Aktuális

Egy új törvénytervezet szerint nem lesz baj, ha otthon felejtjük a jogsit vezetésnél

Azt tervezik, hogy a járművezető ne legyen köteles magánál tartania a jogosítványt és a forgalmit, az okmányok megléte a nyilvántartásból ellenőrizhető legyen. 

Egy parlamentnek beadott törvénymódosítás értelmében az autósoknak a jövőben nem kellene maguknál tartaniuk a forgalmi engedélyt és a jogosítványt, mert azt a rendőrök egy ellenőrzésnél az informatikai rendszerben le tudják kérdezni – írja az Index

Nem kell majd vezetéshez a jogsi és a forgalmi? Képünk illusztráció! (Fotó: Pexels.com)

Nem kell majd vezetéshez a jogsi és a forgalmi? Képünk illusztráció! (Fotó: Pexels.com)

A salátatörvény-tervezet szerint a „jármű magyar hatóság által kiállított hatósági engedélyét a belföldi forgalomban a vezetőnek nem kötelező magánál tartania”. Ez vonatkozna a gépkocsira, motorkerékpárra (ideértve a négykerekű motorkerékpárt is), a mezőgazdasági vontatóra, a négykerekű segédmotoros kerékpárra, a pótkocsira, a lassú járműre. 

A törvény részletes indokolásánál annyi szerepel, hogy „a módosítás biztosítja, hogy a belföldön nyilvántartásba vett jármű vezetőjének a forgalmi engedélyt ne kelljen magánál tartania, mivel azok a közúti közlekedési nyilvántartásból ellenőrizhetőek”.

Járművet pedig az vezethetnek, aki „engedéllyel vagy az engedélynyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal” kell rendelkezni. Ehhez indokolásként azt fűzi a tervezet, hogy „ha a vezetői engedélyt belföldön már nem lesz kötelező a polgárnak magánál tartania, akkor a vezetési jogosultsága az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultság alapján ellenőrizhető, a szövegcserés módosítás erre irányul”.

További indoklás a tervezetben, hogy 2021. február 1-jétől megvalósul az első vezetői engedély kiadására irányuló eljárás teljes mértékű elektronizálása. A tervezet a vezetői engedélyhez kapcsolódó eljárások további egyszerűsítését szolgálja. A módosítás célja, hogy a már kiállított vezetői engedélyt és a forgalmi engedélyt a belföldi járművezetés során a járművezető ne legyen köteles magánál tartani, az okmányok megléte a nyilvántartásból ellenőrizhető legyen. 

Aktuális híreink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top