Gasztro

Miért őrül meg az internet népe az avokádóért?

Az Instagramot görgetve nem létező unalmas perceimben rájöttem az utóbbi napok folyamán, hogy már megint csak avokádós fotókat látok. Ahhoz már hozzá vagyok szokva, hogy kajafotók jönnek-mennek, valamiért mindenki az ételét és/vagy a lábát fotózza, de mostanában feltűnően sok avokádókép jelent meg a fotómegosztó site-on. Honnan ez a mánia?

Hogy nem csak képzelődöm, azt rögtön igazolta a Google Trends, a keresőszavak gyakoriságát mutató grafikonról egyértelműen kiolvasható, hogy 2009-től egyre többen kerestek rá az interneten az avokádó szóra, és 2014-ben valami egészen biztosan készül, mert erre az évre nagyon feljött ez a remek növény.

Hogy lássátok, nem csak a fantáziám szüleménye az avokádó mérhetetlen és érthetetlen (?) népszerűsége, íme, álljon itt a málna görbéje is. Minden szezonban nagyjából ugyanakkorára fut fel az érdeklődés:

Ugye hogy már a ti oldalatokat is elkezdte fúrni a kíváncsiság? A Nemzetközi Avokádó Termelők Szövetségének marketinghadjáratáról lenne szó? Álnéven telespammelik az Instagramot a különböző zöldben játszó képeikkel? Vagy csak rájöttek az emberek, hogy igaz dr. Robert Young kijelentése, melyből mára már mondás lett: “Minden nap egy avokádó, az orvost távol tartja!” Mondhatott volna valami olyat, ami rímel is, hogy még jobban megmaradjon, de így is megszívlelendő tanács ez (attól függetlenül, hogy a doktor úr egyébként tenisz szakon és egy senki által el nem ismert áltudományos intézetben szerezte a diplomáit). Ezzel a mondattal érdekes és gyors pályát futott be az elmúlt években a szélhámosokat gyűjtő Quackwatch szerint. 2009-ben szerepelt Oprah Winfrey műsorában mint csodadoktor, aki különleges diétájával és életmódtanácsaival meggyógyított egy mellrákos nőt, pont abban az évben, amikor az avokádó diadalútja elkezdődött. Véletlen egybeesés lenne?

Az biztos, hogy dr. Young a mennybe ment, de sajnos a betege egy évvel később meghalt, és az áldokit idén január végén letartóztatták, mivel engedély és megfelelő képesítés nélkül praktizált. Az eljárás során az is kiderült, hogy a kezeléseiért közel 15 millió forintnak megfelelő összegeket kért el. 1995-ben és 2001-ben is elkapták már ugyanezért. A második alkalom után költözött Kaliforniába, ahol lazább a szabályozás, és az emberek békésen éltek egészen mostanáig az avokádót és grépfrútot termő farmjukon. Szerencsére messze nem ő az egyetlen, aki azt állítja, hogy az avokádó rettentő egészséges, így ez a történet nem kell hogy elvegye a kedvünket a fogyasztásától.

Én is örömmel merülnék el minden nap az avokádó különböző elkészítési módjaiban. Az az egy probléma vetődik csak fel, hogy a magyar avokádófelhozatal valamiért távol áll az Instagramon látható külföldi társaitól. Mondhatjuk úgy is, hogy siralmas az avokádóhelyzet, nemcsak azért, mert a termény drága, hiszen azt még hajlandó megbocsátani az ember extrém, reformétkezéses vészhelyzetekben.

De hogy a borsos árért még nem is kapunk jó minőséget, az szinte felháborítana, ha elkötelezett avokádóhívő lennék. Egy időben zöld turmixot, avokádókrémet, sült avokádót, avokádós sütit is próbáltam, de mindannyiszor lesújtó volt, hogy milyen éretlen, vagy épp szétrohadt avokádót sikerült vennem. Persze tudom én, hogy puhulni kell hagyni, ne tegyem a hűtőbe, mindenre van praktika, csak nehéz a kezdeti csalódottságon felülkerekedni. Ma azért 250 forintért elhoztunk egyet a boltból, egész érett volt.

A fotók alapján úgy tűnik, hogy az avokádó lehetőségei jócskán túlmutatnak a sima krémen, ami itthon leginkább a köztudatban terjeng. A grillezett avokádót tükörtojással például kifejezetten kipróbálnám, úgy konkrétan most azonnal. 

Persze túlzok, nem kell komolyan venni egy szavamat sem, mert a magyar Insta-profilokat elnézve, azért rengetegen tudnak mit kezdeni ezzel az alapanyaggal, sőt nagyon gusztusos ételeket készíteni az itthoni avokádóhelyzet ellenére:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top