nlc.hu
Mindennapok

Fáradtság vagy álmosság: mi a különbség?

Fáradt vagy, vagy csak álmos: nem mindegy, mitől érzed magad kifacsarva

Ugyan előfordulhat, hogy egyszerre vagyunk álmosak és fáradtak, a kettő bizony nem egy és ugyanaz, mások lehetnek az okok, és az is, hogyan tudjuk ezeket leküzdeni.

Az, hogy jó lenne egy kicsit lepihenni, sziesztázni, az a legváratlanabb pillanatokban törhet ránk, de nem biztos, hogy az ilyen helyzetben az a legjobb megoldás, ha ledőlünk aludni egyet, mert több oka is lehet annak, hogy úgy érezzük szünetet kellene tartanunk, a fáradtság és álmosság ugyanis nem egy és ugyanaz. Ez egy olyan páros, mint az éhség és a szomjúság, hasonlítanak egymásra, de másként tudunk fellépni ellenük, nyilatkozta a Voxnak Abhinav Singh alvásszakértő

De mi a különbség? Ha álmosak vagyunk, akkor aludni szeretnénk, vagyis nehezen tudjuk nyitva tartani a szemünket, gyakran ásítunk, elhomályosodhat a látásunk, nehezebben tudjuk koordinálni a mozdulatainkat, ingerlékenyebbek vagyunk, állítja Shelby Harris klinikai szakpszichológus. Az álmosság érzése általában a nap folyamán támad ránk, és ha alszunk egyet, elmúlik. 

A fáradtság a fizikai vagy szellemi kimerültség állapota, vagy ezek keveréke, amit egyrészt mentális és érzelmi stressz okozhat, ahogyan a fizikai megerőltetés is, és természetesen egyes betegségek és egészségügyi problémák is – mint például a vérszegénység vagy a cukorbetegség is hozzájárulhat ahhoz, hogy fáradtnak érezzük magunkat. A fáradtságon az alvás nem igazán segít. 

Nő alszik egy ágyban - illusztráció

Illusztráció: Getty Images

A rossz hír az, hogy lehetünk egyszerre álmosak és fáradtak, például ha nem alszunk eleget vagy elég jól éjszakánként, illetve ha túlhajtjuk magunkat a munkában és szabadidőnkben is folyamatosan pörgünk. Ha ingerlékenyek vagyunk, nehezen koncentrálunk, sokat hibázunk, szinte mindig éhesek vagyunk és ellenállhatatlan késztetést érzünk arra, hogy lemondjuk az össze programunkat, hogy otthon pihenhessünk a tévét nézve, majd pár perc alatt el is alszunk a kanapén, az annak a hatása, hogy két végén égettük a gyertyát, és két problémát kell megoldanunk egyszerre.

Ugyan a különbségeket nagyjából tisztáztuk, de hogyan tudjuk biztosan megállapítani, hogy csak álmosak vagyunk vagy inkább fáradtak? Singh szerint kezdésképpen gondoljunk bele, hogyan aludtunk, sikerült 7-8 nyolc órát aludni, felébredtünk éjszaka, volt, ami megzavarta az alvásunkat, ha igen, gyorsan vissza tudtunk aludni.

Egy másik szakértő szerint van más módja annak, hogy megállapítsuk, álmosak vagyunk-e, ha az Epworth Álmosság Skálát használva pontozzuk, hogy hányszor bóbiskolunk el bizonyos tevékenységek közben. A tízes vagy annál magasabb pontszám azt jelzi, hogy több alvásra vagy jobb minőségű alvásra van szükségünk.

Hogy mi okozza a fáradtságot, annak kiderítése már lehet, hogy egy kicsit nehezebb feladat, ugyanis számos oka lehet annak, hogy kimerültnek érezzük magunkat, lehet, hogy egy gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik a fáradtság, lehet, hogy az egymást érő meetingek miatt vagyunk kifacsarva. 

„Ilyenkor előfordulhat, hogy fáradtak vagyunk, de még nem akarunk lefeküdni, mert úgy érezzük, jó lenne egy kis időt magunkban tölteni” – nyilatkozta Beth Malow, a Vanderbilt Egyetem alvásintézetének igazgatója. Hozzátesszük, utóbbi nem feltétlenül jó ötlet, az elalvás halogatása idővel pedig az alváshiányhoz vezethet, ami a mentális és fizikai egészségedre is komoly negatív hatással lehet.

Beth Malow szerint egyébként érdemes felkeresni az orvosunkat, ha folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat, ugyanis lehet, hogy pajzsmirigybetegség, vérszegénység, hormonális problémák vagy valamilyen fertőzés állhat a háttérben.

„A fáradtság inkább orvosi jellegű, az álmosság pedig inkább alvászavar eredménye”

– tette hozzá. A fáradtságot egyébként nem könnyű meghatározni, és mérni sem, bár számtalan skálát kidolgoztak, amik segíthetnek egy kicsit jobban körülírni, hogy milyen hatással van ránk, hogyan jelentkezik. 

Férfi alszik egy ágyban - illusztráció

Illusztráció: Getty Images

Az álmosságra a legjobb megoldás az alvás. Malow szerint már az is segíthet, ha sikerült szunyókálni 5-10-15-20 percet. Harris viszont fizikai aktivitást javasol, például nyújtást, könnyű tornát vagy egy sétát a szabadban, ez ugyanis segíthet felébredni. És persze álmosság esetében is van, amikor érdemes szakemberhez fordulni, például ha gyanítjuk, hogy alvászavarral küzdünk. 

Ami a fáradtságot illeti, ha nem valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben, nincs szükség orvosi, sőt, szakorvosi segítségre, akkor próbáljunk meg napközben rendszeresen szüneteket tartani, tartózkodjunk minél többet természetes fényben, és figyeljünk oda az étkezésünkre és a folyadékpótlásra. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top