nlc.hu
Aktuális

A 300 éves Sycamore Gap platánfa kivágása

Egy tini vághatta ki Anglia leghíresebb fáját, a Robin Hoodban is szereplő 300 éves platánt

A Sycamore Gap platán, Anglia legtöbbet fotózott fája azután vált híressé, hogy szerepelt az 1991-es Robin Hood, a tolvajok fejedelme című filmben.

Letartóztattak egy 16 éves fiút, akit azzal gyanúsítanak, hogy kivágta az ikonikusnak számító, 300 éves Sycamore Gap platánfát Észak-Angliában – írja a Guardian.

A northumbriai rendőrség közölte, hogy szándékos vandalizmus történt, valószínűleg egy láncfűrésszel vágták ki a fát, az elkövető pedig pontosan tudta, mit csinál. A tinédzser jelenleg őrizetben van, és együttműködik a rendőrökkel.

A Sycamore Gap platánja az egyik legtöbbet fényképezett fa Angliában. A Northumberlandi Nemzeti Parkban található, közvetlenül Hadrianus fala mellett, amelyet a római császár építtetett Britanniában az egyik tengerparttól a másikig. 2016-ban a fa a Woodland Trust díjátadóján elnyerte az Év angol fája címet.

A 2023. június 4-én készült képen a Sycamore Gap fa látható a Hadrianus fal mentén, az észak-angliai Hexham közelében

A 2023. június 4-én készült képen a Sycamore Gap fa látható a Hadrianus fal mentén, az észak-angliai Hexham közelében (Fotó: Oli SCARFF / AFP)

Rengeteg fotó van a fáról a közösségi oldalakon is: 

Robin Hood tette híressé

A matuzsálemi korú fa azután vált világhírűvé, hogy szerepelt a Kevin Costner főszereplésével készült Robin Hood, a tolvajok fejedelme című 1991-es filmben. A festői környék, a fa és a Hadrianus fal a mozi elején tűnik fel, nem sokkal azután, hogy a börtönből kiszabadult Robin (Kevin Costner) és Azeem (Morgan Freeman) brit földre lépnek.

Lánykérés és esküvő

„Ez egy világhírű látványosság, és a mai események jelentős megdöbbenést, szomorúságot és dühöt váltottak ki a helyi közösségben és azon túl is” – mondta csütörtökön Kevin Waring rendőrfelügyelő. A helyiek és a nemzeti park illetékesei értetlenül állnak a vandalizmus előtt, a fa ugyanis a környék jelképévé vált, és ezernél is több évszak megpróbáltatásait élte túl.

A kivágott Sycamore Gap fa a képen egy rendőrségi kordon mögött 2023. szeptember 28-án

A kivágott Sycamore Gap fa a képen egy rendőrségi kordon mögött 2023. szeptember 28-án (Fotó: Oli SCARFF / AFP)

A környéken élők elmondták, hogy az éjszaka folyamán vihar volt, és az erős szél miatt nem hallottak semmit. Csak arra ébredtek, hogy a fa már nem áll. Tony Gates, a northumberlandi nemzeti park vezérigazgatója elmondta, hogy

a látogatóközpont munkatársai sírva fakadtak, amikor reggel megérkeztek, és látták, hogy a híres fát kivágták.

Sok környékbelinek személyes kötődése volt a fához:

  • Kimberly McGuinnessnek, a northumberlandi rendőrség munkatársának az esküvői meghívóján szerepelt a fa képe. „Nem értem, miért tenne bárki ilyet. Olyan, mintha ellopták volna az örömöt” – mondta.
  • Leanne Scudamore kezét 2016-ban kérték meg a fánál. „Különleges helyet foglal el a szívünkben – jelentette ki. – Mindenki annyira dühös. Ez nagyon, nagyon szomorú. Szó szerint meggyilkolták Northumberland egyik nevezetességét, nagyon dühös vagyok.”

Dugványokat gyűjtenek

De nem csak természetvédelmi és érzelmi okok miatt jelent hatalmas veszteséget a fa kivágása. A turisták körében nagyon népszerű a hely, a platán eltűnése a környékbeli vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozhatja.

A Twice Brewed Inn nevű pub, amely egy kőhajításnyira van a helyszíntől, 1500 fontot (680 ezer forint) ajánlott fel annak, aki további információval rendelkezik a fát kivágó személy letartóztatásához és elítéléséhez. A kocsma logójában is szerepel a fa, amit az ablakokból is látni lehetett.

Egy rózsa a kivágott Sycamore Gap fa körüli rendőrségi kordon szélén, a Hadrianus fal mentén, az észak-angliai Hexham közelében 2023. szeptember 28-án

Egy rózsa a kivágott Sycamore Gap fa körüli rendőrségi kordon szélén, a Hadrianus fal mentén, az észak-angliai Hexham közelében 2023. szeptember 28-án (Fotó: Oli SCARFF / AFP)

Michael West nyugdíjas tanár, aki a fa helyéhez legközelebb található házak egyikében lakik, azt szeretné, ha valami pozitív dolog születne ebből az elszomorító ügyből. „Japánban, ha kidől egy fa, visszadugják a földbe. Talán megtehetnék ezt”.

A National Trust közölte, hogy magokat gyűjtenek és dugványokat vesznek a fáról. Mivel egy platánról van szó, az is elképzelhető, hogy a csonk újra kihajt, de persze a fa már sosem lesz ugyanaz.

Fapusztítás Magyarországon

A farongálás sajnos idehaza sem ismeretlen jelenség, csak a közelmúltban több elkeserítő és felháborító eset történt.

Idén nyáron három egészséges fába fúrtak bele a siófoki Ezüstparton. Lengyel Róbert polgármester szerint a Balaton partján évek óta pusztítják a fákat, elsősorban az építés alatt álló, illetve új építésű épületek előtti részek vannak leginkább veszélyben, vélhetően a panoráma miatt.

Tavaly novemberben valaki az éj leple alatt körbefűrészelte a csopaki strand legidősebb fáját, egy 80 éves tölgyet. Könnyen lehet, hogy ebben az esetben is valakinek zavarta a kilátását a fa, ami persze egyáltalán nem magyarázat az önző természetpusztításra.

2022 áprilisában egy 80-as éveiben járó asszony láncfűrésszel esett neki egy közterületen álló hatalmas tiszafának, mert nem látta tőle, hogy kik állnak a buszmegállóban. Az idős nő létrára állt, és embermagasságban lenyeste a 30 éves fa ágait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top