nlc.hu
Aktuális
5 magyar túsz a Hamásznál

Kiderült, ötödik magyar túsza is van a Hamásznak

Hozzátartozója értesítette a külügyet.

Újabb, a Hamász terrorszervezet által Izraelből elrabolt magyar állampolgárságú túszról számolt be Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter – írja a hvg.hu. Az eltűnt személyről annak egyik hozzátartozója értesítette a Külügyminisztériumot.

A külügy korábban 4 elrabolt, magyar állampolgárságú személyről tudott, köztük van 2 gyermek is. A ma bejelentett újabb túsz felnőtt.

Szijjártó cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint magyar áldozata is van a Hamász támadásának: az illető valójában csak magyar felmenőkkel bírt, viszont ő maga nem volt magyar állampolgár.

A túszokért tüntettek Tel-Avivban

Tüntetés Tel-Avivban a túszok elengedéséért – Fotó: Marcus Yam / Los Angeles Times

A külügyminiszter elmondta, legutóbb tegnap beszélt a Gázában rekedt 15 magyarral, akik – amikor majd lehetőségük lesz rá – Egyiptom felé el tudják hagyni az övezetet.

230 túsz lehet

A Hamász fegyveresei október 7-én indítottak meglepetésszerű támadást Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva a Hamász vezette palesztin területen. Az iszlamisták mostanáig négy túszt engedtek szabadon, két amerikai állampolgárt, valamint két idős, izraeli nőt.

A Hamász három nappal ezelőtt azt közölte, hogy kész elengedni a túszokat az izraeli börtönökben fogva tartott összes palesztin szabadulásáért cserébe. „A kezünkben lévő nagyszámú ellenséges túsz szabadulásának az ára minden (palesztin) elengedése az izraeli börtönökből. (…) Ha az ellenség egy csapásra le kívánja zárni a fogvatartottak kérdését, mi készek vagyunk erre. Ha szakaszonkénti eljárást akar, arra is készen állunk” – közölték. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top