Laktózérzékenység

Laktózérzékenység babával

Egy újszülött érkezése földöntúli örömöt jelent a szülőknek, azonban a boldogságot beárnyékolhatja a baba vagy a kismama laktózérzékenysége okozta nehézségek. Az első hat hónapban különösen fontos, hogy a baba anyatejet kapjon. A szoptatás hozzájárul a tejallergia megelőzéséhez és a védettség kialakulásához, azonban a veleszületett laktózintoleranciára nincs hatással. Ebben az esetben a szoptatott csecsemőnek laktáz enzimet kell adni. A három év alatti gyermekeknél a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldás, ha folyékony laktázenzim-tartalmú, gyógyászati célra szánt készítményeket használunk. Csecsemők esetében az enzimet a már lefejt anyatejbe keverve tudjuk a legkönnyebben a laktózérzékeny babáknak adagolni.
Laktózérzékenység babával


Korai jelek

Az édesanya már a csöppség megszületése előtt felismerheti a laktózérzékenységet. Amennyiben hasmenést, puffadást, görcsös hasi fájdalmat, fokozott gázképződést vagy ekcémát tapasztalunk a babavárás előtt vagy alatt, akkor érdemes szakorvost felkeresni a tünetek okainak kivizsgálása érdekében. Ezzel nemcsak saját, de a gyermek egészségére is vigyázunk. A jelek akár tejfehérje-allergiára, vagy laktózintoleranciára is utalhatnak. Sokan már az első tünetek tapasztalásakor elkezdenek diétázni, azonban ez a szakmai diagnózis megismerése előtt nem ajánlott, hiszen az étrendváltozás következtében bár a tünetek csökkenhetnek, de a betegség pontos oka ismeretlen és kezeletlen marad. Amennyiben a baba mutat hasonló tüneteket, akkor a gyermek kivizsgálására is szükség van.

Kalciumpótlás és tápszerek
A baba számára nagyon fontos, legelőnyösebb táplálék az anyatej. Ha a szoptatós anyukánál tejallergia áll fent, akkor a kismama nem fogyaszthat tejet, tejterméket vagy ezeket tartalmazó ételeket, ráadásul kalciumpótlásra szorul. Ha emellett a baba nem kaphat anyatejet, akkor a gyermekorvos által javasolt tejmentes, hipoallergén tápszerekre lehet szükség.  
Jó hír viszont, hogy az új laktózmentes Pöttyös Rudi nyugodtan fogyasztható a terhesség és a szoptatás alatt is, akár a kismamánál, akár a magzatnál diagnosztizáltak laktózintoleranciát, hogy ne kelljen lemondani kedvenc édességünkről.

Laktózérzékenység babával

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top