nlc.hu
Gasztro
Kolbászos penne

Kolbászos penne

Néhány évvel ezelőtt, amikor először bolyongtam hosszabban Toscanában, olvastam egy különleges hentesről, Dario Cecchiniről. Felkerestem, és ha most azt mondom, elkápráztatott, nem fejezem ki magam kellőképp érzékletesen.

A mesterségét megszállottan űző, egyébként operarajongó Dario makulátlanul tiszta üzletet vezet, a húsok benne frissek és ingerlően gusztusosak, de nemcsak ezeket tartja, hanem régi receptek alapján saját kezűleg készít speciális felvágottakat is. Köztük az egyik legfinomabb a finocchio, egy köményes kolbász, amelyhez a Mester rögtön hozzáfűzte, hogyan főzzem meg pazar vacsorának. Mártás legyen belőle, aztán keverjek hozzá tésztát, és egy-két pohár borral, meglátom, delicioso, csodás lesz. Nos, így is történt, és azóta elszántan kutatom, próbálgatom itthon ennek a kolbászos tésztának az ízeit.

Íme, valami ilyesmi volt, és azt javaslom, ha valaki Panzano in Chiantiban jár, mindenképpen térjen be Dario üzletébe, az Antica Macellariába.

Hozzávalók:

• 40 dkg penne
• só

 

A mártáshoz:

70 dkg édeskömény

3 gerezd fokhagyma

50 dkg sütni való nyers kolbász

½ dl olívaolaj

1-1 evőkanál morzsolt kakukkfű és morzsolt oregánó

1 púpos kávéskanál őrölt köménymag

só és frissen őrölt bors

2 evőkanál vörösborecet

1 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzerv

1 ½ dl tejszín

2 evőkanál sűrített paradicsom

 

a tálaláshoz 1 csokor petrezselyem és 10 dkg kemény, reszelhető juhsajt

 

1. Az édesköményekről levágjuk az aljukat meg a fodros tetejüket, majd elnegyedeljük őket, a negyedekből kivágjuk a torzsás belsőt, és az így megmaradt darabokat ½ cm-es csíkokra laskázzuk. A fokhagymát megpucoljuk és finomra zúzzuk, a kolbászt vékonyan felkarikázzuk.

2. Az olívaolajat egy 30 cm átmérőjű lábosba vagy egy ugyanekkora, de 6 cm magas peremű serpenyőbe öntjük, és a fokhagymát mérsékelt lángon kevergetve illatosra fonnyasztjuk rajta. Hozzátesszük a nyers kolbászkarikákat, amelyeket megfűszerezünk kakukkfűvel, oregánóval és őrölt köménnyel, valamint ha szükséges, picit meg is sózzuk és alaposan megborsozzuk.

3. Ezután a kolbászt 5-6 perc alatt kevergetve átpirítjuk, majd ráöntjük a vörösborecetet, és nagy lángon 1-2 perc alatt kavargatva elforraljuk róla: így az ecetből csak a pikáns íze marad, de a szúrós, nyers ereje elillan. Ekkor az edénybe szórjuk az édesköménycsíkokat, beleöntünk 2 dl meleg vizet, és miután az egészet még egyszer megborsoztuk, mérsékelt tűzön 15 perc alatt, lefedve összepároljuk a kolbászhúst meg az édesköményt. Néha megkeverjük, de nem kell sokszor.

4. A tésztának bő 4 liter vizet forralunk egy nagy fazékban, és ha már lobogva forr, megsózzuk, majd megfőzzük benne a pennét.

5. Ezalatt befejezzük a kolbászos mártást. Botmixerrel turmixoljuk a hámozott paradicsomot, a tejszínt meg a sűrített paradicsomot, és amikor az édesköményes-kolbászos együttes már összepárolódott, hozzálöttyintjük. Ezután további 2 perc alatt mérsékelt lángon kevergetve összerotyogtatjuk az egészet, majd a kifőtt pennét leszűrjük, és 1 ½-2 dl főzővízzel együtt belevegyítjük.

5. Tálalás előtt az ételt nagy lángon szűk 1 perc alatt átmelegítjük, aztán apróra vágjuk a petrezselymet, megreszeljük a juhsajtot, és mindkettőt belekeverjük. A meleg tészta kihozza a petrezselyem friss aromáját és a juhsajt karakteres ízét. Végül jöhet a kóstolás, és ha kiderítettük, megfelelően fűszeres-e a kolbászos penne, azonnal ehetünk.

 

4 adag lesz belőle.

 


Elfoglalt háziasszonyokra, sokat dolgozó anyukákra, este végre összegyűlő családokra gondolva indítja útjára Stahl Judit új szakácskönyvsorozatát, csupa olyan étellel, amelyek elkészítéséhez nem kell 30-45 percnél több időt tölteni a konyhában.

A sorozat első három kötete ínycsiklandó szárnyasételeket, változatos édességeket és izgalmas olaszos tésztákat kínál, pontokba szedett, jól követhető receptekkel és rengeteg színes fotóval.

„Kevés munka a konyhában, sok öröm az asztalnál.” (Stahl Judit)

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top