nlc.hu
Aktuális

A Szegedi Tudományegyetem kollégiumai

Kollégium vagy albérlet? Ezeket gondold át, ha Szegedre készülsz egyetemre!

Más városba költözni egyetemistaként életünk egyik legnagyobb kalandja, nemcsak buli, hanem remek lehetőség arra, hogy önállóságot tanuljunk. Ennek egyik első próbatétele: hogyan oldjuk meg a lakhatásunkat? Körbenéztünk Szegeden, milyen lehetőségek vannak a kollégiumok és az albérletek terén.

Már húsz éve is, amikor egyetemre mentem Szegedre, állandó vitatéma volt, vajon albérletben vagy kollégiumban éri-e meg jobban lakni. Bár én végül a barátaimmal közösen vettem ki egy nagyobb albérletet, sokat jártam kollégiumi bulikba is. És persze voltak kollégiumban lakó barátaink is, akik gyakran jártak át hozzánk, amikor egy kis magányra, nyugalomra vágytak.

Hogy a kollégium vagy az albérlet-e a jobb választás számunkra, azt leginkább egyéni szükségleteink és lehetőségeink határozzák meg. Az albérlet egyértelmű előnye, hogy te magad választod meg, kivel szeretnél együtt élni (bár ez nem minden esetben igaz, ha „külsősként” csatlakozol egy összeszokottabb lakóközösséghez), nagyobb önállóságra tehetsz szert, hiszen magadnak kell befizetni a csekkeket, sokkal otthonosabb a lakótér, a tanuláshoz szükséges nyugalom is elérhetőbb, nem utolsó sorban pedig a pároddal is bármikor együtt alhattok, ha van külön szobád, sőt akár össze is költözhettek. A szabadabb életvitel mellett azonban az albérletnek vannak hátrányai is, például az, hogy egyértelműen drágább lakást bérelni, mint kollégiumban lakni. Kiadó szobákat már 40 ezer forint+rezsi áron találhatunk, míg a 1,5-2 szobás albérletek 90-100 ezer forintnál kezdődnek. Igaz, ez a budapesti albérlet árakkal összehasonlítva – ahol egy 1,5 szobás lakásért legalább 170 ezer forintot elkérnek –még mindig elég kedvező. Bár szerződést jó esetben köt az ember a főbérlővel, mégis a diákok jobban ki vannak szolgáltatva, hiszen a tulajdonos bármikor emelhet az árakon, eladhatja a lakást, és tapasztalatom szerint a kaució visszaadása vagy az ingatlan lelakása kapcsán is előfordulhatnak konfliktusok. Ezért is érdemes az online egyetemi albérletkeresőn böngészni, az egyetemi albérlet-közvetítő Facebook-oldalát felkeresni, vagy a szegedi ingatlanirodáknál tájékozódni.

Életre szóló szakmai kapcsolatok születhetnek

Bár a kollégium mindezekkel az előnyökkel nem rendelkezik, a nagy közösségi élet, az alacsony kollégiumi díjak miatt megspórolható költőpénz, a spontán bulik, a közös tanulás, az egyetemi kedvezmények, a konditerem mind kárpótolnak.

 „A kollégiumi élet nagyon színes Szegeden, a kollégiumok számtalan hagyománnyal, tudományos és kulturális vetélkedőkkel, sportolási lehetőségekkel és különféle szervezetekkel rendelkeznek, amelyek mind segítik a hallgatói közösségek kialakítását – mondja Szakál Péter, a Szegedi Tudományegyetem oktatási igazgatója az nlc-nek. – Azt tapasztaljuk, hogy a kollégiumban lakó hallgatók támogatják egymást a vizsgaidőszakban, szorgalmi időszakban egyaránt. A kollégium nemcsak egy lakótér, hanem egy közösségi tér is, ami nagyon fontos az egyetemi évek alatt. Az egyetem azok számára könnyebb, akik csoportban, együtt tanulnak, ami a kollégiumokban könnyen megvalósulhat, de az eltérő karok, szakok vagy képzési területek hallgatói is találkozhatnak itt egymással – emeli ki az oktatási igazgató, és hozzáteszi: Karikó Katalin is elmondta az egyik előadásában, hogy mindig a régi egyetemi társait kérdezte meg valamilyen probléma kapcsán. Az ő jó példája is mutatja, milyen fontos, hogy kialakuljanak ezek a kapcsolatok, legyenek olyan társak, akiket adott esetben más tudomány- és képzési területen meg lehet kérdezni egy-egy felmerülő probléma kapcsán. A kollégiumok lehetőséget nyújtanak az ilyen fontos kapcsolatok létrejöttére is.”

Szakál Péter

Szakál Péter. Fotó: SZTE

Szakál Péter azt is elmondta, jelenleg 10-13 ezer forint között mozognak a kollégiumi díjak Szegeden. Ez az összeg jóval kedvezőbb a fővárosi kollégiumok díjaihoz képest, ahol akár 25 ezer forintot is fizethet egy önköltséges egyetemista. Az összeg azon is múlik, hogy 2-3 vagy 4 ágyas szobákban lakik-e a diák, illetve mindegyik kollégium eltérő felszereléssel is rendelkezik. A díjat az is meghatározza, hol található az épület. A belvárosi, illetve újszegedi kollégiumokon túl a belvárostól 15-20 percnyi utazásra találhatóak az Öthalmi Diáklakások, melyeknek apartmanszerű elrendezésük van, saját konyhával és fürdővel is rendelkeznek. A díj itt is nagyon hallgatóbarát, ráadásul az itt lakók szép környezetben tölthetik a diákéveiket.

Az oktatási igazgató a kollégiumok fejlesztéséről is beszélt lapunknak. „A festés és egyéb berendezési tárgyak kicserélése, a hallgatói szolgáltatások, a hallgatói jólétet támogató berendezések, konditermek, egyéb helyiségek fejlesztése folyamatos. Hamarosan egy új, 184 férőhelyes kollégium is rendelkezésre fog majd állni a Tavasz utcában. Az egyetem fenntartó alapítványa úgy döntött, hogy támogatja az egyetemet a diákszálláshely kibérlésében. A modern épületben internethálózat, közösségi terek, modern berendezések, főzési lehetőségek is várják majd a diákokat” – árulta el Szakál Péter.

kollégium
Megnézem
Összes kép (5)

A kollégium kontra albérlet kérdésben döntő szempont lehet, hogy egyáltalán megfelelünk-e azoknak a feltételeknek, amelyeket a kollégium vár el tőlünk. Ezek az elvárások változóak; Szakál azt mondja, a szakkollégiumokban például a tanulmányi eredmény az első feltétel, hiszen ezek a kollégiumok nemcsak lakhatást biztosítanak, de falaik között a tudományos, közéleti tevékenység is meghatározó. „A szakkollégiumoknak szegedi hallgatóik is lehetnek, akik nem biztos, hogy beköltöznek, így egyfajta alkotói közösségként is működnek. A csak lakhatást biztosító kollégiumoknál a tanulmányi és szociális helyzet is egyformán fontos, és általánosságban elmondható, minél nehezebb körülmények között él valaki, annál valószínűbb, hogy bekerül a kollégiumba. A jelentkezőknek felmérő lapot kell kitölteniük, és a kollégiumi tanácsok a hallgatói önkormányzatokkal közösen döntenek, hogy ez alapján ki nyer felvételt a kollégiumba” – mondja az oktatási igazgató.

Az új hallgatók a felvételi után jelentkezhetnek a kollégiumokba, a jelenlegi kollégisták pedig tavasszal, hiszen a diákoknak minden évben újra kell pályázniuk. Előfordulhat ugyanis, hogy többen összefognak, és közösen albérletet keresnek, ezért felszabadulnak helyek, vagy megváltozik a hallgatók élethelyzete. „Az egyetem nem szeretné konzerválni egyik kollégiumi státuszt sem, és szeretne lehetőséget biztosítani mindenkinek a kollégiumba való bekerülésre” – teszi hozzá Szakál Péter.

Szeged, a kolikánaán

A Szegedi Tudományegyetem öt nagy, úgynevezett karközi beiratkozású kollégiummal rendelkezik, melyek a város különböző pontjain, de a hallgatók számára egyaránt ideális környezetben helyezkednek el, és a lakhatás mellett változatos kulturális, sportolási és szórakozási lehetőséget kínálnak. Ezek az Eötvös Loránd Kollégium, a Herman Ottó Kollégium, a Károlyi Mihály Kollégium, a Móra Ferenc Szakkollégium, az Öthalmi Diáklakások. A Szegedi Tudományegyetem karai közül hat karnak saját beiratkozású kollégiuma van, amelyek kari egységekre bontva várják a Szegedre érkező egyetemistákat. Ezek az ÁOK Apáthy István Kollégium, az ÁOK id. Jancsó Miklós Kollégium, a Béke Utcai Kollégium, a Madzsar József Kollégium, a GYTK Semmelweis Ignác Kollégium, a JGYPK a Teleki Blanka Kollégium, a MGK Kari Kollégium, a MK Kari Kollégium. Szervezetileg nem az egyetemhez tartozó, de a diákoknak lakhatási lehetőséget adó külső kollégiumok a Szegedi Evangélikus Felsőoktatási Diákotthon, a Márton Áron Szakkollégium, a Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium, a Szent Imre Katolikus Szakkollégium, a Karolina Katolikus Egyetemi Szakkollégium, a Kaszap István Kollégium, a Romzsa Tódor Görögkatolikus Diákotthon, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány. Szegeden szakkollégiumok sora is várja a diákokat – az Eötvös Loránd Kollégium, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Szakkollégiuma, a Móra Ferenc Szakkollégium, a Szegedi Kortárszenei és Előadóművészeti Szakkollégium, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti, Művészetpedagógiai és Művészetközvetítő Szakkollégium, valamint a SZTE GYTK Kabay János Szakkollégium. Az Eduline.hu olvasói  megválasztották Magyarország legjobb egyetemi szálláshelyét, a győztes a Szegedi Tudományegyetem Károlyi Mihály Kollégiuma lett 2018-ban. Az SZTE legnagyobb szálláshelyén tanulóterek, könyvtár, modern számítógépterem, klubhelyiség és tévészobák szolgálják az ott lakók kényelmét és felkészülését. A szegedi kolesz budapesti, győri és debreceni kollégiumokat előzött meg a versenyben.

 

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top