Otthon

Gyerekrajzok – új dimenzióban

Az olykor esetlen, de mindig kedves gyerekrajzokat sokunk szeretné szem elõtt tartani. A mappákban, borítékokban az évek alatt amúgy is megsárgulnának - némi kreativitással viszont idõt álló, "kiállításra" kész alkotássá változtathatjuk a kis mûveket.

A régebbi ötlet révén az anyukák, nagymamák már kipróbálhatták, miként lehet hímzéssel maradandó emlékké tenni a gyerekrajzokat. Most bemutatjuk, hogy egy ma kapható, új anyaggal, a puffadós festékkel hogy tudják – akár a gyerekek maguk is – térben kiemelkedő, háromdimenziós formában átmásolni, megfesteni saját rajzaikat.
  


Ráadás ötlet
A rajzok apró részleteit úgy tudjuk a festékkel szépen kitölteni, ha a kifestendő felület közepébe egy kis festékpöttyöt nyomunk, majd egy fogvájóval a krémes állagú festéket a szélekhez, a sarkokba húzzuk. Színeket is tudunk keverni ezzel a módszerrel: két színből nyomjunk egymás mellé egy-egy pöttyöt, és a fogpiszkálóval húzzuk össze. 
Alapanyagok, kellékek:

• színes gyerekrajzok
• puffadós festékek
• krémszínű pamutvászon (párnához 80×30 cm; képhez 25×20 cm; képeslaphoz 13×16 cm)
• színes vászoncsíkok a párnához
• keret, kartonpapír és vékony, fehér vatelin a képhez
• színes kartonpapír a képeslaphoz


Az elkészítés menete:


Kattints a képre!
1. A rajz másolása
A gyerekrajzról készítsünk erős rajzolatú fénymásolatot (állítsuk sötétre a gép tónusát); szükség szerint nagyítsuk, illetve kicsinyítsük a kívánt méretre. Tegyük a rajzra a vászondarabot, amelynek hátoldalára celluxszal ragasszuk fel a papírt, nehogy elmozduljon. Ceruzával rajzoljuk fel a vászonra a papírról átlátszó vonalakat. Vastagabb vászon esetében ezt a műveletet az ablak üvegén, nappal végezzük, hogy a fény átvilágítsa a textilt. A színes festék el fogja takarni a ceruzavonalakat, ezért bátran rajzolhatunk az anyagra.

Kattints a képre!
2. A festés
Rajzoljuk körbe az alakokat, tárgyakat a puffadós festék csőrös tubusából nyomott vonalakkal, majd száradás után töltsük ki a megfelelő színekkel. Miután ez a festék is megszáradt, tegyük a vásznat a vasaló gőze alá (a vasalót ne érintsük se a vászonhoz, se a festékhez!). A vonalak ezáltal megdagadnak, kiemelkednek a síkból. Minél gazdagabban adagoljuk a festéket, annál magasabbra fog kiemelkedni a rajz.


Kattints a képre!
3. Párna, kép, képeslap
A párnához az így megfestett vásznat használjuk előlapnak, a hátlapot pedig készítsük két, egymásra csúsztatott vászondarabból, hogy majd ezen a nyíláson tehessük be a kitömőpárnát. Varrjuk körbe a két párnalapot. A szélekhez
a rajz színeivel harmonizáló, különböző vászoncsíkokat is varrhatunk.

A képhez vágjunk a kartonpapírból és a vatelinből akkora darabot, amekkora a keret hátsó kivágásába illik. A kartonra feszítsük rá a képet (mérete körben 2 cm-rel nagyobb legyen a kartonnál) úgy, hogy közé tesszük a vatelint, majd ragasszuk a karton hátoldalára a ráhajló vásznat. Tegyük a képet a keretbe. A képeslaphoz színes kartonpapírba vágjunk a képnek megfelelő formájú és nagyságú ablakot, ragasszuk mögé a képet, majd a hátoldalára ragasszunk egy fehér papírlapot, hogy eltakarjuk vele a kép hátoldalát. 

Kattints a képre!

Alapanyagok, kellékek:

• puffadós festék, 785 Ft (Kézműves Bolt, Figura Kézműbolt)
• pamutvászon, 790 Ft/m (Winter és Társa) 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top