nlc.hu
Mindennapok

Glynn Wolfe élete

Harmincegyszer nősült a világrekorder

A világ legtöbb monogám házasságát kötött férfije feleségül vette azt az asszonyt is, aki a nők között tartja a világrekordot ugyanebben a kategóriában.

Glynn „Scotty” Wolfe amerikai baptista lelkipásztor összesen harmincegy alkalommal nősült meg élete során, ezzel pedig ő az a férfi, aki a világ legtöbb monogám házasságát kötötte. 

Wolfe 1908-ban született és először 18 éves korában nősült, ám a következő évben meg is özvegyült. Felesége halála után alig egy évvel azonban újra oltár elé állt, második házassága két évvel később válással végződött. Ez sem vette el azonban a kedvét attól, hogy újabb és még újabb házasságokat kössön. Öt nejét túlélte, egy házasságát érvénytelenítették, míg a többi nejétől elvált. Feleségei között voltak szüzek és prostituáltak, éppen csak nagykorú, de nagymama korú arák egyaránt, ahogy akadt köztük tolvaj és prédikátor is. Három alkalommal olyan nőt vett feleségül újra, akitől elvált már korábban. A legrövidebb frigye mindössze 19 napig tartott. A leghosszabb ideig 28. felségével, a nála 37 évvel fiatalabb Christine Camachóval maradt együtt, akivel 11 évig voltak házasok. 

Házasságainak köszönhetően már élete során hírnévre tett szert, újságcikkek, rádió- és tévériportok készültek róla, ami pedig még inkább arra ösztönözte, hogy újra és újra nősüljön meg. A házasságok sorozatára egyfajta karrierként tekintett, és bár a környezetében sokan próbálták leállítani, ő elidegeníthetetlen jogának tartotta a házasodást, úgy, ahogy mások például a fegyvertartáshoz való jogukat.

Glynn Wolfe, és egyik felesége, Sherry

Glynn Wolfe, és egyik felesége, Sherry (Fotó: Getty Images)

„Azért házasodtam, hogy felfedezzem az élet valódi lehetőségeit, a miérteket és a hogyanokat” – áll egy 1984-ben született írásában. – „Feleségül vettem őket, hogy mindent megtudjak, és meg is tudtam.”

A férfi utolsó felesége az a Linda Wolfe volt, aki a világ legtöbbször házasodott nőjének rekordját tartja, 23 házasságkötéssel. A férfi élete utolsó szakaszát elszegényedve, magányosan töltötte egy kaliforniai idősek otthonában. Az elméje ekkorra már megbomlott, az ápolóknak olyanokat mondogatott például, hogy feleségül akarja venni Diana hercegnőt, illetve, hogy Washingtonba utazna, hogy a nőkről cseveghessen Clinton elnökkel. A ruhásszekrényében pedig mindvégig tartott egy menyasszonyi ruhát arra az esetre, ha megtalálná az igazit. 1997-ben, 89 éves korában hunyt el.

Hogy összesen hány gyermeke született, azzal kapcsolatban csak találgatások vannak, ám hivatalosan tizenkilencet ismert el. Közülük azonban csak egyetlen fiú akadt, aki vállalta, hogy eltemetteti őt. A gyászszertartásán egyetlen más gyermeke vagy korábbi neje sem vett részt.

„Az a sejtésem, hogy kihasználta a nőket, és talán még bántalmazta is őket. Azt hitték, hogy valamilyen módon megmenti őket, akár azzal, hogy kiszabadítja őket otthonról, akár pedig, hogy – korábban, amikor még volt pénze – olyan jövőt ad biztosít nekik, amilyenről álmodni sem mertek” – fejtegette Constance Ahrons, házasság- és családterapeuta a Los Angeles Times cikkében. A szakember szerint nyilvánvaló, hogy a néhai Wolfe kapcsolatokhoz, illetve házassághoz való viszonyulása kóros volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top