Legtöbbünknek kellemes, gyerekkori emlékeket idéz meg a sárgabarackból készült, isteni finom lekvár, hiszen a legtöbbünk nagymamája rendelkezett tetemesebb mennyiségű készlettel a spájzban, ha jöttek az unokák, gyorsan tudott dobni egy sárgabaracklekváros piskótatekercset, linzert vagy egy jó Rákóczi-túróst.
A sokarcú sárgabaracklekvár
Ha azt gondoljuk, hogy sárgabaracklekvár csak egyféle lehet, hát nagyon tévedünk, hiszen van, aki nagyon édesen szereti, mások pedig kénytelenek diétát tartani, ezért “mentes” sárgabaracklekvárt készítenek. De feldobhatjuk a megszokott cukor-gyümölcs kombinációt különböző fűszerekkel, így készíthetünk illatos levendulás sárgabaracklekvárt is.
A sárgabaracklekvár hozzávalói (3 kisebb üvegre való):
- 1 kg sárgabarack
- 40 dkg cukor
- 1 kk. vaníliaesszencia
- fél citrom leve és héja
A sárgabaracklekvár elkészítése:
- A barackokat alaposan megmossuk, kettészedjük, a magját eltávolítjuk, és mindkét oldalát négy felé vágjuk.
- Egy nagyobb edénybe tesszük a feldarabolt sárgabarackokat, megszórjuk a cukorral és a citrom héjával, meglocsoljuk a vaníliaesszenciával és a citrom levével. Jól összekeverjük, és hagyjuk pihenni 1-2 órát.
- Ezután tegyük át az egészet egy vastagabb falú edénybe, és kezdjük el melegíteni alacsony lángon/hőmérsékleten.
- Közben, ha szükséges, szedjük le a tetejéről a keletkező habot.
- Nagyjából 40 perc főzés után vegyük le a tűzről. Ha nem szeretjük a darabos sárgabaracklekvárt, akkor ezen a ponton egy botmixerrel pürésíthetjük.
- A meleg sárgabaracklekvárt merjük át az előzőleg alaposan fertőtlenített, csírátlanított üvegekbe, zárjuk rá a tetejét jól, és állítsuk fejre. Majd így hagyjuk kihűlni.
- Ezzel az illatos sárgabaracklekvár el is készült, az üvegek mehetnek a kamra polcára, hogy egy jó puha szelet lekváros kenyérrel tudjuk kezdeni a reggelt.