Aktuális

Sokkoló animáció mutatja, hogyan járja körbe a Földet az ausztráliai bozóttüzek füstje

Animációt készített a NASA a sztratoszférába kerülő nagy mennyiségű füstről.

Az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstje várhatóan körbeszállja Földet, és vissza fog térni az ország fölé – figyelmeztettek az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kutatói kedden.

Műholdfelvételek segítségével a NASA szakemberei december vége óta tanulmányozzák az Ausztráliából terjedő füst és aeroszolok mozgását. Január 8-áig a füst már félúton járt a Föld körül, elsodródott Dél-Amerika felett, ahol ködös égboltot és színes naplementéket, napfelkeltéket idézett elő – olvasható a NASA Goddard Központjának közleményében.

GIF
Forrás: NASA Goddard

Az ausztráliai tüzek füstje Új-Zélandon is súlyos légszennyezést idéz elő, és sötétre színezte a szigetország hegyeit takaró havat – idézte a NASA legújabb közleményét a CNN hírportálja.

GIF
Forrás: NASA Goddard

A perzselő hőség páratlan körülményei a térséget uraló szárazsággal együtt szokatlanul nagyszámú tűzviharfelhőt idéztek elő. Ezek segítik a füst feljutását a sztratoszférába, több mint 16 kilométer magasságba, és ha oda eljut, a füst képes több ezer kilométert megtenni forráshelyétől, és hatással lenni a légköri viszonyokra szerte a világon – írták a kutatók.

Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek eddig 28 ember életét követelték, és kétezer otthont pusztítottak el, hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI/EPA/ISS/NASA Földi Obszervatóriuma)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top