Aktuális

Országos tisztifőorvos: a fertőzött magyarok az otthonukban maradhatnak

A járványüggyel foglalkozó Operatív Törzs informált minket a legfrissebb fejleményekről.

Továbbra sem tervez Magyarország kormányzata sem kijárási tilalmat, sem területek, városok lezárását itthon, de a házi karanténok szabályának betartását ellenőrizni fogják – mondta el Lakatos Tibor rendőrezredes, az Operatív Törzs vezetője csütörtöki tájékoztatóján.

Eddig 3065 ember került hatósági karanténba, őket több mint nyolcezer alkalommal ellenőrizték, de még mindig vannak, akik kikerülik ezt. Az üzleteket is megfigyelik, már hétszer szabtak ki helyszíni bírságot, és kilenc tulajdonost feljelentettek amiatt, hogy az intézkedések ellenére kinyitottak. „Több ezer ember munkáját veszik semmibe, akik nem veszik komolyan az intézkedéseket vagy viccet űznek a helyzetből” – tette hozzá Lakatos Tibor.

Megerősítette, hogy mind a külföldről érkező, mind a belföldi áruszállítás zavartalan, csak a határokon kell többet várakozni. Most csak áruk és magyar állampolgárok jöhetnek be az országba, de a szomszédos országok hazautazó lakosait biztonságos folyosókon átengedik.

–  Tovább emelkedett a fertőzöttek száma, már hetvenhárman vannak. Egészségi állapotuk különböző az enyhe tünetektől a súlyos megbetegedésekig – hatan fekszenek jelenleg a Dél-Pesti Centrumkórház intenzív osztályán – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hozzátette: „a második szakaszban vagyunk, csoportos megbetegedések alakulnak ki országszerte.

Ismertette: a WHO minden gyanús esetet laboratóriumi vizsgálattal javasol megerősíteni, és vizsgálni ajánlja a kontaktszemélyeket is, ez itthon is így zajlik. Ha felmerül a gyanú, lehetőséget adnak arra, hogy az érintettől az otthonában vegyenek mintát a mentősök segítségével. A fertőzött otthon marad egészen addig, amíg a laboratóriumi vizsgálat megtörténik, sőt, enyhe tünetekkel sem kell kórházba mennie. Fontos viszont, hogy otthonában elkülönítve tartózkodjon – lehetőleg a családtagjaitól is.

„Ismételten kérem az idősebbeket, ne menjenek közösségbe, tartózkodjanak otthon és korlátozzák a mozgásukat minden lehetséges módon! (…) Óriási kockázatnak teszik ki magukat és a közösséget azok, akik nem tartják be a szabályokat. Itt vagyunk az utolsó órákban, amikor még megállíthatjuk a tömeges megbetegedéseket” – figyelmeztetett Müller Cecília. Újságírói kérdésre hozzáfűzte: korosztálytól függetlenül bárki továbbadhatja a fertőzést, vagyis a felelősség közös.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top