nlc.hu
Minden nő erős!

Az anya titkos fegyvere

Az anya titkos fegyvere: az eltéphetetlen kötelék a gyerekével (x)

Az anya és gyermeke között olyan láthatatlan köldökzsinór van, amit sem távolság, sem az idő múlása nem képes elszakítani.

Az anyaság jóval több, mint hogy szültél egy gyereket. A legjobb példa talán A szolgálólány meséje című sorozatban a főszereplő anya, June története, ami a tragikus vonaltól eltekintve bármelyikünkre igaz lehet. June-nál ugyanis azt látjuk, amit anyaként mind átélünk: azt a széttéphetetlen köteléket, eltörölhetetlen, feltétel nélküli szeretetet a gyermeke iránt, ami a babával együtt megszületik az anya és gyermek életében.

A sorozat és a valóság közelebb áll egymáshoz, mint gondolnád, egy négygyermekes anya, Anna mesélte el, milyen sok ponton hasonlítanak az érzései a főszereplő anyáéhoz.

A szolgálólány meséje sorozat az egyik kedvencem, de nem azért, mert Gileád annyira vonzó hely lenne, hiszen ki akarna egy ilyen rettenetes diktatúrában élni, mint amit a sorozatban bemutatnak, sokkal inkább hatolt a szívemig a főszereplő anya, June és kislánya kapcsolata. Ahogy az anya mindent feláldoz a gyerekéért, még akkor is, ha nem ölelheti át, egy szót sem válthat a lányával, nem láthatja, annyira találó és egyetemes érzés az anyák között, hogy abszolút képes vagyok vele azonosulni.

Az erős nők

Az erős nők köztünk járnak (Kép: Unsplash)

Négy gyerekem van, a legnagyobb már 20, a legkisebb pedig csupán tízéves, pontosan tudom, milyen szakaszai vannak az anyáról leválásnak, és mégis úgy érzem, hogy ugyanolyan erős köztünk a gyerekeimmel a kötelék, mint amikor megszülettek és a kezemben tartottam őket először.

Akkor és ott tudtam mind a négy alkalommal, hogy a bennem felébredt feltétel nélküli szeretet határtalan és képes áthidalni minden távolságot.

Azóta szükség volt erre az életünk több fázisában. Például amikor először aludt a nagyszülőknél az első gyermekem, egyszerre szárnyaltam a boldogságtól és szakadt meg a szívem, hogy nem vagyok mellette. De tudtam, hogy érzi messziről is, hogy szeretem és számíthat rám. Megéreztem a lelkem mélyén a kötelékünknek köszönhetően azt is, amikor a legkisebb gyermekem magányosnak érezte magát a nagy testvérek között, és hallgatva a belső hangomra kettesben szerveztem vele programot, amitől úgy csillogott a szeme, hogy évekkel később is elmosolyodom és hálás a szívem miatta.

De felhozhatnám példának erre a kötelékre akár azt is, hogy hiába költözött már el a legnagyobb gyerekem kollégiumba, vidékre, mégis pontosan tudom, mikor van szüksége arra, hogy felhívjam. Az anyai ösztöneim megsúgják, hogy hiányzik neki a gondoskodás, az anyai szeretet, és minden alkalommal igazam is van, a 20 éves gyerekem hiába van több száz kilométerre tőlem, úgy beszélget velem, mintha itt ülne velem az étkezőben vacsorázva éppúgy, mint régen.

Nehéz megmagyarázni, magam sem tudom, hogyan alakul ki ez a kötelék anya és gyermek között, de nálunk mind a négy gyerekemmel olyan erős ez a láthatatlan köldökzsinór, hogy mindegy, hány évesek, milyen messze vannak, mindig pontosan tudják, hogy én, az édesanyjuk velük vagyok a szívükben.”

Anna szerencsésnek érzi magát, mert a saját kapcsolata is ilyen szoros az édesanyjával, így számára teljesen természetes, hogy az a kötelék közte és a gyerekei között ugyanúgy elszakíthatatlan, mint A szolgálólány meséjében June és a kislánya között lévő láthatatlan szál, amely végig érezhető a történet során. Hiszen egy anya titka ebben rejlik: az eltéphetetlen kötelék a gyerekével olyan erővel ruházza fel, amellyel akár hegyeket is képes lenne elmozdítani a gyermeke érdekében.

Mindent az anyaságról:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top