nlc.hu
Gasztro

Kenyér egészséges tárolása

Ezért ne tárold soha a kenyértartóban a kenyeret!

Különösen a meleg időjárásban veszélyes ez a tárolási mód.

Egy élelmiszer-szakértő azt állítja, hogy kánikula idején ne tároljuk a kenyeret a szokásos kenyértartókban, mert a meleg levegő miatt gyorsan megpenészedik az étel.

Bár a legtöbben erre a célra kialakított kenyértartóban tároljuk a kenyeret, a gyakran fából vagy fémből készült tartók nem alkalmasak arra, hogy frissen tartsák a kenyeret.

Birgit Brendel táplálkozási szakértő szerint a hagyományos fából készült kenyértartó az egyik legrosszabb hely a kenyér tárolására kánikula idején, de van alternatív tárolási megoldás, amelyet használhatsz helyette.

Sokan gondolhatják azt, hogy alternatív megoldás a kenyér számára a hűtőszekrény kellemes, hűvös levegője, de Birgit óva intett ettől a módszertől is, mivel a hűtőszekrények gyakran nedvesek, és a kenyérnek száraz közegre van szüksége, hogy ne penészedjen be.

Ehelyett a szakértő azt mondja, hogy a kenyerünket nyáron kerámia edényekben kell tárolnunk, mivel ezek légáteresztőek, és „lehetővé teszik a levegő és a pára cseréjét”, így a pékáruk hosszabb ideig frissebbek maradnak.

Birgit azt is elmagyarázta, hogy a kenyér hűtőszekrényben való tárolása „ártalmas” lehet a cipó „állaga és íze” szempontjából.

Meleg időben kerüljük a kenyér papír- vagy nejlonzacskóban való tárolását is, mert ezek nem biztosítják a pékáru eltarthatóságához „elengedhetetlen” levegőkeringést.

Birgit elmagyarázta: „A műanyag zacskók lelassítják a kenyér kiszáradását, ami növeli a nedvesség felhalmozódásának és a penészesedésnek a kockázatát.”

A kenyérben lévő nedvesség is nagyobb valószínűséggel elpárolog a műanyag zacskóban, ami a baktériumok táptalaja lesz.

Ha szeretjük a felvágatlan cipót, a szeletelés megkezdése után a vágott oldalával lefelé tároljuk a kenyeret, mert így hosszabb ideig friss marad.

(via)

szeletelt kenyér

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top