Magyarország kúl

40 éves lett az egyik legnépszerűbb kortárs költő

Ma ünnepli 40. születésnapját Varró Dániel, aki játékos verseiről és fordításairól vált ismertté - az egyik gyerekversét pedig hatalmas botrány övezte.

 

Varró Dani 1977. szeptember 11-én született Budapesten. A Wikipédia szócikke szerint első verseit 12 éves korában írta, gimnazista kora óta publikál különböző irodalmi lapokban és folyóiratokban. 1996-tól az ELTE-BTK magyar–angol szakára járt.
Öt önálló kötete jelent meg, és emellett több (főleg gyerekeknek szóló) kötet társszerzője is. Első verseskötete Bögre azúr címmel 1999-ben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. Második könyve, a Túl a Maszat-hegyen című verses meseregény 2003-ban látott napvilágot. Harmadik kötete, a Szívdesszert 2007-ben került a könyvesboltok polcaira. A Kerge ABC című verseskötete, ami Szabó T. Annával és Tóth Krisztinával közös munkája. Ezt követte az Akinek a lába hatos – Korszerű mondókák kisbabáknak  2010-ben. Ennek folytatása az Akinek a foga kijött (2011). 2012-ben megjelent az Agócs Írisz által illusztrált, gyermekverseket tartalmazó Nem, nem, hanem című könyve.

Három éve országos botrányt kavart Hat jó játék kisbabáknak című verse, erről így írt akkor a Könyves blog: Varró Dániel Hat jó játék kisbabáknak című verse az ötödikes tankönyvben jelent meg, valaki lefotózta, kiposztolta a Facebookon, dühödt és értetlen reakciók egész sorát váltva ki ezzel. Az internetes hozzászólók között volt például, aki leelmebetegezte a költőt, akadt, aki a gyerekei egészségét féltette, más pedig közölte, hogy majd kitépi azt a lapot a tankönyvből, amelyen Varró verse szerepel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top