nlc.hu
Aktuális

Magyarok kimenekítése Izraelből

215 embert kimenekítettek a magyar légierő gépei Izraelből, fotókon a megérkezésük

Hétfő hajnalban szálltak le Magyarországon.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő két repülőgépe 215 embert kimenekített Izraelből – írja az MTI. Hétfő hajnalban landoltak Magyarországon. Mindezt Szijjártó Péter jelentette be a közösségi oldalán.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, az Izraelben zajló fegyveres konfliktus során egyik legfontosabb feladatuk, hogy a veszélyben lévő magyar embereket minél előbb hazahozzuk. „Mint minden esetben, most is csak akkor adunk tájékoztatást ilyen akciókról, amikor az abban érintettek már biztonságban vannak. Az idejekorán adott tájékoztatás ebben az esetben is magyar állampolgárok százainak életét veszélyeztette volna” – jegyezte meg a tárcavezető, aki köszönetet mondott Izrael, Ciprus, Görögország, Törökország, Bulgária és Románia hatóságainak az együttműködésért a repüléshez szükséges engedélyek gyors kiadásában.

tel-avivi reptér

A tel-avivi repülőtér – Fotó: Turgut Alp Boyraz/Anadolu Agency via Getty Images

Mint arról korábban beszámoltunk, többek között egy 120 fős magyarországi roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren szombaton az Izraelt ért terrortámadások közepette. A csoport tagjai között van Kis Grófo több rokona is. A turistacsoport vezetője vasárnap délután arról beszélt, hogy minden segítséget megkapnak a helyi magyar konzulátustól, és nem éheznek, mint ahogy azt korábban terjesztették róluk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top