nlc.hu
Gasztro

Izgalmas palacsinta receptek

Péntek van, jöhet a palacsinta, de izgalmas legyen ám!

A palacsinta sosem unalmas, minden a tölteléken múlik. Almás-karamelles, tejszínes-bogyós és a klasszikus Crêpes Suzette következik.

A palacsinta a leghálásabb sütemények egyike. Túl azon, hogy olyan, mint egy őssejt, azzá alakíthatjuk, amivé csak akarjuk, tehát valamilyen formában mindenki szereti, egyszerű elkészíteni és még akkor sem feltétlenül érezzük úgy, hogy ötfélét főztünk, ha mindenki kényes ízlését kielégítettük a családban.

Az, hogy mi kerül a palacsintába, tehát ízlés dolga. Hagyjuk a lekvárt, a nutellát meg a kakaóport és készítsünk igazi, menő töltelékes palacsintákat egyszerűen!

Az első egy almás-sós karamellás rakott palacsinta változat lesz. Természetesen az almapürét a boltban vesszük hozzá készen, kiváló minőségűeket lehet kapni cukrozott és cukrozatlan formában egyaránt. Az ízesítése a mi dolgunk, nekem az almához pavlovilag a fahéj, esetleg a kardamom passzol, de mivel láttam már olyat, hogy valaki (konkrétan az anyósom) a fahéj illatától is húszéveseket megszégyenítő fürgeséggel szalad ki a világból, elismerem, hogy a citromhéj is érvényes ízesítője az almának. Meg a sós karamella, de az öntetként kerül majd a tetejére. Aki meg még mindig fél, hogy a végén kalóriadeficitben marad, tegyen a tetejére tejszínhabot.

A másik csoda-palacsinta töltelék egy bogyós gyümölcsös-tejszínes-mascarponés megoldás. Az elkészítése szintén elég egyszerű: a mélyhűtőből előkapott bogyókat (bármilyen jó) némi cukorral felfőzzük, majd kihűtjük és belekeverjük a mascarponéval együtt felvert tejszínhabba. Ennek a fűszere a vanília, természetesen ilyen szorgos hétköznapokon a vaníliás cukor is ér.

A harmadik pedig egy igazi klasszikus lesz a magyar hétköznapokra hangolva. Ez pedig a Crêpe Suzette, amit a franciák és az olaszok egyaránt a sajátjuknak tartanak, és Grand Marnier likőrrel flambíroznak. Na most, nekünk az végül is mindegy, hogy honnan származik, a Grand Marnierrel flambírozáshoz pedig nem biztos, hogy rendelkezésre áll a pénz, paripa, fegyver, úgyhogy ezt a lépést egyszerűen elhagyjuk a végéről. Akinek viszont van otthon jóféle konyakja és bátorsága, nyugodtan megpróbálhatja, vicces lesz. A fazékban keletkezett tüzet fedővel kell eloltani.

Palacsinta alapreceptet pedig a link alatt találtok, ha még nem áll rá a kezetek magától.

Lássuk a recepteket!

Almás-sós karamellás palacsinta

almás-sós karamellás palacsinta

Almás palacsinta sós karamellával. Hát nyami (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 8 db palacsinta
  • 700 g almapüré (üveges, bolti)
  • 3 db lapzselatin
  • csipet fahéj (és kardamom, vagy ezek helyett citromhéj)

A sós karamellához

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl meleg tej
  • negyed teáskanál nagy szemű só

Elkésztés

  1. A lapzselatinokat beáztatjuk kevés vízbe. Az almapürét elkezdjük melegíteni egy fazékban, majd hozzáadjuk a lapzselatint és addig melegítjük, míg fel nem oldódik. Kész, le is vehetjük a tűzről.
  2. Most jön a sós karamell: a vajat és a cukrot feltesszük a tűzre és óvatosan melegítjük. Békén hagyjuk, nem kevergetjük. Amikor már egyenletesen barnára karamellizálódott, elzárjuk a hőforrást és kézi habverővel elegyítjük a vajat meg a karamellát, ha nem elegyedett volna magától. Kicsit várunk, és amikor már nem olyan forró, hozzáöntjük a meleg tejet is, majd újra alágyújtunk és addig keverjük habverővel, míg egynemű nem lesz. A végén keverjük bele a nagy szemű sót.
  3. Most kisütjük a palacsintákat. Ami kész van, egy tálba tesszük és rögtön meg is kenjük az almapürével, megszórjuk a fűszerrel, majd jöhet a következő réteg. Amikor kész, kihűtjük.

Tálaláskor szeleteket vágunk belőle és meglocsoljuk a sóskaramell-öntettel. Ha hiányzik, fújjunk rá tejszínhabot.

Tejszínes-bogyós palacsinta

palacsinta bogyós gyümölcsökkel

Kívül-belül bogyók. Na jó, belül tejszínes krém formában (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 20 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs
  • 1-2 evőkanál cukor
  • vanília (kivonat vagy őrlemény vagy bármi jó)
  • 2 dl jéghideg habtejszín
  • 2 evőkanál mascarpone

Elkészítés

  • A bogyókat betesszük egy kis fazékba, majd pár csepp víz hozzáadásával melegíteni kezdjük. Amikor a gyümölcsök megpuhultak, belenyomjuk a botmixert, végül pedig szitán áttörve magtalanítjuk. Belekeverjük a cukrot ízlés szerint és a vaníliát.
  • A tejszínt a mascarponéval együtt habbá verjük. Amikor már jó kemény, akkor beleforgatjuk a gyümölcsvelőt, kész is a csodás palacsintatöltelék.

Crêpes Suzette hétköznapian

Crêpes Suzette

Crêpes Suzette flambírozva. Egyszer ezt is ki kell próbálni (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 8 palacsinta, aminek a tésztájába narancshéjat is reszeltünk és olaj helyett vajat tettünk bele.

A mártáshoz

  • 3 db narancs
  • 1 citrom
  • 8 dkg vaj
  • 130 g cukor
  • és ha elég bátrak vagyunk flambírozni, akkor 1,5 dl Grand Marnier likőr, vagy brandy

Elkészítés

  1. Kisütjük a palacsintákat, majd mindegyiket négyfelé hajtjuk.
  2. Elkészítjük a mártást: lereszeljük a narancsok és a citrom héját és kifacsarjuk a levüket, majd átpasszírozzuk egy szitán.
  3. A vajat a cukorral együtt megolvasztjuk egy serpenyőben. Hozzátesszük a gyümölcshéjat és -levet, majd addig főzzük alacsony lángon, míg a cukor teljesen fel nem oldódik.
  4. Amikor kész a szirup, fektessük bele a palacsintákat. Elvileg kész is vagyunk, kivéve, ha ragaszkodunk hozzá, hogy felrakjuk az i-re a pontot. Ebben az esetben melegítsük meg az alkoholt, öntsük a palacsinták tetejére és gyújtsuk meg. Amikor úgy érezzük, elég volt, tegyünk rá fedőt, hogy eloltsuk.

Kellemes palacsintázást!

A palacsinta elé laktató leves dukál

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top