Aktuális
Szponzorált tartalom

Belváros vagy agglomeráció – Hol vásároljak ingatlant? (X)

Az ingatlanvásárlás előtt állókban bizonyára gyakran felmerül a kérdés, hogy hol érdemesebb lakást vagy házat venni: a belvárosban vagy az agglomerációban. A vásárló szükségleteitől függően mindkettőnek megvannak az előnyei, illetve hátrányai, legyen szó egy külvárosi telekről vagy egy új építésű lakásról a város központjában. Ebben a cikkben próbáltuk sorra venni azokat a szempontokat, amik segíthetnek a döntéshozatalban.

Számos tényező van, amit az ember figyelembe vesz, mielőtt kiválasztja, hogy hol szeretne élni, a magyarországi ingatlantérkép széles palettát biztosít arra, hogy az embernek lehetősége legyen meghozni a legjobb döntést. Az ingatlanárak növekedése mellett pedig hajlamosabbak egyre megfontoltabban meghozni azt a bizonyos döntést. De mik azok a szempontok, amik a belváros vagy az agglomeráció mellett vagy ellen szólnak?

Miért döntsek az agglomeráció mellett?

Belváros vagy agglomeráció - Hol vásároljak ingatlant? (X)
 Az utóbbi években a nagyvárosok környéki agglomerációk egyre népszerűbbek lettek. Ez több dologgal is magyarázható:

●       Kedvezőbb ár: a kintebb eső területeken jóval olcsóbban vásárolhatóak ingatlanok. Ez még inkább fontos, ha családi ház vételén gondolkodunk.

●       Nyugalom és biztonság, ami gyereknevelés szempontjából a két legfontosabb tényező, így jellemzően családosok kedvelik.

●       Javuló infrastruktúra: az agglomerációk növekedésével kölcsönhatásban javult az őket körülvevő környezet is: az utak, üzletek, éttermek és oktatási intézmények is egyre jobb minőségben vannak jelen.

●       Zöld környezet, tisztább levegő és nagyobb élettér.

●       Parkolás: a külvárosi területeken sosem kell fél órákat körözni annak érdekében, hogy szabad parkolóhelyet találjunk.

Ezzel szemben érdemes fontolóra venni, a kevésbé kedvező oldalát is:

●       Ingázás: magától értetődik, hogy a külvárosi élet sok autózással jár, és a munkahely elérése akár több mint egy óra lehet, ami természetesen az ember szabadidejéből vesz el. A koronavírus azonban ezt is átalakította: a home office elterjedésével az emberek egyre kevesebbet járnak be munkahelyükre, ezáltal az ingázás mértéke is csökkent.

●       Távolság a közösségi élettől: az agglomerációban nemcsak a munkahely, de a szórakozási lehetőségek is messzebb kerülnek a lakóktól.

Vagy inkább belvárosi lakást kellene vásárolnom? 

Belváros vagy agglomeráció - Hol vásároljak ingatlant? (X)

Ezzel szemben nem szabad figyelmen kívül hagynunk a tényt, hogy a belvárosi élet még mindig igen népszerű és továbbra is milliók koncentrálódnak ezekre a területre is. Szükségletektől függően a városközpontok továbbra is jó életszínvonalat biztosíthatnak. Vegyük sorra, hogy ez mit is jelent:

●       Közelség: legyen szó bevásárlóközpontokról, boltokról, éttermekről, szórakozóhelyekről, munkahelyről vagy iskoláról, a belvárosban minden akár gyalog is elérhető távolságra található, de tömegközlekedéssel is egyszerűen elérhető.

●       A belváros lüktetése és hangulata, amit csak a központban lehet tapasztalni.

●       A belvárosi építészet: épületek szépsége sokszor magával ragadó, és akár a mindennapi bevásárlás során is számos műemlék mellett haladhatunk el.

●       Tökéletes befektetés: ha ingatlan kiadásban gondolkodunk, a elengedhetetlen figyelembe venni belvárosi lakások iránti magas keresletet és egy budapesti lakás hamar bérlőre talál.

Ahogy az agglomerációnak, a belvárosnak is megvannak a hátrányai:

●       Magas árak: a városközpontokban még mindig jóval magasabbak a négyzetméterárak.

●       Túlzsúfoltság, szemét és szmog: a nagy tömeg hatással van az utcák tisztaságra, az autók pedig a levegő minőségére.

●       Autózási nehézségek: a folyamatos dugók és a parkolási problémák alaposan megbonyolíthatják az autótulajdonosok életét.

Ha segített a fenti cikk, irány egy ingatlanpiaci hirdetőoldal és kezdődjön a keresés!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top