nlc.hu
Mindennapok

Híres párok, akik bebizonyították, hogy a szerelem mégsem örök

Híres párok, akikről azt hihettük, örökké együtt maradnak

Bill Gates és Melinda Gates válásának nagyon sok rétege van: sokakat bizonyára inkább a pénzügyek érdekelnek, de kár lenne elmenni amellett, hogy igazi álompárnak tűntek, és akikkel óriási vagyonuk ellenére talán könnyebben tudtunk azonosulni, mint a hollywoodi sztárokkal. Ezért lehetett annyira megdöbbentő olvasni, hogy ennyi volt.

Aki azt gondolta, hogy Kanye West és Kim Kardashian válása lesz az év szakítása, óriásit tévedett. Megdöbbentőnek megdöbbentő volt ez is, annak ellenére, hogy sokan olvastak a jelekből, hiszen ők voltak a 2010-es években a nagybetűs sztárpár, de azóta, hogy kiderült, kapcsolatuk véget ért, történt egy és más. Az elmúlt napokban nehéz volt nem találkozni azzal a hírrel, miszerint Bill Gates és felesége, Melinda 27 év házasság után különválik. Mivel nem klasszikus értelemeben vett celebekről van szó, hanem két olyan emberről, aki sok más szempontból is tényező volt a világban, nem volt olyan szegmense a világsajtónak, ami nem foglalkozott volna a bejelentéssel.

A közös közleményük szerint Gatesék megpróbálták megmenteni kapcsolatukat, dolgoztak rajta, de hosszú gondolkodás után a válás mellett döntöttek. Nem mondjuk azt, hogy ez a hír alapjaiban rengette meg a világot, talán még akkor sem lett volna így, ha éppen nem lennénk a kellős közepén egy világjárványnak (amit nem, nem Bill Gates hozott a fejünkre), de azért lehet, hogy sokakat gondolkodóba ejtett, vagy legalább egy szemöldökrándítást megért nekik a hír, hiszen Bill és Melinda Gates egyike volt azoknak az ismert pároknak, akikről többség úgy gondolta, hogy az ő házasságuk biztosan holtodiglan-holtomiglan fog tartani. Nem voltak botrányaik, úgy tűnt, nagyon jól kiegészítik egymást, hogy mind emberileg, mind szakmailag nagyon jól tudnak együttműködni. Mondjuk a válás az utóbbit nem zárja ki, és a közös munkát nem is fogják megszakítani, alapítványukat is együtt viszik tovább, csak a magánéletben szűnnek meg partnerek lenni.

Híres párok, akikről azt hihettük, örökké együtt maradnak

Bill Gates és Melinda Gates (Fotó: SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Ezüstlakodalom, ezüstválás

Az, hogy egy pár több évtizednyi együttlét után dönt úgy, hogy köszönik, ők külön utakon folytatják, sokak számára megdöbbentőnek tűnhet, pedig nem ritkaság, sőt, világszerte egyre növekvő tendenciáról van szó. A KSH 2019-ben publikált adatai szerint Magyarországon a 40 év felettieknél nőtt az elvált lakosok aránya (ehhez az is hozzátartozik, hogy a fiatalabbak között eleve kisebb azok aránya, akik házasságban élnek), illetve érdekes adat az is, hogy a házasságok hossza 1990 és 2017 között 10,9 évről 14 év fölé nőtt, és 2017-ben már magasan a legtöbb válás 20 év házasságtartam után történt. Egy amerikai felmérés szerint pedig ugyan az ötven év felettieknél a válások 1990 óta megduplázódott, de még mindig kevésbé gyakori, mint az 50 év alattiak válása, illetve az Egyesült Királyságban is idősebb párok miatt nőtt meg állítólag a válások száma. 

Hogy ennek mi az oka, több magyarázat is van, például az, hogy eljutott ebbe a korba az a generáció, akik számára már nem szégyen véget vetni egy házasságnak, ami nem működik, hozzátéve, hogy stigmák azért még mindig vannak. A másik ok az lehet, hogy tovább élünk, és míg régebben egy, a hatvanas évei közepén járó boldogtalan pár talán úgy gondolta, hogy nem érdemes elválniuk, ha már csak néhány évük van hátra, ugyanennyi idősen most már akár húsz aktív évük is lehet, és nem akarják, hogy ezek szerelem nélküliek, vagy frusztrációval vagy csalódással teli évek legyenek. Bármilyen sekélyesen hangzik is, de emberek néha a megszokott helyett új dolgokra vágynak, az emberek változnak, a párkapcsolat pedig nem tud ezzel mindig lépést tartani (az új dolgok keresésén nem feltétlenül azt kell érteni, hogy az egyik fél félrelép, bár igen, a hűtlenség is lehet válóok). Persze ott van az üres fészek szindróma, vannak párok, akik örülnek annak, ha a gyerekek felnőnek, önálló életet kezdenek, mások viszont nem tudják, hogyan működjenek párként gyermekek nélkül.

Milliárdosok, ha válnak

A háromszorosan elvált Elon Musk most éppen nem házas, de évek óta együtt él barátnőjével, Grimesszal, akivel közös gyermeke 2020 májusában született. Ha szakítanának – és ezt nyilván nem kívánjuk nekik –, abból nyilván hír lenne, de kevésbé fogadná megdöbbenés, mint mondjuk a Bill és Melinda Gates bejelentését.

Ez utóbbit inkább azzal lehetne összehasonlítani, mint amikor az Amazon alapítója, Jeff Bezos és felesége, MacKenzie 2019-ben közölte a nyilvánossággal, hogy  25 év után véget ért házasságuk, külön folytatják tovább. Ahogyan a Gates házaspárnál, náluk mindenki osztani és szorozni kezdett, vajon hogyan oszlik majd meg a mesés vagyon, lesz-e a válás bármilyen befolyással arra, hogy Bezos hol foglal majd helyett a leggazdagabb emberek listáján. Jeff Bezos és MacKenzie Scott szerelme munkahelyi románc volt, ugyanis 1992-ben, amikor megismerkedtek, ugyanazon a helyen dolgoztak, három hónapnyi randevúzás után megvolt az eljegyzés, majd hamarosan össze is házasodtak. A következő évben pedig Bezos megalapította az Amazont, ahol felesége volt az egyik első alkalmazott, ahogyan pedig a cég egyre sikeresebb lett, ő inkább a háttérbe húzódott, és inkább családjára és irodalmi karrierjére koncentrált.

Híres párok, akikről azt hihettük, örökké együtt maradnak

Jeff Bezos és volt felesége, MacKenzie Bezos az Axel Springer díjátadóján (Fotó: Jörg Carstensen/dpa Picture-Alliance via AFP)

Szakításukat a világ legdrágább válásaként emlegették akkor. Tény, hogy MacKenzie Scott 2020 szeptemberében a világ leggazdagabb nője lett, 2020 decemberére pedig nettó vagyonát 62 milliárd dollárra becsülték, de vagyonából súlyos milliókat áldoz jótékony célokra, egyes források szerint csak 2020-ban 5,8 milliárd dollárt adományozott el. Ami pedig a magánéletét illeti, MacKenzie Scott újra férjhez ment, mégpedig egy középiskolai kémiatanárhoz, Dan Jewetthez.

De nem kell techóriásnak lenni, hogy a hosszú házasságot követő válásoddal foglalkozzon a világ, lehet az ember médiavállalkozó is: Sumner Redstone, a Viacom elnöke, aki 79 évesen vált el 55 év házasság után, és Rupert Murdoch, a Fox News vezetője, aki 68 évesen vetett véget 32 éves házasságának, hogy aztán hetekkel később újra megházasodjon. Egy New York-i ügyvéd viccelődött a praxisa gyakran úgy néz ki, mint egy „geriátriai osztály”. Ami pedig a politikusokat illeti, sokakat megdöbbentett, amikor egykori elnökjelölt, Al Gore és felesége, Tipper Aitcheson hetekkel a rubinlakodalom megünneplése után bejelentette, hogy külön folytatják tovább. „Kölcsönös és egymást támogató döntés, amelyet hosszú és alapos megfontolás után közösen hoztunk meg” – írták a barátaiknak eljuttatott levelükben. Ez 2010-ben történt, de azóta sem váltak el. Visszatekintve, voltak arra utaló jelek, hogy házasságuk nem volt olyan tökéletes, mint amilyennek látszott. Mégis óriási hír, hogy a volt amerikai alelnök és felesége 40 év házasság után elválnak, még a média cinikusabb képviselőinek a körében is meglepetést váltott ki.

Sztárok, ha válnak

A Gore-szakítás előtt híresség házassági problémái miatt akkor volt ilyen mértékű megdöbbenés, amikor Susan Sarandon és Tim Robbins 23 évig tartó kapcsolata 2009-ben véget ért. Igaz, ők ketten sosem házasodtak össze, de azért lehetett rájuk mutogatni, hogy nézzétek, Hollywoodban is létezik örök szerelem. Persze van, amikor nem azért ér minket hideg zuhanyként az, hogy két ember útjai különválnak, mert olyan sokáig voltak együtt, hanem azért, mert – már ha létezik ilyen –, úgy tűnt, hogy ők a tökéletes pár, mert sokaknak visszaadták a hitet a szerelemben, vagy valamilyen más okból kötődtek annyira hozzájuk, hogy szívesen drukkoltak, a házasságuk tartson mindörökké.

Híres párok, akikről azt hihettük, örökké együtt maradnak

Tim Robbins és Susan Sarandon a ’96-os Oscar-díjátadó ünnepségen (Fotó: Getty Images/Bob Riha, Jr.)

Rengeteg példát lehetne erre mondani, ott van például Brad Pitt és Jennifer Aniston, csak öt évig voltak házasok, de az egész világot megrázta, amikor bejelentették, hogy ennyi volt, a rajongók pedig folyton keresik a jelét annak, hogy egyszer újra összejönnek majd, elég ehhez egy mosoly is egy díjátadón. A megdöbbentő válások listáján örökös helye van Demi Moore és Bruce Willis szakításának. Ők tovább bírták, mint Pitt és Aniston, hiszen tizenhárom év után váltak el. A válással kapcsolatban Willis így nyilatkozott: „Úgy éreztem, hogy apaként és férjként is kudarcot vallottam.”

Ugyan kevés helyen említik meg – talán azért, mert nem hollywoodi sztárokról van szó –, de 2013-ban mindenkit meglepetésként ért a hír, hogy Monica Bellucci és Vincent Cassel úgy döntött, 17 együtt töltött év és 14 év házasság után elválnak, pedig úgy tűnt, hogy megtalálta a boldog házasság receptjét. Vincent Cassel a bejelentés előtt néhány héttel még azt nyilatkozta, a házasságukkal minden rendben van, az olasz színésznő pedig egyik másik interjúban csupa jót mondott férjéről. „Bár útjaink Vincent-nal elválnak, mindig ott leszünk egymás számára” – nyilatkozta később Bellucci. 

Híres párok, akikről azt hihettük, örökké együtt maradnak

Monica Bellucci és Vincent Cassel 2008-ban, a Római Nemzetközi Filmfesztiválon (Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP)

Előfordul az is, hogy egy pár szakítása akkor is megdöbbenést kelt, amikor lehet, hogy nagy szerelemről van szó, mégis egyértelmű volt, hogy kapcsolat mérgező, gondoljunk csak Elizabeth Taylorra és Richard Burtonre. „El sem tudod hinni, hogy mennyire boldog vagyok. Ez a házasság örökké fog tartani” – mondta a színésznő, miután 1964-ben összeházasodtak. Nos, nem tartott örökké, 1974-ben elváltak, hogy hogy bő egy évvel később újra összekössék az életüket, majd újra elváljanak. 

Nehéz lenne felsorolni az összes híres álompárt, akiket sokan szerettek volna látni egymás mellett megöregedni, hogy a közelmúltból említsünk egy példát, amikor Chris Pratt és Anna Faris 2017 augusztusában jelentette be, hogy nyolc év házasság után elválnak. Hosszú ideig nagyon keményen próbálkoztunk, és nagyon csalódottak vagyunk. Még mindig szeretjük egymást, és mindig nagyra fogjuk becsülni az együtt töltött időt” – áll a közös nyilatkozatukban. Azóta mindkettőjükre újra rátalált a szerelem, Anna Farrist eljegyezte Michael Barrett operatőr, Pratt pedig 2019-ben vette feleségül Katherine Schwarzeneggert.

De ha már Katherine Schwarzeneggernél tartunk, akkor meg kell említeni szüleit is: idén lesz a tíz éve annak, hogy a testépítőből lett színészből lett kormányzó, Arnold Schwarzenegger és négy gyermekének édesanyja, Maria Shriver bejelentette, hogy hosszú gondolkodás után arra jutottak, különválnak. Mindezt egy közös közleményben tudatták a világgal, amiben egy szót sem ejtettek arról, hogy ezt hivatalossá is teszik, de Shriver még a nyáron beadta a válókeresetet kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva, igaz, csak hat évvel később zárult le a válóper.

Híres párok, akikről azt hihettük, örökké együtt maradnak

Christina, Arnold, Patrick Schwarzenegger, Maria Shriver és Katherine Schwarzenegger 2017-ben, egy premieren (Fotó: Emma McIntyre/Getty Images)

Maria Shrivert Tom Brokaw televíziós mutatta be 1977-ben Arnold Schwarzeneggernek, a pár pedig majdnem egy évtizeddel később, 1986 áprilisában mondta ki a boldogító igent. Bizonyára voltak, akik nem igazán értették, hogy a politikai elithez tartozó Kennedy család tagja és az osztrák születésű akciófilmsztár mit lát egymásban, de úgy tűnt, megtalálták egymásban azt, amit kerestek, és lehet, hogy sokak számára az elején nem tűnhettek tökéletes párnak, de idővel bizonyították volna, hogy igenis, ők összetartoznak, amíg világ a világ, nincs olyan akadály, amit közös erővel nem tudnának megugrani, leküzdeni, és ezért is nehéz volt elfogadni, hogy házasságuk véget ért, különösen az volt fájó, hogy kiderült, mi állt a döntés mögött: 2011. május 17-én Schwarzenegger nyilvánosan elismerte, hogy 14 évvel korábban egyik alkalmazottjuknak, Mildred Patricia Baenának gyermek született tőle. Sokak szerint Maria Shrivert nem is az törte meg, hogy férjének született egy házasságon kívüli gyermeke, hanem ahogyan kezelte ezt a helyzetet. 

A honi hírességek közül is vannak, akiknek nem sikerül megmenteni a házasságukat, és vannak, amikor ez sokként éri a közönségüket. Ilyen volt, amikor például 2019 novemberében kiderült, hogy harminc év után válik Vitray Tamás és Kállay Bori. „Nem volt köztünk vita akkor sem, amikor eldöntöttük, hogy külön utakon folytatjuk az életünket és a válás során sem merültek fel nézeteltérések” – nyilatkozta később az ismert műsorvezető. De sokakat meglepett az is, amikor fény derült arra, hogy Koltai Róbert és Pogány Judit házassága is véget ért több évtized után, és hogy amikor ez hír lett, a pár már hosszú ideje nem élt együtt. Hazai viszonylatban a 2020-as év egyik legnagyobb válással kapcsolatos híre talán az volt, hogy Magyarország egyik leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla úgy döntött, hogy 34 év után házasságuk véget ért. Ennek pedig azért lehet helye a magyar sztárokról szóló fejezetben, hiszen Mészáros Lőrinc hamarosan feleségül veszi Várkonyi Andreát.

 

Kis válástörténet

Ha már a híres szakításoknál tartunk, fontos tisztázni, hogy nem VIII. Henrik találta fel a válást. A Tang-dinasztia idejéből (ez a korszak kr. u. 618-ban kezdődött), illetve az ókori Egyiptomból is maradtak fen olyan leletek, és persze ókori görög és római társadalom volt lehetőség a házasságból való kilépésre. A válások hosszú történelmén belül pedig már bőven a milliárdosok és a celebek kora előtt voltak olyan szakítások, amik kiemelkednek a többi közül, mondjuk komoly politikai következményeik miatt. II. Lothár frank király kr. u. 855-ben politikai okokból feleségül vett egy nemesasszonyt, azonban már volt egy szeretője, Waldrada, aki fiút szült neki. Amikor kiderült, hogy feleségének valamilyen okból nem lehet gyereke, Lothár szerette volna inkább Waldradát nőül venni, ám mielőtt sikerült volna ezt elintézni, a király elhunyt. És még egy példa arra, hogy a válás nem egy új keletű szokás: ott van Bonaparte Napoléon: 1796. március 9-én házasodtak össze Jozefina császárnéval. Az ő házasságuk sem volt túlzottan hosszú, 1796. március 9-én házasodtak össze, 1810. január 10-én pedig hivatalossá tették válásukat, és ahogyan azt talán sokan tudják, 1811-ben a császár végül nőül vette Mária Lujza Habsburg–Lotaringiai osztrák hercegnőt, I. Ferenc osztrák császár legidősebb lányát.

 

Majd elválik:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top