nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü: tarját sütünk, és közben a karácsonyra is készülünk

Hétvégi menü: tarját sütünk, és közben a karácsonyra is készülünk

Egyszerű, de izgalmas levest főzünk, ami mindenkinek ízleni fog, a főétel Széll Tamás receptje szerint készül, a desszerttel pedig két legyet ütünk egy csapásra.

Habár decemberben már semmi sem terem, és ezért lazán odavethetnénk, hogy „viszlát, szezonalitás, találkozunk áprilisban”, nem adjuk fel, még az évnek ebben a szakában sem. Csak a kert sivár, nem a gasztronómia! Persze most már sokkal jobban rászorulunk az import zöldségekre, de azért még mindig bőven lehet jókat főzni hazai termékekből is.

Először egy olyan krémlevest készítünk, amitől első olvasásra nekem is tarkóig szaladt a szemöldököm, de hát, ugyebár én nem hozok ide ételt teszteletlenül, és az a helyzet, hogy az első kóstolástól kezdve határtalan népszerűségre tett szert nálunk. Oké, kibököm: mazsolás répakrémlevesről van szó, ami egyszerre sós, édes, fűszeres és rágni való. Bevált.

A főétel Széll Tamás receptje lesz: grillezett sertéstarja hagymával és sült paprikás burgonyasalátával. Mindkettőt rendkívül könnyű elkészíteni, mégis nagyon finom és izgalmas ételek. Desszertnek a gyerekek madártejet kapnak, a felnőtteknek pedig ezt az alapot tojáslikőrré fejlesztjük. Habpamacsokat ma nem készítünk, mert lazák vagyunk,  különben sem férne bele a másfél órába, és így karácsony előtt más dolgunk is van. 

Mazsolás répakrémleves

Igazi téli leves, nemcsak táplál és átmelegít, de valóságos ízorgia is. Egyszerre fűszeres, édes és sós, ráadásul a benne lévő magok miatt még rágni is kell. A hozzávalók listája sem túl hosszú és bonyolult, ezért bármikor könnyen összeüthető, akár vacsorára is.

Mazsolás répakrémleves (Fotó: Sós Borbála)

Hozzávalók

  • 3 nagy szál sárgarépa (vagy több kisebb)
  • 1 dl napraforgómag (én saláta-magkeverékkel készítettem, amiben tökmag és fenyőmag is volt, úgy is nagyon finom lett)
  • 1 marék mazsola megmosva
  • kevés kókuszolaj, ha nincs, a napraforgóolaj is megteszi
  • pár csipet fahéj
  • kis darab gyömbér megtisztítva, apróra vágva, vagy fél mokkáskanál porított gyömbér
  • fél mk. kurkuma
  • fél citrom leve

Elkészítés

  1. Megtisztítjuk a répát, és karikára vágjuk. Egy nagyobb fazékban felhevítjük az olajat, rádobjuk a répát, és nagy lángon, gyakran megkeverve öt percig pirítjuk.
  2. Ezután dobjuk hozzá a magot is, majd ezzel is pirítsuk. Tegyük a fazékba a fahéjat, a kurkumát, és ha muszáj, egy kis vizet, aztán kevergessük tovább még legalább öt percig. Ezután már ne tegyük a fakanalat a pultra, mert mindent sárgára fog a kurkuma.
  3. Öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a mazsolát, sózzuk, fedjük le fedővel, és főzzük addig, amíg a répa és a mag meg nem puhul. Ekkor zárjuk el a hőforrást, és tegyük a gyömbért és a citromlevet is a fazékba.
  4. Végül pépesítsük botmixerrel. Ha szeretjük, hogy egy levest rágni kell, akkor nem kell teljesen simára turmixolni, nem baj, ha egy kicsit darabos marad.

Grillezett sertéstarja hagymával és sült paprikás burgonyasalátával

Habár ezt a receptet Széll Tamás a hétköznapokra ajánlja, én mégis inkább hétvégére időzítettem az elkészítését, mint minden ételét, ami fél óránál tovább tart – van annyira finom, hogy simán megállja a helyét a vasárnapi asztalon is. Nem is tudom, hogy mit emeljek ki, a citromos-petrezselymes-krémes krumplisalátát, az édeskés sült hagymát vagy a fűszeres húst? Mindhárom nagyon finom volt, de a legjobb formájukat mégis együtt hozzák.

Grillezett tarja paprikás burgonyasalátával, sült hagymával (Fotó: Sós Borbála)

Hozzávalók

A burgonyasalátához

  • fél kg burgonya
  • 2 piros húsú paprika
  • 25 dkg görög joghurt (ha csak sima van, akkor csöpögtessük le egy textilpelenka segítségével)
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 csokor petrezselyem finomra vágva
  • 1 kk. cayenne-bors

A sertéstarjához

  • 60 dkg sertéstarja szeletelve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kk. fűszerpaprika
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 3-4 evőkanál olaj

A grillezett hagymához

  • 8 sonkahagyma félbevágva, tisztítva
  • 2 kk. kristálycukor (szerintem elhagyható)
  • 3 szál újhagyma
  • 5 gerezd fokhagyma egészben
  • fél dl napraforgóolaj
  • só és bors

Elkészítés

  1. Először bepácoljuk a tarját. A pác hozzávalóit összekeverjük, megkenjük vele a hússzeleteket, majd betesszük őket egy tálba. Letakarjuk, és mehet a hűtőbe.
  2. A burgonyasalátához a krumplit meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk, a paprikát felcsíkozzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, sózzuk, borsozzuk, kevés olajjal meglocsoljuk, jól összekeverjük, hogy mindenhová jusson, majd szétterítjük a tepsin egyenletesen, és betoljuk a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. 35-40 percig sütjük.
  3. Most nekilátunk a hagymának: a félbevágott sonkahagymát sütőpapírból készített tasakokba rakjuk (én sütőzacskóba, mert momentán nem volt kedvem az origamihoz), mellé tesszük a negyedelt újhagymát és az egész fokhagymákat. Beleszórjuk a többi hozzávalót is, lezárjuk a tasakot, és betesszük a sütőbe a krumpli alá. Átkapcsolunk légkeverésre.
  4. Amikor megsült a krumpli, kivesszük a sütőből, tálba tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, a reszelt citromhéjat, pár csepp citromlevet, a finomra vágott petrezselymet és a cayenne-borsot. Jól összekeverjük, és kész is. Ez egy saláta, vagyis hideg köret, tehát nem kell melegen tartani.
  5. Kezdhetjük a hús kisütését: egy nagy serpenyőben, kevés olajon pár percig sütjük a szeletek egyik oldalát (előtte ne felejtsük el megsózni őket!). Ezután áttesszük mindet egy tepsibe, vagy ha a serpenyőnk bírja a sütőt, maradhatnak abban is, és betoljuk őket a hagyma helyére. Grillfokozatra állítjuk a sütőt, és pirosra sütjük a húst.

Ezután már csak tálalni kell.

Madártej és tojáslikőr

Ez a „kettő az egyben” recept a karácsony előtt leterhelt háziasszonyok nagy kedvence lesz, hiszen egyszerre készül desszert és tojáslikőr. Utóbbi ugyebár az ünnep elengedhetetlen kelléke, sőt az ünnepi készülődésé is.

Madártej (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 1 liter teljes tej
  • 8 tojás sárgája (a fehérjéket lefagyasztjuk, és alkalomadtán habcsókot készítünk belőlük)
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 3 dl vodka

Elkészítés

  1. Egy vastag talpú edényben felforraljuk a tejet a félbe vágott és kikapart vaníliarúd magjaival és hüvelyével együtt.
  2. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd először a biztonság kedvéért szedünk bele egy kicsit a forró tejből. Azzal is kikeverjük, és beletöltjük az egészet a fazékba.
  3. A tojáslikőrnek szánt rész ezzel el is készült: a folyadék felét áttöltjük egy kancsóba, és hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a vodkát, és már mehet is a csinos likőrös üvegbe.
  4. A madártejnek szánt részt tovább főzzük lassú tűzön, amíg be nem sűrűsödik kissé. Amikor ez megtörtént, kész is vagyunk.

Habunk most nincs, de mártogathatunk bele amaretti kekszet vagy mást, ami akad otthon, és muszáj mártogatni. Nem lesz az.

Jó étvágyat az ebédhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top