nlc.hu
Aktuális

II. Erzsébet corgijainak új otthona

Így élnek II. Erzsébet szeretett corgijai a királynő halála után

Új otthonra lelt II. Erzsébet két fiatal corgija, akik túlélték a királynőt.

II. Erzsébetről köztudott volt, hogy fiatal kora óta rajongott a corgikért. Első corgiját, Susant még 18 éves korában, a szüleitől kapta, majd ezt követően egész életében tartott, illetve tenyésztett is corgikat, valamint dorgikat, azaz tacskó-corgi keverékeket. 

II. Erzsébet az egyik corgijával

A királynő évtizedek óta rajongott a corgikért (Fotó: Getty Images)

Az uralkodó kutyái mindig is kiváltságos életet éltek: a palotákban, kastélyokban kedvük szerint jöhettek-mehettek, mindennap a legfinomabb fogásokkal kényeztették őket a csirkemelltől a bélszínig, de saját szobájuk is volt, amikor pedig elkísérték a gazdájukat egy-egy hivatalos megjelenésére vagy útjára, ők is limuzinnal vagy magánrepülőgéppel utaztak.

II. Erzsébet néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy többé nem vesz magához új kutyát és nem tenyészti tovább a meglévőket sem, mivel nem szerette volna, ha az ebek túlélik őt és másoknak kell róluk gondoskodni. Willow, a kedvenc corgija 2018-ban múlt ki, ezt követően pedig a uralkodó két évre valóban corgik nélkül maradt. 2020-ban azonban a fia, András herceg mégiscsak meglepte a királynőt egy kölyök corgival és egy dorgival, hogy ne legyen annyira magányos, míg Fülöp herceg kórházban fekszik. Az uralkodó pedig végül nem is tudott ellenállni a kutyusoknak. A dorgi, Fergus 2021 tavaszán sajnos elpusztult, a helyére azonban hamarosan megérkezett Sandy, egy corgi, amelyet Beatrix és Eugénia hercegnők ajándékoztak nagymamájuknak a 95. születésnapjára.

A corgi Walesből származó pásztorkutya, melynek két fajtája van: a Pembroke welsh corgi és a Cardigan welsh corgi, a kettő közül az előbbi az elterjedtebb. Az alacsony termetű, értelmes corgikat eredetileg marhacsordák, birkanyájak, illetve pónilovak őrzésére használták, ma már azonban elsősorban házi kedvencként ismertek. Népszerűségükön sokat lendített, hogy II. Erzsébet nagy rajongója volt a fajtának.

A két fiatal corgi, Muick és Sandy pedig végül valóban túlélte a királynőt. II. Erzsébet temetésének egyik legmeghatóbb jelenete volt, amikor az ebek, valamit a kedvenc lova, Emma is elbúcsúztak tőle. 

II. Erzsébet két megmaradt corgija, Muick és Sandy a királynő temetésén

II. Erzsébet két megmaradt corgija, Muick és Sandy a királynő temetésén (Fotó: Justin Setterfield/Getty Images)

Már a királynő halálát követő napokban sejthető volt az is, hogy a corgikról András herceg és volt neje, Sarah Ferguson gondoskodnak majd. És valóban így történt. A yorki hercegné még október elején nyilatkozott arról, hogy nagy megtiszteltetés magukhoz venni a néhai uralkodó kutyáit, a közelmúltban pedig az Instagram-oldalán posztolt néhány fotót a kutyákról, akik a windsori Royal Lodge-ban leltek új otthonra.

Muick és Sandy ráadásul új kutyatársakat is kapott, hiszen András hercegék öt norfolki terrier gazdái is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top