nlc.hu
Aktuális

Internet Donald Trump nélkül

Viszlát, Donald! Csaknem teljesen trumptalanították az internetet

Összeszedtük, hogy az internet mely szegleteiben nem találkozhatunk egy ideig trumpista tartalmakkal, illetve magával Donald Trumppal.

A szakértők és a kevésbé szakértők alighanem egy ideig még el fognak vitatkozgatni azon, hogy a Capitolium múlt szerdai, halálos áldozatokkal és emlékezetesebbnél emlékezetesebb fotókkal járó ostroma terrorcselekmény vagy puccskísérlet volt-e, netán politikai demonstráció, a demokrácia és a hazaszeretet fényes ünnepe, esetleg valami bizarr bohócfelvonulás (tippünk: terrorcselekmény), ahogy arról is, hogy Donald Trumpnak mekkora szerepe volt az események eszkalálódásában (tippünk szerint: jelentős). Akárhogy is történt, az mindenesetre biztos, hogy a kőkorszaki szakinak öltözött QAnon-sámánt és a többi jelmezes hibbantat még jó ideig, mondjuk úgy két-három hónapig nem fogjuk elfelejteni.

Az éppen leköszönőfélben lévő elnök mesterfokon űzött internetes ámokfutásait azonban egy darabig – legalább addig, amíg meg nem történik a várva-várt békés hatalomátadás – kénytelenek leszünk nélkülözni, ugyanis Trump, illetve vele együtt a radikális trumpizmus (amit kábé a szcientológia, a dzsihádizmus és az UFO-kultusz különös keverékeként kell elképzelni) jelenleg gyakorlatilag teljesen ki van tiltva az internetről – ami kiváló apropót nyújt arra, hogy az emberek hosszas, parttalan vitákba bonyolódjanak a szólásszabadságról, és interneten talált Orwell-idézeteket vágjanak egymás fejéhez.

Szóval ebbe most ne is menjünk bele jobban, hanem helyette inkább nézzük végig, mely internetes platformok lettek részben vagy teljesen trumptalanítva az elmúlt időszakban, a hivatalos indoklások szerint általában a „további erőszakos cselekményeket elkerülendő”.

A múlt szerdai események legemblematikusabb figurája, a QAnon-sámán (fotó: Win McNamee/Getty Images)

A múlt szerdai események legemblematikusabb figurája, a QAnon-sámán (Fotó: Win McNamee/Getty Images)

Twitter

Trump bő egy évtizede volt aktív a Twitteren, elnökként pedig többnyire itt osztotta meg a világ közvéleményével figyelemre méltó gondolatait, meglátásait, észrevételeit. Innen mindig meg lehetett tudni, hogy milyen hangulatban ébredt, mit olvasott az interneten, éppen kire haragszik vagy milyen érdekes új kifejezést tanult (vagy talált ki); habár az tény, hogy némely posztjának értelmezésével még az angol anyanyelvűeknek is meggyűlt a baja. 2017-ben pedig ide írta ki azt, hogy COVFEFE (habár később törölte), mely kifejezésnek ma már hosszabb és részletesebb Wikipedia-oldala van, mint Kertész Imrének. Az elnök fiókját – amelyet az utóbbi időben már tényleg szinte csak életveszélyes hazugságok terjesztésére használt – alighanem örökre vagy legalábbis tartósan felfüggesztették, de ha valaki nem bírja ki klasszikus Trump-tweetek nélkül, az bogarászhat ebben a gigászi, 56.000 bejegyzést tartalmazó archívumban, amelyet egy eltökélt trumpista rakott össze. Meg hát biztos akad több tucat vagy több száz olyan tweet, amit muszáj – mármint törvényileg muszáj – lesz megőrizni az utókornak, elvégre mégiscsak az Amerikai Egyesült Államok egyik elnökéről van szó, aki mint említettük, elsődlegesen ezen a felületen intézte a kommunikációját.

A Twitter emellett több tízezer QAnonhoz köthető/összesküvéselmélet-terjesztő/radikális trumpista twitter-fiókot is felfüggesztett, amelyek vélhetően többnyire olyan emberekhez tartoztak, akik magukban motyognak a buszon és fegyvereket halmoznak fel az anyukájuk pincéjében, szóval ezek nem nagyon fognak hiányozni senkinek

Csaknem teljesen trumptalanították az internetetFacebook + Instagram

Nem túl meglepő módon a Facebook, illetve az Instagram is befagyasztotta határozatlan időre (de legalább két hétre) Trump (még) elnök úr oldalait, ami azt jelenti, hogy még ugyan megvannak, ám ő és a stábja egyelőre nem posztolhat rajtuk, noha ez Trumpot vélhetően nem rázza meg annyira, mint a Twitter-fiókjának elvesztése. Az Instagram több trumpista hashtaget is tiltott, mondjuk az ilyenekből tényleg annyi van, hogy szinte lehetetlen követni.

Youtube

Az aggályosabb tartalmakra rendszerint lassan és óvatoskodva reagáló Youtube kivételesen gyorsan mozdult, és elkezdte megfegyelmezni az amerikai választás tisztaságát megkérdőjelező tartalmakat posztoló csatornákat, a mai napon pedig Trumpot is felfüggesztette legalább egy hétre, hivatalosan egy bizonyos nemrég közzétett, erőszakra buzdító videója miatt.

Snapchat + Twitch

A Youtube-bal ellentétben a Snapchat elég korán akcióba lendült, és már tavaly júniusban eltávolította Trump fiókját a discover (kb: ajánló) nevű szekciójából, és múlt szerdán le is tiltotta. A Twitch szintén tavaly nyáron, a BLM-tüntetések idején lépett fel először Trump ellen, és gyűlöletbeszéd miatt egy időre száműzte az elnököt, most pedig törölte is a csatornáját.

Shopify + Reddit + TikTok +  Pinterest + Discord

  • A Shopify két Trumphoz kapcsolódó online áruházat is levett a kínálatából, úgyhogy a hivatalos elnöki merchandise-t itt már hiába is keresnénk.
  • A legnépszerűbb online fórum, azaz a Reddit törölte a r/DonaldTrump subredditet.
  • A trumpista sasfészeknek aligha nevezhető, inkább táncolós videókban erős TikTok is elkezdte buzgón kigyomlálni az olyan, problémásnak ítélt hashtageket, mint a #stormthecapitol vagy a #patriotparty.
  • Meglepő, de a közkedvelt képmegosztó-képnézegető oldal, az aktuálpolitikával viszonylag keveset foglalkozó Pinterest már tavaly novemberben felvette a kesztyűt, és alaposan lekorlátozta a választási csalásra utaló vagy erőszakra felhívó trumpista hashtageket. Mondjuk az elnök fiókját nem törölték, vélhetően azért, mert nincs is neki olyan.
  • A Discord meg nemes egyszerűséggel letiltotta a The Donald nevű szervert.

Parler

A magukat valamilyen okból konzervatívnak, patriótának és szólásszabadság-pártinak nevező futóbolondok, terroristák, incelek, nemzetiszocialisták, anarchisták és orosz trollok gyűjtőhelye, illetve közösségi oldala, az alternatív nyilvánosság ígéretével kecsegtető Parler (amiről korábban már mi is írtunk) sem úszta meg sértetlenül a múlt szerdai eseményeket: az appot ugyanis az Apple, a Google és az Amazon AWS is eltávolította a kínálatából.

(Kiemelt kép: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images)

Kapcsolódó cikkeink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top