nlc.hu
Meghitt percek

Otthon készült társasjáték

6 otthon készült társasjáték, amivel feldobhatod az idei karácsonyt

A társasjátékokra is igaz, hogy nemcsak kapni, de adni is jó, főleg akkor, ha te magad készíted! Teljes mértékben személyre szabható, szuper játékok elkészítésének praktikáit lesheted most el.

Ha máskor nem, az ünnepek alatt bizonyára nektek is adódik lehetőségetek a családdal vagy a barátokkal társasjátékozni, aminek nagy előnye, hogy a szórakozás mellett összekovácsolja a csapatot és számos téren lehet fejlesztő hatása, még a felnőtteknél is. Ahhoz, hogy magad készíts társasjátékot, nincs szükség bonyolult hozzávalókra, tengernyi időre és utolérhetetlen kézügyességre, elég, ha hagyod szárnyalni a kreativitásodat – az alapokat megkapod hozzá tőlünk!

(Eláruljuk, hogy az igazi nagyágyúkat a cikk végén találod!)

Sok más mellett azért is szeretni való egy otthon készült társasjáték, mert a végeredményt elég egy kicsinosított dobozban elrendezni, amit nagyon egyszerűen, mégis mutatósan tudsz majd becsomagolni és a fa alá tenni. Amellett, hogy minden általad készített darab egyszeri és megismételhetetlen, hatalmasat dob az értékén a ráfordított idő és az, hogy készítése közben arra gondolsz, akinek szánod. Bár szép számmal akadnak a társasjátékok között szuper beszélgetésindítók, meglátod, hogy a saját készítésű darabtól egy pillanatra mindenkinek eláll a szava!

Karácsonyi társasjáték csomagolása

Fotó: Getty Images

Amikhez csak papír és ceruza kell

Szerinted a mai gyerekek között hányan játszanak ország-várost, torpedót vagy akasztófát? Valószínűleg nagyon kevesen, főleg papíron és nem tableten vagy telefonon! Épp itt az idő, hogy a téli szünetben leporold a régi idők játékait, és megcsillogtasd a gyerekkorodban szerzett tudásodat. Ezek elkészítéséhez nincs szükség semmi extrára: elég hozzá néhány papír és annyi toll vagy ceruza, ahányan játszani szeretnétek. Cifrázni persze ezeket is lehet, és ha többfélét is elkészítesz belőlük, már nem is lesz olyan minimalista hatása: egy szép dobozba téve ezekkel is arathatsz sikert!

Ország-város

Minden papírlapra rajzolj egy 8×11 mezős táblázatot. A vízszintes sorokba írd a kategóriákat – ország, város, fiú, lány, növény, állat, tárgy, híres ember + haladóknak nehezítheted a pályát a hegy, víz hozzáadásával is, ekkor szerkessz plusz 2 oszlopot a társashoz – a szabadon maradt részeket pedig majd játék közben fogjátok kitölteni.

A táblázatot persze számítógépen is megszerkesztheted vagy a neten is kereshetsz ország-város sablonokat, ha nagyon szorít az idő, ezek is kihúzhatnak a pácból. 

Elvileg a játékhoz úgy tudjátok „kisorsolni”, hogy melyik kezdőbetűvel kelljen mindenkinek országot, várost, fiúnevet, lánynevet, növényt, állatot, tárgyat és híres embert megnevezni, hogy valaki magában elkezdi mondani az ábécét és egy másik kijelölt személy „Stop!” felkiáltással megállítja. Jó, ám időigényesebb megoldás az is, ha a betűket kis kártyákra írod (vagy nyomtatod), majd egy kisebb dobozba vagy nem átlátszó tasakba teszed, és abból húztok minden összecsapás előtt. 

orszag-varos

Torpedó

A jó öreg torpedó lényege, hogy egy 12×12-es mezőben mindenki elhelyez azonos mennyiségű és nagyságú „hajót” kedve szerint elszórva. A cél az, hogy mielőbb megtaláljuk a másik tengeri járműveit egy-egy jól irányzott „lövéssel”, amit a betűk és számok kombinációjával indíthatunk útnak, például így: „E2!” a remélt válasz erre az, hogy „Talált!” vagy még jobb esetben az, hogy „Talált, süllyedt!” (ami azt jelenti, hogy a hajót teljes mértékben kilőttük), ha viszont elvétettük a célzást, a „Nem talált!” válasz hangzik el.

A játék elkészítéséhez minden lapra szerkessz egymás mellé 2 darab 12×12-es táblázatot, a rubrikák külső oldalára vízszintesen az ábécé betűit írd A-tól L-ig, függőlegesen pedig a számokat 1-től 12-ig. Rajzold a táblázatok alá segítségképp a „hajókat” is, hogy mindenki ugyanazt és ugyanannyit rajzoljon belőlük az első táblázatába. Ha ez megvan, kezdetét veheti a torpedózás: az első táblázatban a mi hajóinkat ért találatokat kell jelölni, a másodikban pedig az általunk leadott lövéseket és találatokat. Az nyer, aki előbb megtalálja az ellenfél összes „hajóját”.

Torpedó játékMalom

Ehhez a kétszemélyes táblajátékhoz nem nagy ördöngösség elkészíteni a pályát, három, egyre növekvő négyzetet kell a papírra rajzolni a lap közepétől kiindulva, majd a képen látható részekre pontokat biggyeszteni. Ahhoz viszont, hogy a malmot játszani is lehessen, 9-9 kétféle színű bábura is szükség lesz. Hogy ezt a szerepet mi tölti majd be, teljes mértékben kreativitás-függő: lehet műanyag palackok kupakja, száraz bab, színes csokigolyó, gomb, vagy ahogy mi csináltuk, gyümölcs (áfonya és mandaringerezdek).

A játék indításához felváltva le kell tenni 1-1-et a bábuk közül a táblán lévő pontokra. Ha mind a 18 a pályára került, szintén felváltva lépegethetünk, azaz ponttól-pontig haladhatunk a bábukkal, üres helyeket elfoglalva. A cél az, hogy elsőként építsünk malmot, azaz vízszintesen vagy függőlegesen találkozzon 3 egyforma színű bábu. Ha ezt elértük, levehetünk (csokigolyó vagy gyümölcs esetén megehetünk) egyet az ellenfél bábujai közül, az azonban fontos kikötés, hogy malomból nem lehet figurát levenni. Amikor valakinek már csak 3 bábuja marad, szabadon mozoghat a pontok között, és ha még egy bábut elveszít, számára a játék is véget ért.

Malom társasjáték

Bolti, de mégis egyedi

Ha nem szeretnél vagy nincs időd társasjátékot farigcsálni, a boltban vett darabokat is személyre szabhatod úgy, hogy az eredetileg a dobozba tett bábukat kicseréled a családtagok vagy a barátok körbevágott fotóira, vagy ha olyan a játék, amiben nevek vannak, a szereplőket átkereszteled az igazi játékosok nevére.

Hogy nagyobbat szóljon 

Ezeknek az elkészítése kicsit több időt és munkát igényel pár vonal megrajzolásánál, ám a társasjáték annál nagyobb kedvenc lehet! Szuper ezekben, hogy azon szerencsések életkorához igazítható, akik kapni fogják, vagyis játszi könnyedséggel megvalósíthatod gyerek és felnőtt verzióban is. Őrületes kézügyességet egyébként ezek sem igényelnek, persze ha rendelkezel vele, az mindenképp szuper, de ha kevésbé érzed magad ügyesnek, akkor is érdemes belefognod a játékfabrikálásba!

Memóriajáték

Ennek a népszerű családi társasjátéknak a szabályait mindenki ismeri, így amikor előkerül vagy valakit megajándékozol vele, nem kell hosszasan magyarázni a játék menetét. Ami szuper benne, hogy közös fotókkal, remek élményekhez kapcsolódó képekkel is elkészíthető, a lényeg, hogy mindent duplázz, így meglesz a párja a kártyák felfordítása során. Azt, hogy mennyi képpárt nyomtatsz, vágsz ki és dobozolsz be az egyedi memóriajátékhoz, te döntöd el, kívánt nehézségi fok és rendelkezésre álló emlékek függvényében. Ha nincs annyi fotó vagy közös emlék, hogy elkészüljön az egyedi memóriajáték, színes korongokból is összeállíthatod a játékot!

Undi Guszti kedvesebb kiadásban

Az újrahasznosítás mesterfoka ez a gyerekek körében népszerű, ám felnőtt változatban is elkészíthető társas, amit Kóbor-Szűcs Katalin valósított meg olyan formában egy régi sálból, hogy leesett az állunk. A játék garantáltan szórakoztató lesz akkor is, ha nem vagy olyan ügyes, mint Katalin (mi sem vagyunk), csak kövesd az alkotó részletes útmutatását!

„Volt egy hosszú rojtos sálam. Először duplán félbehajtottam, hogy ki tudjam tömni, majd a hosszú keskeny anyagot még három részre osztottam. A háromszög alsó részébe (ez a talpa) merevítő gyanánt műanyag habszivacs lapot vágtam. Belecsúsztattam a félbehajtott sálba, és körbevarrtam, hogy fixen maradjon. A háromszög másik két oldalán ugyanígy jártam el, csak két műanyag habszivacs lap közé vatelint is tettem. (Itt legyen keskenyebb a merevítő, mint az anyag, különben nem tudod összevarrni az első meg a hátsó oldalát úgy, hogy rés képződjön.) Szerintem papírkartonnal is el lehet készíteni, a merevítés a lényeg, illetve nálam szempont volt az is, hogy ki tudjam mosni. A műanyag habszivacs lap sima csomagolásból megmaradt »jó lesz még valamire« alkotóelem volt! Az arcát dekorfilcből vágtam ki, variáltam, hímzőfonallal varrtam. Az egyenlő szárú háromszög közti részbe varrtam egy darab vastagabb dekorfilc anyagot. Ez a zöld téglalap az oldalt fordított képen. Illetve felülről megkapta füleit, így maradt ki nyílás a turka mókához” – magyarázza Katalin, akinek kreativitása és újrahasznosító ötlete miatt is jár a taps!

Hozzátette még, hogy kártyákkal és anélkül is játszható, a csokitojásokban lévő meglepetésekkel is fel lehet dobni: „A tárgyakat először kitesszük az asztalra. Megjegyezzük őket, majd felváltva mondunk egyet és aki gyorsabban kihúzza, az nyer. Felváltva is húzhatunk, és akinek a végén több pontja lesz, az az első.” A szuperügyes anyuka szerint tényleg nem bonyolult ennek a figyelmet, memóriát és szenzomotoros készséget fejlesztő játéknak az elkészítése, ahogy ő mondja, leírni nehezebb volt, mint megvalósítani.

Otthon készült társasjáték

Bármi kerülhet a sálkutya pocakjába! (Fotó: Kóbor-Szűcs Katalin)

Erdős társas kicsiknek és nagyoknak

Kreativitásból Andrási Tünde sem szenved hiányt, ő 2,5 éves kislányának készítette és színezte ezt a társast, ami teljes mértékben egyedivé tehető. Tünde kislánya annyira imádja, hogy minimum 3 kört kell játszaniuk, így nehéz melléfogni vele a kisebbeknél! „Ha lamináljátok vagy kartonra ragasztjátok, még tartósabbá tudjátok tenni” – szolgált plusz egy tippel Tünde.

Ebben a verzióban olyan szövegek kerültek a mezőkbe, mint „Mondj 3 állatot, ami tud repülni!”, „Mondj 3 konyhában található dolgot!”„Mondj valamit, ami zöld!”  vagy „Mondj 3 ruhaneműt!” , de a játékosok életkorának megfelelően továbbgondolható. Felnőtteknek is átdolgozható, a mezőket körülvevő rajzok pedig szintén változtathatók. Írószerboltban dobókockát is lehet hozzá kapni, bábunak pedig szupermarketben kapott apró figurákat mellékelhetsz a játékhoz, aminek a témához kapcsolódóan új nevet is kitalálhatsz.

Otthon készült társasjáték

Szabd személyre a játékosokhoz passzoló kérdésekkel! (Fotó: Andrási Tünde)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top