nlc.hu
Aktuális

Müller Cecília: Nehéz hetek várnak ránk

Müller Cecília szerint heteket veszíthet, aki válogat a védőoltások között

Világszerte tombol a járvány, nagyon nehéz hetek várnak ránk, mondta hétfőn az országos tisztifőorvos.

4326 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 432 925 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 058 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 322 956 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 94 911 főre emelkedett. 5679 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján a legfrissebb adatokat Müller Cecília, aki kiemelte, hogy jelentős mértékben nőtt a kórházban kezeltek száma, de péntek óta 86-tal több ember van lélegeztetőgépen is.

Az országos tisztfőorvos arról is beszélt, hogy világszerte tombol a járvány, az egészségügyi ellátórendszerek a működőképességük határán vannak, és nagyon nehéz hetek várnak ránk, írja az Infostart.

Müller Cecília közlése szerint Magyarországon eddig 685 247 fő kapott oltást, közülük 251 691 fő már a második oltását is megkapta. Jelenleg ötféle vakcina áll rendelkezésre, nemsokára 280 ezer adag Szputnyik V vakcina indul el Budapestre, és emellett már 10 millió fölé emelkedett a lekötött Pfizer-vakcinák száma. Hozzátette, aki válogat a védőoltások között, akár heteket is veszíthet, ami a védettséget illeti.

Az országos tisztifőorvos beszélt az oltási programot érintő módosításról, a napokban derült ki ugye, hogy míg a Pfizer/BioNtech vakcina második adagját 35 nap után, az AstraZeneca második adagját az eddigi 4 hét helyett 12 héttel az első oltás után adják be. Az oltási stratégián állítása szerint azért kellett változtatni, hogy az első védőoltását mindenki a lehető leggyorsabban megkapja, mert már az jelentős védettséget ad, legalábbis a súlyos szövődményektől és a halálozástól megvéd. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos

Müller Cecília országos tisztifőorvos (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top