Gasztro

Ne hidd el: 5 tévhit a kávéról

Ha azt mondanánk, hogy "1,3,7-trimetil-xantin", akkor joggal nézne értetlenül az abszolút többség. De ha eláruljuk, hogy ez nem más, mint maga a koffein, akkor máris szinte éreznénk a szánkban a reggeli fekete vagy a süti mellé feltálalt kapucsínó karakteres ízét. Hiába, kávé nélkül nem megy, mégis még mindig tartja magát egy csomó tévhit kedvencünkről.

Ne hidd el: 5 tévhit a kávérólTerhesség alatt kávémegvonás

Nekünk, nőknek különösen fontos kérdés, főleg mert a kávét sokan még mindig tiltólistásnak tartják az alatt a kilenc hónap alatt. Pedig a szakértők szerint csak arra kell figyelni, hogy a várandós nők szervezetében a koffein lebontása valóban lassúbb, ezért oda kell figyelni az elfogyasztott kávé mennyiségére. Van, aki szerint ez akár napi 200 mg is lehet, míg más vélemények szerint a határ már 100 mg, vagyis egy csésze nem túl erős kávé naponta – hogy a kávé pontosan mennyi koffeint tartalmaz, arról itt olvashatsz részletesen. Vagyis teljesen nem kell lemondani a kávézás élvezetéről ebben az időszakban sem, csak nagyon oda kell figyelni a mértékre.

És mi a helyzet a csontritkulással?

Az a tévhit is fokozottan érinti, vagy inkább érinthetné a nőket, miszerint a kávé miatt a vizelettel több kalcium ürül ki szervezetünkből. A nőket a csontritkulás amúgy is inkább veszélyezteti, de biztosan nem a kávé, illetve annak koffeintartalma miatt: a legújabb eredmények szerint a kalciumveszteség napi egy-három csésze kávé esetén elenyésző, egyáltalán nincs befolyással a kalciumegyensúlyra, vagy ezen keresztül a csontsűrűségre.

Egekbe emeli a vérnyomást

Régi  tévhit az is, hogy akinek magas a vérnyomása, az egyáltalán nem ihatna feketét. Ezzel szemben megállapították, hogy jól beállított vérnyomás mellett – akárcsak a várandósok – mértékletesen ők is hódolhatnak a kávézás szenvedélyének: napi 1-2 csésze nekik sem árt. Egyedül a koffeinre érzékeny személyeknél jelentkezik a kávéfogyasztást követően egy enyhe, átmeneti (kb. egy órán át tartó) vérnyomás-emelkedés, ugyanakkor a legutóbbi klinikai és laboratóriumi vizsgálatok szerint nem bizonyítható – nem szélsőséges mértékű kávémennyiség fogyasztása mellett – a kávé vérnyomást fokozó hatása. Ez a hatás csak azoknál figyelhető meg, akik korábban még sosem ittak koffeintartalmú italokat, így a fiatalok, vagy akik nagy mennyiségű kávét fogyasztanak el.

Emeli a koleszterinszintet

A kávé úgynevezett LDL-koleszterin-szintet növelő hatását kizárólag a főzött, szűretlen (török vagy skandináv típusú) kávéknál mutatták ki. Hogy a török kávé hogyan készül, arról itt olvashatsz tovább! Mindenesetre a nálunk szokásos szűrt, vagy akár instant kávéknál ilyen következményeket nem tapasztaltak. A koleszterinszint megemeléséről szóló híresztelések annyiban valós tényekre épülnek, hogy néhány kávéfajtában előfordulnak ilyen hatású anyagok, csakhogy ezeket a filteres, illetve szűrt kávénál eltávolítják. Ezért ha magas a koleszterinszintünk, az okokat sokkal inkább a táplálkozásunkban keressük, ne a kávéra fogjuk.

Ne hidd el: 5 tévhit a kávéról

 

Csak kávéházban tudnak lehet „igazi” kávét főzni

Kávézók szerelmesei esküsznek rá, hogy a valódi kávé csakis a professzionális „ipari” kávéfőzőkből csoroghat a csészékbe. Ez is tévhit – még ha nem is egészségügyi. Ugyanis ma már egy sor olyan elérhető áron beszerezhető, profi kávégép kapható, amely igazi eszpresszókávét készít a saját konyhánkban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top