nlc.hu
Aktuális
Koronavírus itthon: a következő napokban ugrásszerűen fog nőni a fertőzések száma

Koronavírus itthon: a következő napokban ugrásszerűen fog nőni a fertőzések száma

A koronavírus-járvány várható hazai terjedése, munkanélküliségi prognózisok, a turizmus jelenlegi helyzete, illetve a hiteltörlesztés felfüggesztése szerepelt a csütörtöki Kormányinfó főbb témái között.

Óriási, akár 10-15-szörös lehet a különbség a kimutatottan koronavírusos betegek és a megfertőzöttek száma között, hiszen az érintettek akár 80 százalékánál tünetmentes a vírus jelenléte – mondta el a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely.

Fotó: MTI/Nemes János

Fotó: MTI/Nemes János

Gulyás Gergely legfontosabb mai bejelentései:

  • A kormány helyzetértékelése szerint Magyarország a kevésbé fertőzött országok közé tartozik. A következő napokban ugrásszerűen meg fog nőni a fertőzöttek száma. Szinte már az összes megyében van fertőzött.
  • Magyarország más országokhoz képest a fertőződés egy korábbi szakaszában hozta meg a terjedés lassítását célzó intézkedéseket.
  • A meglévő 10 akciócsoporton túl egy újabbat, úgynevezett önkéntes akciócsoportot állítanak fel a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Számtalan formában jelenik meg az adakozási készség a társadalomban, ennek koordinálását bízták Révész Máriusz kormánybiztosra.
  • Amíg a román kormány garantálja, hogy fogadja a nyugat felől érkező román és bolgár állampolgárokat, addig Magyarország fenntartja nekik a humanitárius folyosót. A hegyeshalmi határátkelőhelyen 21 és reggel 5 óra között biztosítják a román és bolgár vendégmunkásoknak, hogy konvojban hazatérhessenek. Nem kizárt, hogy rendkívüli helyzetben napközben is megnyitják a humanitárius korridort.
  • A hitelek törlesztésének idei évre szóló, a koronavírus-járvány miatt elrendelt felfüggesztése a babaváró  és a diákhitelekre is vonatkozik. A babaváró kölcsönnél azonban a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg. A moratórium a magánszemélyek közötti hitelekre nem vonatkozik. A teljes hiteldíjmutató (thm) legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot.
  • Százezres munkanélküliséggel számol a kormány; kérdés, hogy hány százezres lesz.
  • Egyelőre nem született döntés lakhelyelhagyási tilalomról, jelenleg csupán a biztonság fenntartása érdekében vannak katonák az utcákon.
  • A turizmus gyakorlatilag megszűnt Magyarországon, ezernél is több hotel fog bezárni.
  • Mindent megtesznek azért, hogy a középiskolások idén leérettségizzenek.

A legfrissebb koronavírus hírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top