nlc.hu
Aktuális

Benedek István Gábor író halála

Kórház ablakából zuhant ki Benedek István Gábor újságíró

A zuhanás után még próbálták megmenteni az újságíró életét, de pár nappal később elhunyt.

Meghalt Benedek István Gábor (BIG, ahogy becézték) író, újságíró. Egy hónap választotta el 85. születésnapjától – írja a MÚOSZ. A Blikk úgy tudja, a Rózsa Ferenc-díjas és Aranytollas író egy budapesti kórház ablakából zuhanyt a mélybe.

A rendőrség közlése szerint az írót a mentők egy VIII. kerületi kórházba szállították, ahol pár nappal később elhunyt. „A rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja a haláleset körülmé­nyeit, az esettel összefüggésben idegenkezűség és bűncselekmény gyanúja nem merült fel” – olvasható a hivatalos levélben.

A több kitüntetéssel is büszkélkedő BIG nem akármilyen életutat járt be, nemcsak írásai szereplőjének sorsa, hanem a sajátja is regénybe illő.

A Bródy Sándor író rokonságával büszkélkedő BIG mindössze 7 éves volt, amikor Bergen-Belsenbe deportálták. Hazatérése után Kecskeméten érettségizett, majd 1956-ban a városhoz tartozó tanyavilágban lett tanító.

Később, felsőfokú tanulmányai elvégzése után, az újságírói pályafutását Szolnokon kezdte meg. Innen került a fővárosba, s több lapnál is bizonyította rátermettségét. 1983–1989 között a Népszabadság rovatvezető-helyettese volt, közben pedig a MÚOSZ újságíró-iskola növendékeit tanította.

Gyertyaláng a sötétben

Kórház ablakából zuhant ki Benedek István Gábor újságíró

Nyugdíjba 1997-ben vonult, az írással azonban egyetlen percig sem hagyott fel. Névjegyét nemcsak az újságírásban, de a szépirodalomban is letette. Könyveit, amelyeket több nyelvre is lefordítottak, csak úgy falták az olvasók, műveltsége, humora, irigylésre méltó írástudása minden művében átjött. 2000 óta a Füst Milán Szellemi Páholy alapító elnöke volt, emellett pedig alapító főszerkesztője a Remény című, a magyar zsidó társadalmi, szellemi életet bemutató folyóiratnak is.

Van segítség!

Ha neked vagy valakinek a környezetedben segítségre van szüksége, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top