, és leadták-e az ekkor született jegyzőkönyvet, megkerestük a Heves Megyei Kormányhivatal illetékes osztályát, akiktől ezt a választ kaptuk: „Sajnálattal értesültünk a csányi balesetről. Az eset kapcsán  a Heves Megyei Rendőr- főkapitányság eljárást indított, amelynek lezárultáig nem áll módunkban tájékoztatást adni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top