nlc.hu
Aktuális

Véget ért az ukrán-orosz béketárgyalás

Véget ért az ukrán-orosz béketárgyalás, újabb forduló jöhet

Befejeződtek az orosz-ukrán tárgyalások, további egyeztetések várhatók.

Hétfőn ült tárgyalóasztalhoz az ukrán és az orosz delegáció Fehéroroszországban, az egyeztetés késő délután ért véget, a két fél visszatért a fővárosaikba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak közölte, hogy a fő céljuk a tűzszünet és az Ukrajna területén zajló harci cselekmények befejezése volt. Mint mondta, a tárgyaláson meghatározták azokat a témákat, amelyek további egyeztetést kívánnak a későbbiekben.

Katonai helikopterrel érkeznek az ukrán delegáció tagjai az ukrán-orosz tárgyalásokra a fehéroroszországi Gomelben

A Belta fehérorosz állami hírügynökség által közreadott képen katonai helikopterrel érkeznek az ukrán delegáció tagjai az ukrán-orosz tárgyalásokra a fehéroroszországi Gomelben 2022. február 28-án (Fotó: MTI/EPA/Belta)

Leonyid Szluckij, az orosz küldöttség tagja, az orosz alsóház külügyi bizottságának tagja a tárgyalások után kijelentette: az orosz és az ukrán tárgyalódelegáció talált olyan pontokat, amelyekben haladás érhető el.

A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Szluckij közölte, hogy az ukrán fél hajlandó volt az aktuális kérdések részletes megvitatására és az orosz fél meghallgatására. Közölte, hogy hamarosan újabb kétoldalú tárgyalás várható.

Volodimir Zelenszkij nem vett részt a tárgyaláson, de az ukrán elnök aláírta hétfőn Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét. Ezt maga az államfő jelentette be, hozzátéve, hogy országa felvételét „reálisnak” tartja.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Zelenszkij számára azért lehet fontos Ukrajna kérelmének elbírálási eljárása, hogy ez a kérdés potenciálisan felhasználható legyen az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon, mivel az Európai Unió egy olyan intézmény, amely a békén és a konfliktusok párbeszéd útján történő rendezésén alapul.

(CNN, MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top