A maradékmentés már régóta nem csak kényszerpálya, hanem a konyhai kreativitás egyik terepe. A legmenőbb séfek is ontják a maradékmentő ötleteket és recepteket, miért ne tennénk így mi is?
Hiába vagyunk bármilyen rutinos konyhatündérek, ünnepek előtt kicsit mégiscsak izgulunk, hogy jaj, mi lesz, ha nem lesz elég az étel. Így aztán, hogy biztosra menjünk, rendszerint alaposan túllövünk a célon. Az ünnepek után aztán ott áll hegyekben a konyhai teljesítményünk csúcsformáját veszített maradéka, amivel mégiscsak kezdeni kellene valamit. Egyrészt, mert ételt nem szívesen dobunk ki, másrészt meg halványan még dereng, hogy mennyi pénzt hagytunk ott az alapanyagokért a boltban, és mennyit gályáztunk vele, mire karácsonyi fogás lett belőle. Szóval, ha a fene fenét eszik, akkor sem lesz itt kukaetetés!
Szerencsére nem is kell, a maradék ételeket ugyanis remekül át lehet lényegíteni egy új ételbe, ami ráadásul sokszor még finomabb is, hiszen beérnek az ízek.
Mentsd el a mélyhűtőbe!
A nulladik szabály, hogy használd a mélyhűtőt! Ez esetben nem egy új étel fog születni, hanem a lehető legkisebb energiabefektetéssel már meg is mentettük a maradékot. A legtöbb étel kiválóan bírja a fagyasztást, a töltött káposzta utolsó néhány gombócát például egészen felesleges még napokig kerülgetni, mielőtt megjelennek rajta a penészszigetek. Eleget ettünk belőle? Már mehet is dobozokba a maradék, az meg a fagyóba. Hogy fogunk neki örülni, amikor egy sietős februári napon csak előkapjuk, és tessék, már van is étel meleg az asztalon. Az íze és a minősége is ugyanolyan lesz.
A fagyasztást a halászlé is remekül bírja, a benne lévő hallal és belsőségekkel együtt. Élelmiszerbiztonsági szempontból nem probléma, ha főzés előtt fagyasztva volt a hal, a megfőtt készétel ismét nyugodtan lefagyasztható, de csak egyszer!
A mindent mentő levesek
A gyufatésztával azonban már egészen más a helyzet. Nálunk általában ipari mennyiségű tészta marad meg (igen, minden évben, nem, nem akarok róla beszélni), amit érdemes újjávarázsolni. Ilyenkor jön a jó öreg minestrone leves, amibe egyébként az összes kimaradt, eredetileg köretként szerepelt párolt zöldséget is beletehetjük. Az ünnepek után, amikor úgyis kissé túltoltuk a húsevést a megszokotthoz képest, szinte könyörög a szervezetünk egy jó sűrű, zöldséges levesért. Mellesleg a megmaradt bármilyen tésztát is sikeresen el lehet lőni bele.
A minestrone leves receptjét itt találod!
Maradék húsleves? Olyan nincs!
Régi bölcsesség, hogy maradék húsleves nem létezik, onnantól ugyanis alaplének hívják, amivel bármilyen ételt felturbózhatunk. Sokkal finomabb lesz vele! Ha sok húsleves marad, készíthetünk belőle rizottót, ha csak kevés, akkor bármilyen főzeléket, szószt vagy másik levest ízesíthetünk vele. Ha pillanatnyilag nincsenek ilyen terveink, nyugodtan le is fagyaszthatjuk, vagy lezárt üvegben még pár napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben. A levesből kimaradt zöldségből pedig készíthetünk hamis vadas mártást.
A hamis vadas mártás receptjét itt találod!
A megmaradt sült húsnál és halnál nincs is jobb hír
A különféle sült húsok megmentője a pásztorpite. Ez tulajdonképpen nem is pite, hanem egy rakott étel: alul a hús van, felül pedig krumplipüré. Természetesen friss darált húsból is lehet készíteni, de a legjobb benne mégis az, hogy felveszi az összes megmaradt sült húst. A pásztorpite receptjét itt találod, a húsos részt át is ugorhatod.
A pásztorpite receptjét itt találod, a húsos részt át is ugorhatod benne!
Mindazonáltal a megmaradt sült hús a legjobb barátunk, millió dolgot lehet belőle készíteni. Például isteni szendvicset: vékonyra szeletelve betehetjük két kenyér közé, megbolondítjuk majonézzel, parmezánforgácsokkal, olajbogyóval, savanyú uborkával, és hamm, bekapjuk. Vagy például, ha maradt a franciasalátából, esetleg pont most készítettünk valami franciasaláta-félét a megmaradt főtt zöldségekből, szintén belevághatjuk a maradék sült húst. A salátákban az a jó, hogy szabadon gazdagíthatjuk ezzel-azzal.
A kimaradt rántott hal is elég szomorú látvány másnap, de főleg az a szomorú, aki szenteste a forró olaj mellett állva sütötte. Nem baj, megmentjük. Készítsünk belőle fish and chipset!
A rántott ételeket és a sült krumplit úgy lehet újjávarázsolni, ha egyszerűen még egyszer kisütjük forró olajban, vagy betoljuk az air fryerbe.
Előtte azonban szedjük ki belőle a csontot és vágjuk falatkákra, ne a pontypatkókat tálaljuk fel még egyszer!
A coleslaw karácsonykor is a barátunk
A sült húsok és halak mentésekor pofonegyszerű módszer, ha majonézt adunk hozzájuk, vagy coleslaw salátát, úgy még finomabb. És ha már coleslaw: nincs az a nagy család, amelyik megeszik egy egész lilakáposztából készült párolt káposztát karácsonykor. Így a főzés során általában egy fél fej megmarad, ami nagy eséllyel még februárban is ott szomorkodik a hűtőben. Kivéve, ha felhasználjuk a coleslaw salátába!
Mutatjuk a receptet a coleslaw salátához
Süteményből másik süteményt!
Előfordul, hogy a süteményekből is marad. Nem kell megijedni, sok süti szintén bírja a fagyasztást, például a bejgli frissen tartó fóliába csomagolva jó pár hónapot túlél hibernált állapotában. Utána éppen ugyanolyan finom. A megmaradt édes süteményeket is újrahasznosíthatjuk jó, szocialista cukrászdákhoz méltó módon. Egyelőre jól becsomagolva tegyük el a mélyhűtőbe, majd amikor újra megkívánunk valami sütit, vegyük elő, olvasszuk ki, és tádám, máris ott a kiváló kókuszgolyó vagy cake pop alapanyag.
A kiszáradt süteményekhez itt a kókuszgolyó receptje!
Csodás újjászületés: maradék bejgliből szaftos diós-mákos guba desszert
Bejgliből elképesztő mennyiségek tudnak felgyűlni ilyenkor. Az egyre száradó karácsonyi klasszikust a végén már tejbe mártogatjuk vagy éppen bevizezzük és sütőben egy kicsit újrasütjük, hogy felélesszük a süteményt. Eljön azonban az a pillanat, amikor inkább megszabadulnánk tőle, de ne tegyük! Ahogyan írtuk, le is fagyaszthatjuk, de akár új életet is szánhatunk neki. A magyar konyha sokak által imádott, sokak által utált, eszményien szottyos édessége a guba. Többnapos kifli helyett csodálatos alapanyaga az idősödő bejgli is, ráadásul kifejezetten jól áll neki a mákos és diós bejgli alap is. A vaníliasodó a jóbarátunk, így válik igazi új étellé az éltes bejgli.
Megnézem a maradék bejgliből készített diós és mákos guba receptjét!
Pogácsából, sós rudacskákból panírmorzsát!
De mi legyen a kiszáradt pogácsával és sós rúddal? Ki ne dobjuk! Daráljuk le közepesen durvára, és tessék, kész is a panírmorzsa. Tegyük befőttesüvegbe, nehogy megtalálja a moly, és év közben használjuk fel bátran húsokhoz, zöldségekhez. Az üvegeket mindenképpen feliratozzuk, nehogy a nyári szilvás gombócot forgassuk bele véletlenül! Ugyanígy járhatunk el egyébként egész évben a megszáradt kenyérrel, zsemlével és kiflivel is. A vászontáskában összegyűjtött és csontkeményre száradt alapanyagból a robotgép reszelő funkciójának segítségével percek alatt készíthetünk panírmorzsát bármikor.