nlc.hu
Aktuális

Ismert emberek, akik a Szegedi Tudományegyetemre jártak

Szegeden nemcsak tudást, hanem egy különleges szellemiséget is kap az ember

Hogy mi a közös a biokémikusban, az olimpiai bajnokban és a hegedűművészben? Hogy mindannyian büszkén mondják: Szeged az alma materük.

Az általános iskolától a főiskoláig, egyetemig megannyi emlék ér minket. Főként a felsőoktatási iskolaválasztásunk meghatározza a felnőtt személyiségünket, kiszélesíti az érdeklődésünket és a világnézetünket. A főiskola végén diplomát szerzünk, de még évekkel később is büszkén mondjuk, hogy mely alma mater tagjai voltunk. Hogy mennyire erősen válik életünk meghatározó részéve az iskola, amelyet választunk, arról talán Jókai sorai árulkodnak igazán: „Ez a lélekharang, egy elszállandó léleknek halálharangja: diákot csapnak ki az iskolából, ami valóban hasonlatos a meghaláshoz. Kiűzetni az alma mater kebeléből.”

Középpontban a tudás

A Szegedi Tudományegyetem számos elismert magyarnak az alma matere. Talán aki a legtöbbet került szóba az elmúlt két évben, még a családi ebédek alkalmával is, az dr. Karikó Katalin, akinek nevéhez fűződik az új típusú koronavírus ellen elsőként engedélyezett vakcinák kifejlesztése. A szegedi öregdiák szinte valamennyi interjújában elmondja, hogy életének egyik legboldogabb szakasza az itt eltöltött egyetemi évek voltak. „Szegeden a tudás hihetetlenül magas szinten volt, belém ivódott az ottani szellemiség” – mondta 2021-ben a Mandinernek. A kutatóbiológust kiváló tanulmányi eredményeiért három tanévben is az akkori legrangosabb támogatás segítette. Ma is hálás szívvel gondol vissza valamennyi egyetemi oktatójára. „Mert hát ugye, ha a tanárok nem indítanak bennünket ezen az úton, akkor nem lesznek kutatók. És az ő munkájuk ugye nem az a reggel nyolctól délután ötig tartó munka, hanem ez egy hivatás, ahol minden pillanatukat a diákokért teszik. Meg kell mindannyiunknak köszönni a tanáraink munkáját” – fogalmazott egy interjúban Karikó.

Dr. Karikó Katalin az irodájában

Dr. Karikó Katalin (Fotó: Profimedia)

Összművészet

Hogy mennyire sokrétű a képzés a Szegedi Tudományegyetemen – az egyetemi és főiskolai szakok száma 70 feletti – arra remek példa, hogy egy cikken belül említhetünk Szegeden végzett kutatóbiológust és hegedűművészt is. Szirtes Edina Mókus hegedűművész, énekesnő, zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán diplomázott 2000-ben. Az elmúlt 20 évben többször is fellépett a városban. S amikor arról kérdezték, hogy mit üzen a mostani művészeti hallgatóknak, így fogalmazott: „Hálás vagyok ezért a picinyke csodáért, ami a szívembe pottyant, tényleg nem tudom honnan, de egyszer csak tudtam: zenész vagyok. Tehát sohasem szabad feladni csak azért, hogy tetszeni akarjunk, hanem, ami bennünk van, azt oda kell adni, maradéktalanul. Nem tetszeni kell, hanem igaznak lenni.”

Ne mondjuk le a gyakorlati oktatásról

Szabados Ágnes az RTL Klub Híradójának állandó tagja. Ő a Szegedi Tudományegyetemen kommunikáció és médiatudomány szakán szerzett diplomát, majd tanulmányait politikatudomány szakon folytatta. Szabados annak a fontosságára hívta fel egy korábbi beszélgetésben a hallgatók figyelmét, hogy ne hanyagolják el a gyakorlati órákat, szakítsanak rá időt, mert így jön rá a fiatal felnőtt, hogy mi is az – egy választott szakon, szakmán belül -, ami valójában érdekli. „Senkit nem fognak elküldeni a TV-től, ha odamegy, és azt mondja, hogy ingyen szeretne dolgozni. És végig kell nézni az egész folyamatot. Láttam olyat, aki vágóként elment egyetemistaként a TV-hez, és rájött, hogy neki ez nem való, úgyhogy váltott, elment óvónőnek, és most baromi boldog, hogy azt csinálja, amit igazán szeret” – mondta az RTL híradósa, aki így jellemezte a szegedi kommunikációs szakot: „Fantasztikusan gyakorlatias, rengeteg dologba, szinte bármibe bele lehet kóstolni, nagyon sok jó mintát láthat az ember itt…”

Szabados Ágnes

Szabados Ágnes, az RTL klub híradósa (Fotó: SMAG)

Sport, tanulás, siker

Szeged a sport városa is. Gondoljunk csak a kézilabdacsapatra, vagy a kajak-kenu sikerekre. A Szegedi Tudományegyetemen a mozgás, a természet- és társadalomtudományok mellett, kiemelkedő és komoly sporttudományi oktatás is zajlik. Már 20 éve, hogy az egyetem sportéletének elsődleges helyszíne a Hattyas sori komplexum, amely biztosítja a nappali tagozatos hallgatók kötelező testnevelésének feltételeit, emellett pedig támogatja, megszervezi, és lebonyolítja az egyetemisták szabadidős-, és versenysportjának, rekreációs programjait.

Számos vízilabda klasszis tanult Szegeden, például Fodor Rajmund, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Steinmetz Barnabás.

Janics Natasa kajakozó 2004-ben és 2008-ban lett olimpiai bajnok, ám nem ő az egyetlen a sportágában, akinek Szeged az alma matere. Kárász Anna Tokióban lett olimpia bajnok kajak négyesben. Kárász is az SZTE-n végzett, még 2015-ben gazdálkodás és menedzsment szakon. Ahogyan ő fogalmazott, már a középiskolai évei alatt is egyértelmű volt számára, hogy szeretne egyetemre menni, hiszen alapvetően mindig jól tanult, és nem is szeretett volna mindent egy lapra feltenni.

Kárász Anna Tokióban az olimpián

Kárász Anna Tokióban az olimpián (Fotó: Profimedia)

„Mivel jött a lehetőség, hogy a szegedi kajakos csapatban folytassam, végül az SZTE GTK-ra esett a választásom. Ez a kar már akkoriban elég vonzó volt, az ország harmadik legjobb gazdálkodás és menedzsment képzése zajlott itt. Amikor kiválasztottam a szakot, az volt a szempont, hogy nagyon jó alap lehet sokféle területen, hasznos diploma lesz majd, ha egyszer el szeretnék indulni valamilyen civil pályán”mesélte korábban. Kárász szerint fontos, hogy egy élsportoló tudja, mit vállal és olyan iskolát találjon, ahol nem lesz gondja az időbeosztással. „Emlékszem, hogy az egyetemi éveim alatt nagyon szoros időbeosztásra volt szükség ahhoz, hogy az edzéseket és a tanulmányaimat össze tudjam hangolni. De az egyetem és az oktatók mindenben támogattak, nagyon rugalmasak voltak” – mondta az olimpiai sikere után, visszaemlékezve a Szegeden eltöltött évekre.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top