Aktuális

Őszi receptek a sztárbloggertől

Lehet szomorkodni a rövidülő nappalok és a sok eső miatt, de az ősz akkor is az egyik legszebb évszakunk – a színeit tekintve legalábbis. Vrábel Kriszta a legzamatosabb, legszínesebb őszi alapanyagokat használta fel az itt következő fogásokhoz, melyek gyorsan elkészíthetők, így még kirándulni és faleveleket, terméseket gyűjteni is marad időnk.

Őszi receptek a sztárbloggertőlAlmás-hagymás töltött csirke

Hozzávalók 4 személyre:
•    1,5 kg körüli tanyasi csirke májjal együtt
•    50 dkg vöröshagyma
•    80 dkg alma
•    1,5 szikkadt zsemle
•    só, frissen őrölt bors
•    1 ek. szárított kakukkfű
•    olívaolaj

A megtisztított csirkét kívül-belül alaposan sózzuk be. A vékonyra szelt hagymát egy nagy serpenyőben olívaolajon nagyon lassan dinszteljük puhára, édesre. Amikor kész, adjunk hozzá 30 dkg lereszelt almát és a késsel elkapart májat. Pároljuk a tölteléket 10 percen át. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítsük, keverjünk el benne aprított, szikkadt zsemlét. Óvatosan válasszuk el a csirke bőrét a húsától a mellrészen. Töltsük meg töltelékkel, a maradékot tegyük a hasüregbe. Helyezzük a csirkét tűzálló tálba, fedjük le fóliával, és süssük 230 ºC-on 1,5 órán át. Vegyük le a fóliát, helyezzük köré a maradék almákat, és süssük ropogósra a csirke bőrét.

Őszi receptek a sztárbloggertől

Tejszínes céklaleves

 

Hozzávalók 4 személyre:
•    35 dkg pucolt cékla
•    1 kis fej vöröshagyma
•    1 gerezd fokhagyma
•    2 dl főzőtejszín
•    só, frissen őrölt bors
•    1 tk. frissen tört római kömény
•    fél dl olívaolaj
•    4 tk. tejföl

A hámozott céklát vágjuk egészen apró kockákra, dinszteljük 5-10 percet az olívaolajon, majd öntsük fel 1 liter vízzel, adjuk hozzá a római köményt. Lefedve főzzük puhára a céklát. Mikor megfőtt, turmixoljuk le a levest, sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne a tejszínt, majd tálaljuk
tányéronként teáskanálnyi tejföllel.

Őszi receptek a sztárbloggertőlSpenóttal sült sütőtökös nudli

Hozzávalók 4 személyre:
•    50 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
•    1 tojás
•    liszt
•    25 dkg leveles spenót
•    2 gerezd fokhagyma
•    só, frissen őrölt bors
•    3 dl főzőtejszín
•    5 dkg parmezán sajt
•    2,5 dkg vaj

Daraboljuk fel, majd alufóliával lefedve süssük meg a tököt. Villával pürésítsük a teljesen kihűlt tököt, keverjük el egy tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz. Sózzuk a tésztát, majd lisztezett kézzel formázzunk belőle nudlikat. Lobogó, sós vízben főzzük ki a nudlikat, szedjük tűzálló tálba. A megmosott, lecsöpögtetett spenótot az aprított fokhagymával együtt épphogy fonnyasszuk meg a vajon, sózzuk, borsozzuk, öntsük rá a tejszínt, forraljuk össze a mártást. Keverjük el a spenótos mártást a kifőtt nudlikkal, és 220 ºC-os sütőben 25 perc alatt süssük össze. A frissen reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Őszi receptek a sztárbloggertőlDiós-kávés muffin karamellkrémmel

Hozzávalók 9 darabhoz:
•    2 egész tojás
•    10 dkg kristálycukor
•    10 dkg durvára tört dió
•    15 dkg liszt
•    1 dl kávé
•    1 dl natúr joghurt
•    1 tk. sütőpor
•    csipet só
•    10 dkg vaj vagy margarin
A karamellkrémhez:
•    5 dkg kristálycukor
•    1 dl habtejszín
•    10 dkg vaj
•    10 dkg porcukor
•    csipet só

A sütőt melegítsük elő 180 ºC-ra. Elektromos habverővel verjük fehéredésig az egész tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a sütőporral elkevert lisztet, csipet sót, a tört diót, a joghurtot és a kávét. Osszuk szét a masszát 9, kapszlival bélelt muffinformában. Süssük készre 35 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük. Közben készítsünk a cukorból pár csepp vízzel karamellt, amikor kész, adjuk hozzá a tejszínt, melegítsük, míg a karamell újra felolvad. A vajat keverjük habosra a porcukorral, adjuk hozzá a kihűlt karamellt és egy csipet sót. A kihűlt muffinokat habzsák segítségével díszítsük a karamellkrémmel.

Őszi receptek a sztárbloggertőlSütőtökkrémleves sült tökmaggal

Hozzávalók 4 személyre:
•    35 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
•    2 dl natúr joghurt
•    1 gerezd fokhagyma
•    só, frissen őrölt bors
•    tökmagolaj
•    5 dkg natúr, hámozott tökmag

A megpucolt, apóra kockázott tököt dinszteljük meg egy kevés tökmagolajon. Öntsük fel 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az aprított fokhagymát, főzzük puhára a tököt. Botmixerrel turmixoljuk simára, mikor enyhén meghűlt, keverjük el benne a joghurtot. 3 evőkanál tökmagolajon pirítsuk meg a natúr tökmagot, sózzuk. Pirítás közben fedjük le, mert a tökmag pattog! A kész levest a pirított tökmaggal tálaljuk.

Őszi receptek a sztárbloggertőlSült libacomb almás káposztával

Hozzávalók 4 személyre:
•    4 libacomb
•    1 kg vöröskáposzta
•    1 fej lila hagyma
•    2 alma
•    1 dl balzsamecet
•    1 ek. barna cukor
•    10 dkg aranymazsola
•    só, bors
•    csipet őrölt kömény
•    5 dkg vaj

A káposztát gyaluljuk le vékonyan, a hagymát szeleteljük fel, az almákat reszeljük le. Olvasszuk fel a vajat egy nagy lábosban, adjuk hozzá a káposztát, a hagymát és az almát. Dinszteljük 4-5 percen át, majd adjuk hozzá a cukrot, a balzsamecetet és a mazsolát. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítsük, majd pároljuk puhára a káposztát. A libacombokat alaposan sózzuk be, hagyjuk állni a sóban 30 percig, helyezzük őket tűzálló tálba, fedjük le alufóliával, és 220 ºC-os sütőben süssük 1 órán át, majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk szép ropogósra. A káposztával tálaljuk.
Tipp A hússütéskor keletkezett libazsírt öntsük kis tálkába, fagyasszuk ki.

Őszi receptek a sztárbloggertőlCsokoládés-céklás kuglóf

Hozzávalók:
•    25 dkg nyers cékla (pucolt mennyiség)
•    3 egész tojás
•    20 dkg étcsokoládé
•    10 dkg vaj
•    15 dkg liszt
•    15 dkg kristálycukor
•    1 tk. sütőpor
A mázhoz:
•    10 dkg porcukor
•    3 ek. céklalé

A sütőt melegítsük elő 180 ºC-ra. A csokoládét törjük kockára, a vajjal együtt tegyük egy tálba, ezt helyezzük vízfürdőbe, és olvasszuk meg. A tojásokat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. Reszeljük le a céklát sajtreszelőn. Tegyük a reszelt céklát szűrőbe, és facsarjunk ki belőle 3-4 evőkanálnyi levet. A reszeléket tegyük a tésztához (a levet tegyük félre), majd keverjük hozzá a felolvadt csokoládét is. Egy 20 cm átmérőjű kuglófformát vajazzunk és lisztezzünk ki, majd szedjük át a formába a tésztát. 40-45 perc alatt süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük. Mikor meghűlt, borítsuk ki a formából. A porcukrot keverjük el a céklalével, sűrű, enyhén folyékony mázat keverjünk belőle. Borítsuk be vele a tortát, majd hagyjuk megszilárdulni a mázat a tetején.

 

Őszi receptek a sztárbloggertőlCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top