Gasztro

Finiséhez érkezett az év hala verseny – íme az esélyesek!

Ó mondd, te kit választanál? Idén a süllő és a csuka között fog eldőlni a verseny.

Süllő vagy csuka? Csuka vagy süllő? Tetőfokára hágott az izgalom, lassan kiderül végre, melyik lesz az év hala 2020-ban. Sokáig derekasan állta a versenyt a német bucó is, de mostanra olyannyira lemaradt, hogy hátránya behozhatatlannak tűnik. Pedig ez a mindössze arasznyi méretet elérő hal a Duna vízrendszerének bennszülött faja, amely szűk elterjedési területe és viszonylagos ritkasága miatt fokozottan védett. Persze ki tudja, adódhatnak még meglepetések, hiszen van még hátra némi idő.

Egyelőre azonban a már említett süllő (lásd: fent) és csuka (alább) versenyzők haladnak fej fej mellett az élen. Mint most megtudtuk, „horgászhalak” ők, mindkettő ragadozó, nagyra növő, széles körben elterjedt. Ám hiába zengünk ódákat róluk, mint a természet teremtette csodás élőlényekről, mert úgy tűnik, a szavazók inkább halott állapotukban (némi paprikás liszttel öltöztetve) gondolnak rájuk. Vagy ahogyan a kiírók fogalmaznak: „a kifinomult gasztronómiai értékrend a süllő javára billenti a mérleget”. Ugyanakkor sokan vannak, akik a karakteresebb ízű csukát részesítik előnyben – teszik hozzá. „Ha közülük sokan aktivizálódnak, még megváltoztathatják a sorrendet!” – aggódik (vagy épp drukkol) a tisztelt zsűri.

Jelenleg kilencezer körüli a voksok száma, de érdemes még beleszólni az állásba: december 31-én, déli 12 óráig tehetjük ezt meg a Magyar Haltani Társaság honlapján.

Adventi koszorú ide, karácsonyi készülődés oda, vannak azért fontos dolgok is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top