nlc.hu
Aktuális

Az iPhone 12 magas sugárzása Franciaországban

Letiltott iPhone-eladások: kell-e aggódunk a magas sugárzás miatt?

Boltban vásárolt telefonok sugárzását mérték meg, ezen a teszten bukott meg az iPhone 12 Franciaországban.

A francia szabályozó hatóság felszólította az Apple-t, hogy állítsa le az iPhone 12 értékesítését, mert a mobiltelefon elektromágneses sugárzási szintje meghaladja az Európai Unióban érvényes határértéket.

A rádiófrekvenciákat szabályozó francia felügyelet, az ANFR közölte, hogy a modell fajlagos abszorpciós rátája (SAR) – ami azt mutatja, hogy az emberi testet mekkora rádiófrekvenciás energia éri a készülék használata közben – magasabb volt a megengedettnél.

Két készülék bukott meg

Az ANFR nemrégiben szúrópróbaszerűen 141, üzletben vásárolt telefonon – köztük az iPhone 12-n – végzett vizsgálatokat. A független laboratóriumi tesztek során két iPhone 12 nem felelt meg az uniós előírásoknak.

Az akkreditált laboratóriumban 5,74 watt/kilogramm SAR-értéket mértek a kézben vagy nadrágzsebben tartott iPhone 12 készülékkel végzett tesztek során, miközben az uniós határérték 4,0 watt/kilogramm a végtagokra vonatkozóan.

A fejre és a testre ható sugárzás esetében 2-2 watt/kilogramm az európai szabvány, de ezekről nem közöltek a franciák adatot, bizonyára ezen a téren megfelelt a készülék. 

Egy iPhone 12 a kézben

Egy iPhone 12 (Fotó: Unsplash)

A felügyelet a honlapján közölte, hogy a laboratóriumi teszt során egy folyadékkal töltött, emberi fejet és testet szimuláló, agy- és izomszövetet tartalmazó formát használnak. A készülékek a hatperces teszt során maximális teljesítményen sugároznak – írják, elismerve, hogy a tesztek nem tükrözik a telefon legjellemzőbb használatát.

Mostanáig egyébként 42 iPhone 12 eladása hiúsult meg Franciaországban a teszt miatt.

A szabály az szabály

Jean-Noël Barrot, Franciaország digitális ügyekért felelős minisztere a Le Parisien napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a problémát egy szoftverfrissítéssel lehet orvosolni. Ha az Apple nem oldja meg a helyzetet, akkor az ANFR egész Franciaországban elrendeli az iPhone 12-es készülékek visszahívását.

A miniszter egy rádióműsorban arról is beszélt, hogy az iPhone 12 sugárzási szintje valamivel magasabb ugyan, mint az uniós szabvány, de „jelentősen alacsonyabb, mint azok a szintek, amelyek a tanulmányok szerint a felhasználókra nézve következményekkel járhatnak. De a szabály az szabály.”

Az Apple visszautasította a francia felügyelet megállapításait. A techóriás közölte, hogy a 2020 óta árusított iPhone 12-ről több nemzetközi testület is megállapította, hogy megfelel a sugárzási szabványoknak. Hozzátették, hogy az ANFR rendelkezésére bocsátották az Apple és független, harmadik fél által készített laboratóriumi eredményeket, amelyek bizonyítják, hogy a vállalat megfelel a világ összes vonatkozó SAR-előírásának és szabványának.

Nincs bizonyíték a rákkeltő hatásra

A mobiltelefon sugárzásával kapcsolatos aggályok azóta jelen vannak, hogy megjelentek az első készülékek. A szakemberek az elmúlt évtizedekben rengeteg kutatást végeztek a telefonhasználattal kapcsolatos egészségügyi kockázatok felderítésére. Egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy bármilyen összefüggés lenne a mobiltelefonok sugárzása és a rák, a fejfájás vagy más egészségügyi probléma között, bár születtek olyan vizsgálatok, amelyek kapcsolatot mutattak ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mobiltelefonokat a „lehetséges rákkeltőként” jelölte meg, ezzel az aszpartámmal, a dízellel és a DDT nevű rovarirtóval egy kategóriába sorolta őket. A mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás nem képes közvetlenül károsítani a DNS-t, és különbözik az erősebb sugárzástípusoktól, például a röntgensugárzástól vagy az ultraibolya fénytől.

A tiéd mennyire sugárzik?

Ha kíváncsi vagy, hogy a te iPhone-odnak mekkora a sugárzási értéke, utánanézhetsz az Apple vonatkozó oldalán, de a telefon menüjéből is elérheted: Beállítások > Általános > Jogi információk és szabályozás > RF-expozíció. Az oldal alján található linkre koppintva láthatod, hogy az adott modellnek milyen SAR-értékei vannak (a videóban a linkre koppintás kimaradt, pedig utána jön a lényeg).

Ha szeretnéd csökkenteni a téged érő rádiófrekvenciás sugárzás mértékét, akkor modelltől függetlenül a következőket teheted. Csak rövid beszélgetésekre használd a telefonodat. Használj kihangosítót vagy fülhallgatót, ezek nagy mértékben csökkentik a sugárterhelés mértékét, mert a telefon nincs a fejhez szorítva.

(Felhasznált források: Reuters, AP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top