Több sikertelen próbálkozással a hátam mögött bizton állíthatom, hogy linzertésztát sütni nagyon egyszerű műveletnek tűnik, ám ennek is megvannak a buktatói. Azon túl, hogy a hozzávalók arányait érdemes komolyan venni, ügyelni kell arra is, hogy a tésztát minél gyorsabban összegyúrjuk – különben a kezünk melegétől túlzottan felolvad a vaj, amitől megváltozik a tészta szerkezete, és könnyebben szétesik. Az pedig nem oldja meg a problémát, ha visszahűtjük! Lényeges az is, hogy kivárjuk a linzer sütés előtti pihenőidejét és persze cseppet sem mindegy az sem, hogy mennyi ideig sütjük.
Részletes útmutatónk segít, hogy megkíméld magad a konyhai kudarcoktól, és akár elsőre olyan linzert süss, aminek mindenki a csodájára jár! Az omlós tésztából egyébként nem csak kekszeket lehet készíteni, hanem akár édes vagy sós piték alapjául is szolgálhat – ha tehát nem bíbelődnél aprósüteménnyel, akkor készíts almás vagy túrós-meggyes pitét, mindkettőhöz szolgálunk recepttel!
A klasszikus omlós tészta
Az omlós tészta három legfőbb összetevője a liszt, a zsiradék és a porcukor, amiket a hagyományos elkészítési mód szerint 3:2:1 arányban kell összekeverni, azaz három rész liszthez két rész zsiradékot és egy rész porcukrot kell keverni. Zsiradékként használhatsz vajat vagy margarint, a mennyiség egy részét pedig kiválthatod zsírral, így a végeredmény még omlósabb lesz.
Az alapösszetevők mellé jöhet még a tésztához tojás (elegendő csak a sárgáját beletenni, de van, aki az egész tojásra esküszik), de a tésztát lazíthatjuk akár hideg vízzel, tejjel, tejföllel is. Az ízélmény fokozásához reszelhetsz citromhéjat a tésztába, adhatsz hozzá vaníliát vagy egy csipet fahéjat is, de ha a színekkel játszanál, akkor kakaópor is kerülhet a linzerbe. Vannak olyan receptek, amikhez sütőporra is szükség lehet, ez inkább a pite-alapoknál fordul elő, és azért kell a tésztába, hogy tovább lazítson az állagán. Az omlós tészta egyébként élesztővel is készülhet, sokan nem is tudják, hogy ez adja több olyan karácsonyi klasszikus alapját, mint amilyen a bejgli vagy a zserbó.
Omlós linzertészta kekszekhez
Hozzávalók
- 30 dkg finomliszt (vagy 20 dkg liszt és 5 dkg darált dió, így még finomabb lesz a süti)
- 8 dkg porcukor
- 15 dkg hideg vaj és 5 dkg zsír (vagy 20 dkg vaj)
- 1 tojás sárgája
- 1/2 citrom reszelt héja (fontos, hogy kezeletlen citrom legyen!)
- 1 csipet só
Elkészítés
- A lisztet szitáld egy tálba és szórd rá a porcukrot. Ha szeretnél bele citromot is tenni, ez a tökéletes alkalom arra, hogy a lisztre reszeld a gyümölcs héját. A citrom levét is belefacsarhatod a linzerbe, így még finomabb lesz, az állagán pedig nem fog rontani.
- A hideg vajat vágd apróbb darabokra és tedd a tálba, a liszthalom közepébe pedig ejtsd bele a tojássárgáját.
- Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a hozzávalókat, a siker érdekében hideg vizet is engedhetsz a kezedre, hogy ne vegye át túl hamar a kezed melegét a tészta. Ha van konyhai robotgéped, bízd rá nyugodtan ezt a feladatot! Amikor szépen összeállt, formázz belőle gombócot és legalább fél órára tedd hűtőbe! Elkészítheted egyébként előre is, és akár egy éjszakán át is pihenhet a hűtőben, ilyenkor azonban érdemes 10-15 percig szobahőmérsékleten állni hagyni, mielőtt dolgozni kezdesz vele.
- Lisztezett deszkán nyújtsd 4-5 mm vastagra, majd szaggasd ki a kekszeket. Lekváros linzer készítéséhez számolj ugyanannyi lyukas formát, amennyi teli kekszalapot szaggatsz.
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra, a kekszeket pedig rendezd el egy sütőpapírral bélelt tepsin. Told be a sütőbe és kb. 9 perc alatt süsd készre – fontos, hogy világos maradjon, szemmel kell tartani sütés közben, mert könnyen megpirul, az pedig nem tesz jót neki!
- Ha kihűlt a linzer, a teli kekszeket kend meg (lehetőleg házi) lekvárral vagy mogyorókrémmel és illeszd rájuk a lyukas feleket is.
- A kész linzer tetejét szórd meg porcukorral és rendezd el egy szép tányéron vagy tedd jól záródó fémdobozba, ott hosszabb ideig eláll.
Omlós alaptészta pitékhez
Hozzávalók
- 40 dkg átszitált liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 dkg cukor
- 2 tojás sárgája
- 15 dkg vaj (ezt kiválthatod 10 dkg vaj és 5 dkg zsír kombinációjával)
- 1 csipet só
- 2 dl tejföl
Elkészítés
- A hozzávalókat gyors mozdulatokkal gyúrd össze és formázz belőle gombócot. Takard le vagy borítsd be folpackkal és pihentesd hideg helyen 30-40 percig. Fontos, hogy ha sós pite alapjaként használod, akkor csak egy csipet cukor kerüljön bele, de ha édeshez készíted, az egy csipet sót akkor se hagyd ki belőle!
- Ha letelt az idő, a tésztát terítsd piteformába, szurkáld meg villával és tedd rá a tölteléket (ehhez receptet lejjebb találsz).
- Told 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 40-50 percig. A biztonság kedvéért végezz tűpróbát, hogy lásd, kellően átsült-e a tészta!
Almás pite omlós tésztából
Hozzávalók
- A fenti édes alaptészta, amibe egy alaposan megmosott citrom héját is belereszeljük
- 50 dkg alma
- a tésztába belereszelt citrom leve
- baracklekvár
- 2-3 ek. cukor
- fahéj
- 2-3 ek. tej
Elkészítés
- A pitetésztát oszlasd el egyenletesen a sütőformában, szurkáld meg villával és kend meg baracklekvárral.
- A meghámozott, kimagozott és vékony szeletekre vágott almát locsold meg a citromlével és több rétegben fektesd a tésztára.
- Minden réteget szórj meg 1 evőkanál cukorral és ízlés szerint fahéjjal, végül a tetejét is kend meg lekvárral.
- A tészta szélét kend le egy kis tejjel, nehogy megégjen sütés közben (ha mégis úgy tűnne, hogy túlpirul, teríts lazán alufóliát a sülő pitére).
- Told 180 fokra előmelegített sütőbe, 30-40 perc alatt készül el.
Túrós-meggyes pite
Hozzávalók
- A fenti édes alaptészta
- 10 dkg túró
- Az alaptészta készítésénél kimaradt 2 tojás fehérje
- 8 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1/2 citrom leve
- 4 ek. mascarpone
- 4 ek. tejföl
- 2 marék magozott meggy (lehet fagyasztott és kiváltható más gyümölccsel is)
Elkészítés
- A pitetésztát terítsd a formába, és szurkáld meg villával.
- A túrót a villával törd át szitán (szűrőn), add hozzá a cukrot, a sót, a citrom levét, a tojásfehérjét és a meggy felét.
- Tördeld tovább villával, majd jöjjön hozzá a tejföl és a mascarpone is. A kész tölteléket kanalazd a tésztára, a tetején pedig oszlasd el a megmaradt gyümölcsöt.
- 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készül el.