Életmód

A férfiak inkább a rosszra emlékeznek

Ha rossz emlékekről van szó, a férfiak memóriája pontosabban működik – derült ki a Montreali Egyetem kutatásából.

A vizsgálat során négy különböző kategóriába tartozó képeket mutattak a jelentkezőknek, melyek eltérő fokban voltak vonzóak, illetve figyelemfelkeltőek, izgalmat okozók.

Miután valamennyi képet végignézték a kísérleti alanyok, egy újabb fordulón vettek részt, ennek során az előbb vetített képeket látták újra, ám néhány addig nem látottal kibővítve.
A feladat az volt, hogy gombnyomással jelezzék, látták-e már az adott képet korábban vagy nem, sőt közben még egy EEG-készülék segítségével is figyelemmel követték agyuk aktivitását.
Amint az a vizsgálatok során kiderült, a legizgatóbb képek voltak azok, amelyekről a nők a legnehezebben döntötték el, hogy látták-e már korábban, továbbá hogy a nők tisztábban emlékeztek a kellemes élményt nyújtó képekre, mint a férfiak. Férfiaknál ennek épp az ellenkezője történt: az izgató, figyelemfelkeltő képekre fokozottabb mértékben emlékeztek vissza, csakúgy mint a kellemetlen, nem túl vonzó jelenetekre. Emellett még arra is fény derült, hogy nők esetében a kellemes képek felismerése a jobb agyféltekében okozott nagyobb aktivitást, míg a férfiaknál ez fordítva történt.

A vizsgálat részleteit az International Journal of Psychophysiology lapban olvashatod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top