nlc.hu
Meghitt percek

Kevésbé ismert karácsonyi filmek

9 kevésbé ismert karácsonyi film, ami tényleg olyan a léleknek, mint a bonbon

Ha te is szívesen túllépnél idén a Reszkessetek, betörök!, Télapu, Igazából szerelem szentháromságon, segítünk. Olyan filmeket ajánlunk az ünnepekre, melyek között biztos van, amit még nem láttál.

Halászlé, bejgli, Reszkessetek, betörők! – dolgok, amik úgy összeforrtak a karácsonyi ünnepekkel, hogy nélkülük jóformán el sem tudjuk azt képzelni. Persze megvan a varázsa annak, amikor tele hassal punnyad a család a tévé előtt és a klasszikus karácsonyi filmeken derül, de köztetek is biztos van, aki szívesen változtatna a sokéves rutinon. Hála a 21. századnak és a streaming-szolgáltatóknak, ma már rengeteg filmet nézhet a neten, akinek nincs kedve a tévéműsorokhoz igazodni.  Ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor tarts velünk. Olyan karácsonyi filmeket ajánlunk most, amik az elmúlt pár évben készültek, és remek kikapcsolódást nyújtanak majd a töltöttkáposzta-kómában fetrengő családnak.

Karácsony Artúr

Elsőként jöjjön egy 2011-es animációs film, mely éppúgy, mint az Agymanók, remek szórakozást jelent majd korosztálytól függetlenül az egész családnak. A történet középpontjában a Mikulás áll, pontosabban az ő keze alá dolgozó manók. A filmből megtudhatjuk a választ az élet egyik nagy kérdésére, amin élete bizonyos pontján valószínűleg mindenki eltöprengett már: vajon hogyan képes a Mikulás egyetlen éjszaka leforgása alatt több millió gyereket megajándékozni? A válasz a katonás szervezésben és a keze alá dolgozó manók sokaságának odaadó munkájában keresendő. Csakhogy egyszer hiba csúszik a rendszerbe, és egy kislány csizmája üresen marad. A Mikulás elsőszülött fia, Steve ezt megbocsátható apróságnak tartja, öccse, Karácsony Artúr azonban nem nyugszik bele, hogy valaki ajándék nélkül maradt, így aztán kieszel  egy mentőakciót, ami persze rengeteg kalamajkát okoz. 

A diótörő és a négy birodalom

Maradva a mesés vonalon, egy 2018-as családi filmet ajánlunk, amit mindenki szeretni fog, akinek tetszett az Alice Csodaországban. A Csokoládé Oscar-jelölt rendezője, Lasse Hallström által jegyzett film igazi sztárparádéval kényezteti el a nézőket – Helen Mirren, Keira Knightley és Morgan Freeman is ott van a főszereplők között, a történet középpontjában álló lányt, Clarát pedig Mackenzie Foy játssza, akit az Alkonyat Renesmeejeként ismertünk meg. Clara karácsony este egy tojás alakú dobozt kap az apjától ajándékba, amit még az édesanyja tett neki félre a halála előtt. A keresztapja bálján aztán hozzájut egy aranyfonalhoz a lány, ami majd segít neki hozzájutni a kulcshoz, ami nyitja a dobozkát. Ehhez azonban egy párhuzamos világban kell helytállnia Clarának, ahol megismerkedik többek között a Cukortündérrel és a Rőt boszorkával, aki negyedik birodalom vezetőjeként háborút indított. Clarára vár a feladat, hogy a háborúnak véget vessen, és miközben ezen dolgozik, egy életre megtanulja, hogy a dolgok bizony gyakran nem azok, aminek látszanak.

Káosz karácsonyra

Diane Keaton, John Goodman, Olivia Wilde és Marisa Tomei gondoskodnak a remek szórakozásról ebben a filmben. A sztori szerint anyuka (Diane Keaton) tökéletes karácsonyról álmodik, de aztán megérkeznek a családtagok. A szingli lány egy álbaráttal, az egyedülálló apaként bizonyítani próbáló fiú és a kleptomániás, problémás testvér, aki majdnem a sitten tölti az ünnepet. Ennyi a szűk család, és akkor még a távolabbi rokonokról nem is beszéltünk. Mit alkothat vajon egy ilyen banda a szeretet ünnepén?

Családi karácsony

Aki szereti a skandináv humort, annak elcseszett családi karácsony témában mindenképp ajánljuk ezt a filmet. Kíméletlen őszinteség, fekete humor és jó adag társadalomkritika is megbújik ebben a nagyon szórakoztató alkotásban, ami tökéletesen összefoglalja, mit élünk át karácsony estére készülve, és mennyire készülünk ki tőle.

Hivatali karácsony

Aki volt már életében céges karácsonyi partin, az tudhatja jól, hogy ezek a bulik az év legdurvább összejövetelei szoktak lenni, ahol ömlik az alkohol és gyorsan oldódnak a gátlások. És persze mindig van, aki vállalhatatlanra aljasodik. Ennek a filmnek a középpontjában egy félig-meddig családi cég áll, amelyben a jó arc vezető Clay (T.J. Miller), aki igen népszerű a kollégák körében, míg kevésbé jó fej testvére, Carol (Jennifer Aniston), aki a cég feje épp lehúzni készül a rolót és persze a karácsonyi tivornyát is szeretné lefújni. Hogy sikerül-e neki, a film címéből kiderül.

Múlt karácsony

Kate (Emilia Clarke) nem mondható éppen karrieristának, egy karácsonyi boltban dolgozik manóként, és finoman fogalmazva elég szerencsétlenül intézi az ügyeit. Aztán megismerkedik Tommal, a jótékony biciklis futárral de persze a kapcsolatuk kibontakozása sem megy zökkenőmentesen, folyamatosan kerülgetik egymást. És mindehhez George Michael dalai szolgáltatják a zenei aláfestést, miközben árad a karácsonyi hangulat és a szeretet.

9 kevésbé ismert, remek karácsonyi film

Múlt karácsony (Fotó: Universal Pictures)

Alkalmi randevú

Sloane és Jackson szívből gyűlöli, amikor egyedül kell hazaállítaniuk a családi ünnepekre, és persze mindenki azzal nyomasztja őket, mikor keresnek már maguknak egy rendes partit. Így aztán eldöntik, hogy egymás kamurandijai lesznek az elkövetkező évben minden családi eseményen. Aztán persze a sok együtt eltöltött idő egyre közelebb hozza őket egymáshoz…

Mindenki megvan

Egy film, amiben Robert De Niro az apa és a gyerekeit Drew Barrymore, Kate Beckinsale és Sam Rockwell játssza, csakis jó lehet. A sztori középpontjában Frank áll, aki nemrég veszítette el a feleségét, és bár a gyerekei minden karácsonyra haza szoktak menni, ebben az évben egymás után mondják le a közös ünnepet. Így aztán apuka úgy dönt, útnak indul és meglepi a csemetéit. Meglepetésekben gazdag utazás vár rá.

Itthon, édes otthon

Személyes kedvencemet a végére hagytam. A film főszereplői az Altman család tagjai, akik nem éppen vidám apropóból gyűlnek össze: édesapjukat temetik. A családfő örök nyugalomra helyezése után egy hétig sivát tartanak, vagyis együtt gyászolják szerettüket. Közben felidéződik egy csomó gyerekkori élmény, konfliktusok, bénázások, szerelmek és csalódások. És persze mindez rengeteg humor forrása.

Persze van még filmajánlónk az ünnepekre:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top